Αρχείο

8 Νοεμβρίου 2012

Δήλωση Κουίκ για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο


"Με όλες αυτές τις διαδικασίες που παρακολούθησε ο ελληνικός λαός, 153 Βουλευτές του Κοινοβουλίου (εκ των οποίων ο ένας σήμερα, κατόπιν εορτής…αυτομόλησε από το κόμμα του) ψήφισαν ΝΑΙ στα μέτρα που επί της ουσίας είναι ένα εγκληματικό Μνημόνιο ΙΙΙ.
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και οι δύο κυβερνητικοί εταίροι του, ο καθένας με το δικό του τρόπο, τίμησαν τις υποταγές νομιμοφροσύνης που έβαλαν σε εκείνες τις περίφημες επιστολές του περασμένου χειμώνα...


που είχαν αποστείλει ως δείγμα υπακοής στην Τρόικα της Άγκελα Μέρκελ και του ΔΝΤ.
Τώρα αρχίζει η εφαρμογή των μέτρων που θα σημάνουν ένα σιβηρικό περιβάλλον για όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες από το 2013 και πέρα.
Ανάμεσα στα μέτρα είναι και φορολογικά. Εκεί νομοτελειακά συμπεριλαμβάνεται και η ρύθμιση των χρεών των ληξιπρόθεσμων οφειλετών προς το Δημόσιο, που το Σεπτέμβριο έφτασαν στα 10,169 δις ευρώ.
Αυτοί οι οφειλέτες δεν είναι φοροφυγάδες, ούτε συμπεριλαμβάνονται στην όποια λίστα Λαγκάρντ. Είναι εκείνοι οι Έλληνες πολίτες οι οποίοι αδυνατούν πλέον, όχι φόρους να πληρώσουν, αλλά ούτε καν να ζήσουν τον εαυτό τους και την οικογένειά τους.
Πληροφορούμαι ότι το Υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να ανακοινώσει σε σύντομο χρονικό διάστημα μια νέα ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές με μάξιμουμ τις 48 μηνιαίες δόσεις.
Έχω επανειλημμένα συζητήσει προσωπικά το ζήτημα αυτό και με τον Υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και με τον Αναπληρωτή του Χρήστο Σταϊκούρα και με τον αρμοδιότερο, τον Υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη, όπως επίσης το έχω συζητήσει προσωπικά και με τους δύο συγκυβερνώντες αρχηγούς Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη. Και οι δύο αρχηγοί συμφωνούν με την αναγκαιότητα να υπάρξει γενναία ρύθμιση του προβλήματος.
Αποκαλύπτω, επίσης, ότι το πρόβλημα το αντιλαμβάνονται όλοι οι συνομιλητές μου που προαναφέρω. Αλλά αποκαλύπτω επίσης ότι τόσο ο Γιάννης Στουρνάρας όσο και ο Χρήστος Σταϊκούρας, ωμά και ξάστερα μου έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι «παλεύουν σκληρά να επιτύχουν έστω και τις 48 δόσεις, διότι η Τρόικα δεν τους επιτρέπει ούτε και την ελάχιστη ρύθμιση».
Στη δραματική κατάσταση που είναι σήμερα η αγορά αλλά και η κάθε ελληνική οικογένεια, με ταυτόχρονα χρέη που σίγουρα υπάρχουν και σε τράπεζες και σε Ταμεία, είναι αδύνατον η επερχόμενη ρύθμιση να έχει οροφή τον αριθμό 48.
Κάνω δημόσια έκκληση εκ μέρους όλων εκείνων που ή θα βρεθούν φυλακή ή θα τους κατασχέσουν την προσωπική τους ακίνητη περιουσία (ακόμα και το πρώτο σπίτι τους όπως έχει διατάξει ο Τόμσεν) ή θα προτιμήσουν να πέσουν από κάποιο μπαλκόνι, η κυβέρνηση επιτέλους να πάρει μία απόφαση από μόνη της, η οποία είναι βέβαιο ότι θα εξυπηρετήσει τα μέγιστα την εισροή κεφαλαίων στα δημόσια ταμεία με τη λογική που λέει ο λαός «μάζευε και ας είναι ρώγες».
Πρέπει είτε να δώσει τη δυνατότητα ρύθμισης με γενναίο αριθμό δόσεων από 60 και επάνω είτε να την υπολογίσει με βάση ένα λογικό ποσοστό επί των όποιων εισοδημάτων έχει σήμερα ο οφειλέτης. Ένα ποσοστό που δεν μπορεί να υπερβαίνει το 30% των εσόδων του κάθε οφειλέτη, το οποίο μπορεί να μειωθεί και στο 20% ή στο 15% εάν ο συγκεκριμένος οφειλέτης υπαχθεί και σε μία αντίστοιχη ρύθμιση για χρέη του προς τις Τράπεζες.
Υπενθυμίζω και τη πρόταση των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ για το «Εθνικό Ταμείο Ληξιπρόθεσμων Οφειλετών» που υπάρχει στο anexartitoiellines.gr
Επιτέλους ας κάνει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης κάτι απολύτως πρακτικό και λογικό, χωρίς κηδεμονία".