Αρχείο

16 Νοεμβρίου 2012

Τάκα - τάκα Φούχτελ


Πηγή: ΒΗΜΑτοδότης

«Μην φοβάσαι Πρόεδρε, τον έχω τώρα μέσα στο αυτοκίνητό μου είναι ασφαλής και τον πηγαίνω σε μια ταβέρνα στο Πανόραμα να τον κεράσω μπίρες και μεζέδες», είπε στον Πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά,ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ευρ. Στυλιανίδης, για τον κ. Γιοακίμ Φούχτελ όταν δέχθηκε αγωνιώδες τηλεφώνημα από τον Πρωθυπουργό, μετά τα σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν κατά την έναρξη του Ελληνο-Γερμανικό Συνεδρίου, στον χώρο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
***
Ο κ. Στυλιανίδης είχε οργανώσει με στρατιωτική ακρίβεια, το σχέδιο διαφυγής του πιο αγαπημένου υφυπουργού της κυρίας Ανγκελα Μέρκελ, γνωρίζοντας ότι η αναφορά...


του υφυπουργού Εργασίας ότι η δουλειά που κάνουν 3.000 Έλληνες υπάλληλοι σε οργανισμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στη χώρα του γίνεται από 1.000 Γερμανούς, προκάλεσε θύελλα διαμαρτυριών. Του έδωσε ραντεβού σ΄ ένα περίπτερο, ζήτησε να έρθει μαζί του ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Ι. Μπουτάρης και ο αστυνομικός διευθυντής της συμπρωτεύουσας.
***
Εκείνο που δεν είχε προβλέψει ο κ. Στυλιανίδης ήταν η συμπεριφορά του Γερμανού προξένου. Πήγε μόνος του στη ΔΕΘ, πάρκαρε το διπλωματικό του αυτοκίνητο, κοντά στην Έκθεση, και πέρασε αδιάφορος μέσα από τους διαδηλωτές ελπίζοντας ότι κανείς δεν τον γνωρίζει. Και όμως τον γνώρισαν. Και όταν τον γνώρισαν, τον προπηλάκισαν, του πέταξαν πορτοκαλάδες, καφέδες, νερά και έχασε και το γυαλιά του: «Έπαθε ακριβώς το ίδιο πράγμα που έπαθε και ο κ. Κ. Χατζηδάκης, έξω από την  Μεγάλη Βρετανία», έλεγε ένας από τους διαδηλωτές.

Ο κ. Σαμαράς φοβόταν μήπως και προκληθεί διπλωματικό επεισόδιο, αφού ο κ. Στυλιανίδης, τον ειδοποίησε ότι ο κ. Φούχτελ (στη φωτογραφία αριστερά), σήκωσε το τηλέφωνο και έκανε τρία τηλεφωνήματα. Το πρώτο στην κυρία Μέρκελ και τα άλλα δύο σε δημοσιογράφους γερμανικών εφημερίδων. Ο κ. Στυλιανίδης γνώριζε γερμανικά και αυτά που είπε ο κ. Φούχτελ στην κυρία Μέρκελ, τα... μετέφερε επί λέξει στον κ. Σαμαρά.
***
Όταν βρέθηκε στο υπουργικό αυτοκίνητο ο κ. Φούχτελ είχε πλέον ηρεμήσει: «Πόση ώρα θέλουμε να φτάσουμε στην ταβέρνα;» ρώτησε τον υπουργό Εσωτερικών. Ο κ. Στυλιανίδης του είπε περίπου μισή ώρα (υπολόγιζε και την κίνηση στους δρόμους βλέπετε). Και τι έκανε, νομίζετε,ο Γερμανός; Ζήτησε να μιλήσει με το κινητό του με τον υπουργό Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλο και τον υφυπουργό Εργασίας κ. Ν. Παναγιωτόπουλο (τον θεωρεί ομόλογό του) για κάποιες εκκρεμότητες: «Τάκα - τάκα Φούχτελ» του είπε χαμογελώντας ο κ. Στυλιανίδης: «Στο τάκα - τάκα έλυσες δύο θέματα», του εξήγησε και ο Γερμανός επανέλαβε «τάκα - τάκα - τάκα»! Έτσι απεφεύχθη το διπλωματικό επεισόδιο.