Αρχείο

9 Νοεμβρίου 2012

Χρ. Σταϊκούρας: Σε οριακό σημείο τα ταμειακά διαθέσιμα


Πηγή: protothema.gr

Τον κώδωνα του κινδύνου για τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας έκρουσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, τη στιγμή που δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί πότε θα εκταμιευθεί η επόμενη δόσης της διεθνούς βοήθειας.
«Η κατάσταση των ταμειακών διαθεσίμων του κράτους είναι οριακή», προειδοποίησε...


ο κ. Σταϊκούρας μιλώντας σε συνέδριο του Economist. «Το γεγονός αυτό δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας στην οικονομία», πρόσθεσε.
Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε, μεταξύ άλλων, στο συνέδριο του Economist ότι «η Ελλάδα περνά από τη σφαίρα των λόγων και των προθέσεων στο πεδίο των δύσκολων, αλλά αναγκαίων, αποφάσεων και πράξεων» και πως «ήδη διαφαίνονται ορισμένες αχνές, πλην όμως θετικές, ενδείξεις για την αποτελεσματικότητα των ενεργειών και της πολιτικής που εφαρμόζεται τους τελευταίους μήνες».
«Εμείς θα συνεχίσουμε ακόμα πιο εντατικά, ώστε να βγούμε το ταχύτερο δυνατό από την κρίση. Και θα το πετύχουμε με ενότητα, σχέδιο, αισιοδοξία και σκληρή δουλειά. Οι εταίροι μας, από την πλευρά τους, έχουν το λόγο. Μακριά από μαξιμαλιστικές, μη ρεαλιστικές απαιτήσεις», είπε ο κ. Σταϊκούρας, συμπληρώνοντας πως άμεσος στόχος είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος από του χρόνου και η μετάθεση της επίτευξης υψηλού πρωτογενούς πλεονάσματος, ύψους 4,5% του ΑΕΠ, από το 2016.
Για το 2013, ειδικότερα, προβλέπεται να ληφθούν μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής συνολικής εκτιμώμενης καθαρής επίδρασης περίπου 9,4 δισ. ευρώ, δημιουργώντας και ένα δημοσιονομικό απόθεμα ασφαλείας. Χωρίς καμία αμφιβολία, είπε ο κ. Σταϊκούρας, πρόκειται για μέτρα σκληρά, επώδυνα και δυσβάστακτα.
«Μέτρα όμως αναγκαία και αναπόφευκτα, εάν αναλογιστούμε ότι οι δαπάνες για συντάξεις, μισθούς και κοινωνικά επιδόματα ξεπερνούν πλέον το 75% των πρωτογενών δαπανών της Γενικής Κυβέρνησης», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός.