Αρχείο

19 Νοεμβρίου 2012

Ολοκληρώθηκε η περιοδεία Κουίκ σε Καστοριά και Γρεβενά

Περιοδεία σε νομούς της Μακεδονίας πραγματοποίησε τις τελευταίες ημέρες ο Τέρενς Κουίκ. Όπως μας ενημερώνει η επίσημη ιστοσελίδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων:

"Την ώρα που απαγορεύεται σε κατοίκους των ορεινών περιοχών της Καστοριάς να κόβουν ξύλα για τις σόμπες τους και όχι παραπάνω για...


όσα δεν τους επαρκούν ούτε για τη μισή χειμερινή περίοδο, οι Αλβανοί υλοτομούν παράνομα τεράστιες δασικές εκτάσεις, κυρίως στην περιοχή του Γράμμου, πουλώντας μετά τα ξύλα αυτά στους Καστοριανούς, ως… αλβανικά!
Την απίστευτη αυτή καταγγελία έκανε στον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Δημήτρης Σαββόπουλος, σε ευρεία σύσκεψη που έγινε σήμερα (18/11/2012) το μεσημέρι στο κτίριο της Αντιπεριφέρειας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων πολλών τοπικών φορέων αλλά και κινημάτων πολιτών.
Ο Τέρενς Κουίκ, ο οποίος πριν από λίγο τελείωσε την επίσκεψη-περιοδεία του στην Καστοριά, με τη συμμετοχή και της Βουλευτή Κοζάνης Ραχήλ Μακρή που έχει υπό τη βουλευτική της εποπτεία όλες τις Εκλογικές Περιφέρειες της Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και του τέως Βουλευτή και Πολιτευτή Καστοριάς του Κινήματος Σίμου Κουμπενά και μελών της τοπικής Συντονιστικής Επιτροπής, κατέγραψε τα εξής προβλήματα τα οποία και θα προωθήσει μέσω του κοινοβουλευτικού του έργου:
1.Πετρέλαιο θέρμανσης. Το πιο σοβαρό ζήτημα εξ’ όλων, το οποίο έθεσαν όλοι οι παρευρισκόμενοι, επισημαίνοντας (το ίδιο έγινε και στη Φλώρινα) ότι λόγω της κατάπτωσης των οικονομικών των Δήμων, εξαιτίας της ανύπαρκτης χορήγησης κονδυλίων εκ μέρους της κυβέρνησης Σαμαρά, τα σχολεία όλου του νομού με τον πρώτο χιονιά, θα αναγκαστούν να κλείσουν.
Τέθηκε και το θέμα των «πράσινων σχολείων» με τη χρήση μικρών μονάδων ΑΠΕ, αλλά όπως εξήγησε η Ραχήλ Μακρή, αυτό το κυβερνητικό πρόγραμμα σταμάτησε πριν καν ξεκινήσει, λόγω της μνημονιακής αδυναμίας να παρασχεθούν τα σχετικά κονδύλια.
2.Τέθηκε με έμφαση το ζήτημα να μη μετακινηθεί και να μην αλλάξει η δομή της 15ης Ταξιαρχίας, όπως και του 585 Κέντρου Εκπαίδευσης στο Άργος Ορεστικού.
Όπως είπε ο Αντιπεριφερειάρχης, η αθρόα μετακίνηση συνοριοφυλάκων από την Καστοριά στον Έβρο έχει αφήσει την περιοχή ανασφάλιστη απέναντι στην εκτεταμένη παράνομη υλοτομία που κάνουν οι Αλβανοί περνώντας «ως κύριοι» τα σύνορα, απέναντι στη διακίνηση των ναρκωτικών στα ελληνοαλβανικά σύνορα η οποία και έχει ενταθεί, όπως επίσης να έχει καταστεί σχεδόν ανεξέλεγκτο το κύμα των εισερχομένων μεταναστών.
Επίσης, τονίστηκε ότι η παρουσία της 15ης Ταξιαρχίας με τους κληρωτούς και τους αξιωματικούς, αλλά και τους νεοεκπαιδευόμενους, αποτελεί εισοδηματική πηγή για την οικονομία της Καστοριάς, κάτι το οποίο συμβαίνει και με τη λειτουργία των τριών ΤΕΙ της περιοχής με τους εκατοντάδες φοιτητές και διδακτικό προσωπικό. Τα ΤΕΙ Καστοριάς καλύπτουν τις ειδικότητες των Δημοσίων Σχέσεων, του Διεθνούς Εμπορίου και της Πληροφορικής σε εγκαταστάσεις-πρότυπο που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από αντίστοιχα ευρωπαϊκά ιδρύματα.
Στο σημείο αυτό εκφράστηκε η αντίθεση των τοπικών φορέων τα ΤΕΙ Καστοριάς να εμπλακούν στον Καλλικράτη των ΑΕΙ-ΤΕΙ με την κωδική ονομασία «Αθηνά» και να φύγουν από την πανεπιστημιακή έδρα της Κοζάνης και να ενταχθούν στη διευρυμένη πανεπιστημιακή έδρα των Ιωαννίνων.
3. Τέθηκε επί τάπητος η κατά συρροή συρρικνούμενη χρηματοδότηση από τους ΚΑΠ για την εκτέλεση έργων στην Καστοριά. Το 2009 τα κονδύλια ήταν ύψους 4,5 εκατομμυρίων ευρώ, το 2011 2,2 εκατομμύρια ευρώ και το 2012 από τα 1,7 εκατομμύρια ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί η Αντιπεριφέρεια Καστοριάς πήρε μόνο 160.000 ευρώ!!!
4.Ο Αντιπεριφερειάρχης έθεσε και το θέμα του φράγματος Νεστορίου, προϋπολογισμού 45.000.000 ευρώ το οποίο έχει σταματήσει από τον περασμένο Μάιο από έλλειψη ρευστότητας του εργολάβου ο οποίος οσονούπω κηρύσσεται και έκπτωτος.
5.Δραματικό μήνυμα εξέπεμψαν και οι εργαζόμενοι στους Δήμους του νομού Καστοριάς, καθώς όπως είπαν, από τους 400 υπαλλήλους, όλων των ειδικοτήτων, από καθαριότητα μέχρι διοίκηση, κινδυνεύουν να συρρικνωθούν στους 300 λόγω απόλυσης 100 συναδέλφων τους με συμβάσεις αορίστου χρόνου, γεγονός που θα καταστήσει αδύνατον να προσφέρουν έστω και τις στοιχειώδεις υπηρεσίες οι Δήμοι στους πολίτες.
6.Οι ασχολούμενοι με το εμπόριο της γούνας, που είναι δεκαετίες τώρα η σημαντικότερη οικονομική πηγή του νομού, έθεσαν στον Τέρενς Κουίκ το πρόβλημα της μη χορήγησης ικανού αριθμού βίζας, κυρίως σε Ρώσους οι οποίοι είναι και οι μεγαλύτεροι πελάτες των γουναράδικων της Καστοριάς.
Επίσης ζήτησαν από τον Τέρενς Κουίκ με την ιδιότητά του Τομεάρχη Εξωτερικών των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ να παρέμβει τόσο προς την ελληνική πλευρά όσο και στη ρωσική, ζητώντας η κυβέρνηση της Ρωσίας να σεβαστεί τις υποχρεώσεις και τις διαδικασίες που οφείλει να ακολουθεί ως νέο μέλος τους Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).
7.Τόσοι οι γουναράδες όσο και ο Εμπορικός Σύλλογος Καστοριάς έθεσαν και το θέμα όχι απλώς της μη χρηματοδότησης των επιχειρήσεων από τις τράπεζες, όσο και του υψηλού επιτοκίου δανεισμού που χρεώνουν όταν αποφασίσουν να δώσουν έστω και ένα περιορισμένο δάνειο. Επιτόκιο, που κυμαίνεται από 10 έως και 15% (!) αγγίζοντας τα όρια της ημιεπίσημης τοκογλυφίας.
8.Οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου της Καστοριάς ζήτησαν από τον Τέρενς Κουίκ, οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ  ΕΛΛΗΝΕΣ να αναλάβουν ισχυρή κοινοβουλευτική πρωτοβουλία ώστε να μην κλείσει το διεθνών προδιαγραφών αεροδρόμιο της Καστοριάς, όπως πρόσφατα εξήγγειλε η κυβέρνηση Σαμαρά διά του Υφυπουργού της Νότη Μηταράκη. Το κλείσιμο του αεροδρομίου, σε συνδυασμό και με το απειλούμενο κλείσιμο του αεροδρομίου Κοζάνης, θα δημιουργήσει ασφυκτικά προβλήματα, κυρίως στο διεθνές εμπόριο της γούνας και όχι μόνο.
Το απόγευμα, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ συναντήθηκε ιδιωτικά με τον τέως Δήμαρχο Μεσοποταμιάς Χαράλαμπο Σωτηριάδη, ο οποίος θεωρείται ως ένας από τους πολύ ισχυρούς πολιτικούς παράγοντες της περιοχής.
Στη συνέχεια, αναχώρησε για τα Γρεβενά όπου απόψε θα έχει συνάντηση με μέλη της εκεί Συντονιστικής Επιτροπής, ενώ αύριο θα επισκεφθεί το Δήμαρχο της πόλης και στη συνέχεια θα έχει ευρεία σύσκεψη με εκπροσώπους όλων των παραγωγικών φορέων του νομού Γρεβενών, με τη συμμετοχή και της Βουλευτή του Κινήματος Ραχήλ Μακρή".

