Αρχείο

2 Νοεμβρίου 2012

Συναγερμός στο Μαξίμου για την κρίσιμη ψηφοφορία


Πηγή: voria.gr

Συναγερμός έχει σημάνει τις τελευταίες ώρες στο Μέγαρο Μαξίμου, εν όψει της κρίσιμης ψηφοφορίας για το νέο πακέτο μέτρων, η έκβαση της οποίας δεν φαίνεται καθόλου βέβαιη, μετά την εικόνα διάλυσης που παρουσίασε η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ την Τετάρτη, αλλά και την επιμονή της ΔΗΜΑΡ να λέει «όχι» στις ρυθμίσεις που...


αφορούν τα εργασιακά.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως στην Ιπποκράτους, μετά το μπάχαλο στην ψηφοφορία για τις αποκρατικοποιήσεις, επιχειρούν να μαζέψουν τα κομμάτια τους, αν και οι δημόσιες δηλώσεις στελεχών, όπως αυτή της κας Μπατζελή που έθεσε ζήτημα ηγεσίας, δεν βοηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση. Την ίδια ώρα μετράνε μία αποχώρηση (Μιχάλης Κασσής) και υπάρχουν άλλοι οκτώ «ύποπτοι» για να καταψηφίσουν το νέο πακέτο. Από αυτούς, θεωρείται δεδομένο ότι ο Θ.Παραστατίδης θα καταψηφίσει, ενώ στην πρώτη γραμμή «επικινδυνότητας» είναι οι Σκανδαλίδης και Κουτσούκος. Στη δεύτερη γραμμή των «επίφοβων» είναι οι Τζάκρη, Δριβελέγκας και Μπόλαρης, ενώ λίγες πιθανότητες να βγουν στο αντάρτικο, παρά τις σοβαρές επιφυλάξεις τους για τα μέτρα, έχουν οι Κρεμαστινός και Ανδρουλάκης.
Σε κάθε περίπτωση, στο ΠΑΣΟΚ αντιλαμβάνονται ότι βρίσκονται προ αδιεξόδου. Κι αυτό γιατί το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε αυτή τη στιγμή ο πρόεδρος του κόμματος θα ήταν να οδηγηθεί σε εκλογές. Οι οποίες δείχνουν να είναι σχεδόν μονόδρομος στην περίπτωση που στις κρίσιμες ψηφοφορίες που ακολουθούν δεν υπάρξει πλειοψηφία και δεν «περάσουν» τελικά από τη Βουλή κρίσιμα νομοθετήματα.
Αντιθέτως, από τη ΔΗΜΑΡ φαίνονται αποφασισμένοι να φτάσουν μέχρι τέλους υπό την έννοια ότι αν δεν γίνουν αποδεκτοί πλήρως οι όροι που θέτουν, δηλαδή είτε να σπάσει το πακέτο σε δύο άρθρα(δημοσιονομικά και εργασιακά) είτε να κάνει στο παρά πέντε πίσω η τρόικα για τα εργασιακά, τότε δεν πρόκειται και να υπερψηφίσουν. Πάντως, πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η ΔΗΜΑΡ θα ψηφίσει "ναι" στον προϋπολογισμό.
Χωρίς να υπολογίζεται ο ανεξάρτητος πλέον Μ.Κασσής, ΝΔ με 127, ΠΑΣΟΚ με 32 και ΔΗΜΑΡ με 16, μετρούν συνολικά 175 βουλευτές. Για να περάσει το πακέτο χρειάζεται απόλυτη πλειοψηφία επί την παρόντων, ενώ, πρέπει να σημειωθεί, ότι ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Βασίλης Οικονόμου έχει δηλώσει ότι θα ψηφίσει υπέρ του νέου πακέτου, χωρίς να αποκλείονται ακόμα μία ή δύο θετικές ψήφοι από τη ΔΗΜΑΡ(ίσως ο Γρηγόρης Ψαριανός;).
Ακόμη πάντως και χωρίς τη ΔΗΜΑΡ, στο κυβερνητικό επιτελείο, παρότι δεν εφησυχάζουν και προσπαθούν να συγκρατήσουν ενδεχόμενες αντιδράσεις από βουλευτές της ΝΔ, εκτιμούν ότι τελικά το πακέτο θα περάσει από τη Βουλή, έστω και με μία πλειοψηφία των 153-154 βουλευτών. Το μήνυμα που στέλνει ο πρωθυπουργός, τόσο στην ΚΟ της ΝΔ όσο και στους κυβερνητικούς εταίρους, είναι ότι η χώρα βρίσκεται σε πορεία χωρίς γυρισμό, με κατάληξη την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ. Στο Μαξίμου υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η κυβέρνηση θα περάσει τον κάβο της ψήφισης του νέου πακέτου και αυτογνωσία για τη δύσκολη, αλλά, όπως λένε, καλύτερη μέρα που θα ξημερώσει μετά.