Πηγή: real.gr
O υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή ανέφερε για την αντιμετώπιση επεισοδίων βίας - καταστροφών στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και τα πρόσφατα επεισόδια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών πως : «Η πολιτεία κατήργησε το άσυλο με το νόμο...
4009. Συνεπώς, οι όποιες πράξεις παραβατικότητας ή εγκληματικότητας παρατηρούνται εντός των πανεπιστημίων, πρέπει να αντιμετωπίζονται από την πολιτεία με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζονται στο υπόλοιπο της επικράτειας. Οι πρυτανικές αρχές έχουν την αποκλειστική και ακέραια ευθύνη γι' αυτά που συμβαίνουν εντός του ιδρύματος. Εάν δεν μπορούν να τα αντιμετωπίσουν, πρέπει να καλούν τις εισαγγελικές αρχές και την αστυνομία».
Σχολιάζοντας το θέμα της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών είπε πως: «Το θέμα της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών ήταν από τις βασικές μας προτεραιότητες, όπως εξετέθη στις προγραμματικές δηλώσεις της τρικομματικής κυβέρνησης. Ορίσαμε μια επιτροπή να μελετήσει τα δεδομένα και να μας κάνει πρόταση. Μας την παρέδωσαν την Δευτέρα και την αναρτήσαμε αμέσως ολόκληρη -για λόγους διαφάνειας και διαβούλευσης - στον διαδικτυακό τόπο του υπουργείου Παιδείας. Μαζί με αυτήν αναρτήσαμε και τα αποτελέσματα από το ερωτηματολόγιο στο οποίο απάντησαν περίπου 15.000 εκπαιδευτικοί. Αυτά τα δύο πορίσματα τα θέσαμε σε γενική διαβούλευση με τους φορείς της εκπαίδευσης. Από εκεί και έπειτα, θα ακολουθήσει διάλογος, προκειμένου να καταλήξουμε στο σχέδιο προεδρικού διατάγματος». Και πρόσθεσε ότι «Νομίζω ότι υπήρξε παρανόηση. Αυτό το οποίο αφορά τη διαβούλευση είναι το τελικό σχέδιο του προεδρικού διατάγματος. Η πρόταση της επιτροπής ετέθη αμέσως στο διαδικτυακό τόπο του υπουργείου Παιδείας, ήταν δημοσιοποιημένη και ανακοινώθηκε και με δελτίο τύπου. Άρα από τη Δευτέρα όλοι γνώριζαν και μπορούσαν να την αναζητήσουν... Συνεπώς, δεν υπήρχε θέμα ενημέρωσης, ενημέρωση υπήρχε. Και αυτό το οποίο είναι αντικείμενο τρικομματικής συμφωνίας δεν ήταν το πόρισμα της επιτροπής, γιατί αυτό είναι πρόταση μιας επιτροπής, μπορεί να υιοθετηθεί ή μπορεί και όχι. Αντικείμενο της οποιασδήποτε τρικομματικής συμφωνίας είναι το σχέδιο προεδρικού διατάγματος. Και αυτό θα γίνει μετά τον διάλογο».
Αναφορικά με τις μετεγγραφές φοιτητών στα πανεπιστήμια ο Κ. Αρβανιτόπουλος είπε πως : «Μελετάμε μια τροπολογία -που θα εισαχθεί στο νομοσχέδιο που καταθέτουμε σήμερα για διαβούλευση και το οποίο θα περάσει στη Βουλή-, η οποία θα επιτρέπει στους εισακτέους της φετινής χρονιάς την μεταγραφή βάσει οικονομικών , εισοδηματικών κριτηρίων - γύρω στις 7.100 ευρώ κατά κεφαλήν-, κοινωνικών -πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, μονογονεϊκές οικογένειες κ.λπ.-, καθώς και βάσει των επιδόσεών τους. Βέβαια, σε ένα ποσοστό το οποίο δεν θα υπερβεί το 10% - 15%, για να μην ανατραπούν και οι ισορροπίες εντός των ιδρυμάτων. Δίνουμε έτσι τη δυνατότητα με αυτά τα κοινωνικά μέτρα, να πάρει κάποιες ανάσες η ελληνική οικογένεια.
Αυτά τα μέτρα έχουν ως στόχο -και είμαι κάθετος σε αυτό-, όχι να επιστρέψουμε στο αμαρτωλό παρελθόν των μεταγραφών, αλλά να μπορέσουμε -για τη φετινή χρονιά επαναλαμβάνω και μόνο-, να δώσουμε κάποιες ανάσες στην ελληνική οικογένεια. Για τη φετινή χρονιά επίσης, δίνουμε και την εμβόλιμη εξεταστική του Φεβρουαρίου για τους επί πτυχίω φοιτητές, ώστε να μπορέσουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους και να μην περιμένουν την επόμενη χρονιά», κατέληξε ο υπουργός.