"Έληξε η διήμερη περιοδεία του Βουλευτή Επικρατείας και Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ στα Γρεβενά, με την καταγραφή σωρείας προβλημάτων όπως παρουσιάστηκαν σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Δημάρχου Γρεβενών κ. Δημοσθένη Κουπτσίδη και με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των παραγωγικών φορέων του νομού.

Τα ζητήματα που τέθηκαν τόσο από το Δήμαρχο, όσο και από τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Γρεβενών και τους εκπροσώπους των γεωργών και των κτηνοτρόφων, αλλά και των επιχειρηματιών του τουριστικού τομέα, είναι τα εξής:
Η μη προώθηση πολλών έργων και θεμάτων που απασχολούν τα Γρεβενά εκ μέρους του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Δακή. Στα πλαίσια αυτής της ελλιπούς και προβληματικής συνεργασίας του κ. Δακή, εντάσσεται και ο δρόμος Γρεβενά-Βασιλίτσα όπου βρίσκεται ένα από τα σημαντικότερα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας.
Πετρέλαιο θέρμανσης. Το πρόβλημα αυτό καταγράφεται στα Γρεβενά όχι μόνο αναφορικά με τη λειτουργία των σχολείων, αλλά και των εμπορικών επιχειρήσεων και των μικρών ή μεγαλύτερων ξενοδοχειακών μονάδων, με δεδομένο ότι το υψηλό κόστος τους εξανεμίζει τις ήδη εξαθλιωμένες ταμειακές τους εισπράξεις.
Συνέχιση των εργασιών του οδικού δικτύου Ε65 που θα συνδέει την Καλαμπάκα μέσω Γρεβενών με την Εγνατία οδό. Έργο το οποίο θα συντομεύσει εντυπωσιακά την απόσταση σύνδεσης των Γρεβενών με την Αθήνα, μέσω Θεσσαλίας.
Να μην καταργηθεί το Κέντρο Νεοσυλλέκτων «Καραχάλιος» του 586 Τάγματος Πεζικού το οποίο με εντολή της Τρόικας οδεύει για κλείσιμο από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Στο ανυποχώρητο αυτό αίτημα, εντάσσεται και η συνέχεια της λειτουργίας της Σχολής Αστυνομίας, η οποία έχει ανασταλεί προσωρινά για ένα χρόνο.
Ο Δήμαρχος Γρεβενών Δημοσθένης Κουπτσίδης ζήτησε από τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ να κάνει τη μεγαλύτερη δυνατόν κοινοβουλευτική του παρέμβαση και για την ολοκλήρωση του έργου του Αστεροσκοπείου Ορλιάκας, το οποίο λόγω των απολύτων καθαρών περιβαλλοντολογικών συνθηκών, θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά όχι μόνο της Ευρώπης  αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.
Τονίστηκε επίσης ότι η λειτουργία του, σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, θα συμβάλλει σημαντικά στην τοπική οικονομία λόγω πολλαπλών επιστημονικών αποστολών από όλα τα πανεπιστήμια ή αστεροσκοπεία του κόσμου.
Ο Δήμαρχος έθεσε ακόμα και την αναγκαιότητα να ολοκληρωθεί το έργο του Παλαιοντολογικού Μουσείου των Γρεβενών, το οποίο- όπως σημείωσε- αν και παραμένει «γιαπί» δέχεται σχεδόν 30.000 επισκέψεις το χρόνο κυρίως από σχολεία.
Οι παρεμβάσεις που έγιναν στη συνέχεια της πολύωρης σύσκεψης εκ μέρους των εκπροσώπων φορέων, εξέπεμψαν τα εξής δραματικά μηνύματα:
Η μνημονιακή κρίση έχει δημιουργήσει ανεργία, τα ποσοστά της οποίας αγγίζουν το 50%, ενώ ταυτόχρονα η οικονομική δραστηριότητα έχει καταρρεύσει τα τελευταία δύο χρόνια σε ποσοστό 70% με πρώτα θύματα το λιανεμπόριο και την οικοδομή.
Η έλλειψη σχεδιασμού αγροτικής πολιτικής σε συνδυασμό και με την οικονομική κατάπτωση που μαστίζει τα Γρεβενά, έχει βάλει στον απόλυτο κίνδυνο τον πρωτογενή τομέα, στον οποίο είχαν μέχρι την εφαρμογή των Μνημονίων, έδινε απασχόληση στο 33% του ενεργού πληθυσμού. Και μάλιστα σε ένα νομό, που είναι πρώτος σε καλλιέργεια και παραγωγή βιολογικών προϊόντων
Οι κτηνοτρόφοι, κυρίως, εξέπεμψαν σήμα κινδύνου ότι με την οικονομική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και με τη μη πολιτική του Υπουργείου Γεωργίας, κινδυνεύουν να μείνουν φέτος χωρίς ζωοτροφές, με αποτέλεσμα να σχεδιάζεται ήδη το κλείσιμο ποιμνιοστασίων και η δραματική συρρίκνωση του ζωικού κεφαλαίου του νομού.
Οι δύο Δήμοι του νομού θα αναγκαστούν να κηρύξουν στάση στην παροχή των υπηρεσιών τους, με δεδομένο ότι το Μνημόνιο ΙΙΙ τους εξοντώνει οικονομικά και μάλιστα την ώρα που έχουν ανάγκη πρόσληψης προσωπικού και όχι απολύσεων.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, οι 104 οικισμοί του νομού συμπεριλαμβανομένης της πόλης των Γρεβενών, εξυπηρετούνται μόνο από 18 υπαλλήλους της καθαριότητας!!!
Μετά το τέλος της σύσκεψης, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ έκανε την εξής δήλωση:
«Το γραφείο μου θα εκδώσει Δελτίο Τύπου με όλα τα θέματα που συζητήθηκαν στην πολύ σημαντική αυτή συνάντηση που είχε την καλοσύνη, και τον ευχαριστώ θερμά, να συγκροτήσει ο Δήμαρχος Γρεβενών.
Θέλω, όμως, να σταθώ σε ένα ζήτημα που είναι έγκλημα.
Κατ’ αρχήν άρχισαν πάλι τα προβλήματα με τις μετακινήσεις των μαθητών από τα απομακρυσμένα χωριά τους προς τα σχολεία, εξαιτίας της μη πληρωμής των δικαιούχων που κάνουν τη μεταφορά.
Αλλά, όπως μου αποκάλυψε ο Δήμαρχος, εδώ στα Γρεβενά και κυρίως στην περιοχή της Δεσκάτης, 14 νήπια μετακινούνται καθημερινά με λεωφορεία του ΚΤΕΛ, χωρίς ζώνες και χωρίς συνοδό, λόγω παραλείψεων στην πρόσφατη νομοθεσία που έβγαλε το Υπουργείο Εσωτερικών. Αν γίνει το παραμικρό ατύχημα και από αυτούς τους δύο λόγους χαθεί έστω και ένα παιδί, ποιος θα φέρει την ευθύνη για το έγκλημα;».
Χθες βράδυ και σήμερα (19.11.2012) το πρωί, ο Τέρενς Κουίκ είχε συσκέψεις - εργασίας με τους πολιτευτές και μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ της Εκλογικής Περιφέρειας Γρεβενών, που τον ακολούθησαν και στις συναντήσεις του στο Δημαρχείο της πόλης".