Αρχείο

19 Νοεμβρίου 2012

ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙ ΝΕΟ «ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ» Ο ΣΑΜΑΡΑΣ


Πηγή: apospasma.gr

Να αναλάβει πολιτικές πρωτοβουλίες «για την ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού και τη συσπείρωση ευρύτερων δυνάμεων του αστικού χώρου με ευρωπαϊκό προσανατολισμό», καλεί τον κ. Αντώνη Σαμαρά ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος σε συνέντευξή του στο «ΘΕΜΑ», παραπέμποντας στην προσπάθεια δημιουργίας ενός νέου...


«Συναγερμού».
Ο κ. Παναγιωτόπουλος προτείνει μάλιστα να αλλάξει «επί το αναλογικότερον» ο εκλογικός νόμος, όταν εμπεδωθεί στο πολιτικό σύστημα η ανάγκη των συνθέσεων. «Η εκταμίευση της δόσης δεν μπορούμε να πούμε ότι θα λύσει συνολικά το πρόβλημα της χώρας, αλλά θα αποτελέσει έναν σημαντικό σταθμό», εκτιμά ο υπουργός Εθνικής Αμυνας και επισημαίνει ότι «πρέπει να γίνουν βαθύτατες διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις» ούτως ώστε οι θυσίες του λαού να μην έχουν γίνει χωρίς αντίκρισμα. «Πρέπει να τρέξουμε πολύ γρήγορα και να ενισχύσουμε τις πρωτοβουλίες κοινωνικής αλληλεγγύης για να μη διαρραγεί ολοκληρωτικά η κοινωνική συνοχή», παρατηρεί ο κ. Παναγιωτόπουλος.
- Οι κυβερνήσεις και οι αντιπολιτεύσεις των τελευταίων 35 ετών δημιούργησαν τον κρατισμό και τον συντεχνιασμό. Μήπως ο τρόπος που επιχειρείτε να αλλάξετε αυτή την «ασθένεια» είναι άγαρμπος και απότομος;
Είναι αλήθεια ότι τα τρία τελευταία χρόνια η χώρα και ο λαός μας, δηλαδή όλοι μας, πληρώνουμε τα λάθη και τις παραλείψεις των τελευταίων 35 ετών. Και αυτά τα πληρώνουμε με τον πλέον οδυνηρό τρόπο. Το χειρότερο θα είναι οι αιματηρές θυσίες στις οποίες υποβάλλεται ο ελληνικός λαός να αποδειχτούν θυσίες χωρίς αντίκρισμα. Για να αποφευχθεί αυτό πρέπει να γίνουν βαθύτατες διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα εκσυγχρονίσουν πραγματικά τη χώρα, θα αναπτύξουν την οικονομία της και θα την κάνουν και πάλι ανταγωνιστική. Γιατί το βαθύτερο πρόβλημα της Ελλάδος είναι η χαμένη ανταγωνιστικότητά μας. Τα αδιέξοδα δημιουργήθηκαν στη χώρα μας όταν πάψαμε να παράγουμε και συνηθίσαμε στην ιδέα να τα περιμένουμε όλα από το κράτος, είτε στο επίπεδο των επιδοτήσεων, είτε στο επίπεδο των κρατικών διορισμών. Σε μια χώρα όπου η αγροτική οικονομία μπορεί να δώσει εξαιρετικά προϊόντα, φτάσαμε στο σημείο να εισάγουμε το 70% της φακής που καταναλώνουμε! Φτάσαμε να φέρνουμε σκόρδα από την Κίνα, ζαρζαβατικά από την Τουρκία, ντομάτες και κρεμμύδια από την Αίγυπτο, πορτοκάλια από το Ισραήλ! Εγκαταλείψαμε την παραγωγική διαδικασία και συνηθίσαμε στο να εισάγουμε και να καταναλώνουμε και να ονειρευόμαστε να γίνουν όλα μας τα παιδιά δημόσιοι υπάλληλοι. Εδώ ακριβώς είναι τεράστιες οι ευθύνες των πολιτικών ηγεσιών που κυβέρνησαν τη χώρα, όχι όμως εξ αδιαίρετου, αλλά ανάλογα με αυτά που έκανε ή δεν έκανε καθεμία από αυτές. Γιατί δεν έβλαψαν όλοι το ίδιο την Ελλάδα. Κάποιοι προειδοποιούσαν εδώ και χρόνια για τους κινδύνους από την αποβιομηχάνιση, τη μείωση της ανταγωνιστικότητας και τη διάλυση των δομών της παραγωγικής διαδικασίας. Ωστόσο ο λαϊκισμός της μακράς εκείνης περιόδου δεν επέτρεπε να ακουστούν οι ψύχραιμες φωνές και να εφαρμοστούν αυτά που έλεγαν.
-Μήπως, όμως, προσγειωθήκαμε πολύ απότομα;
Σε αυτό έχετε δίκιο. Και απότομα προσγειωθήκαμε και είδαμε τη ζωή μας να αλλάζει και τον προγραμματισμό ετών να τινάζεται στον αέρα μέσα σε ελάχιστο χρόνο. Γι’ αυτό και κινδυνεύσαμε να πέσουμε σε μαζική κατάθλιψη. Είναι κακό πράγμα η ανάγκη. Και η χώρα μας βρέθηκε σε απόλυτη ανάγκη. Χάσαμε όμως και πολύ χρόνο κατά την περίοδο της διακυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου. Αν αυτά που κάνει σήμερα ο Σαμαράς είχαν γίνει πριν από 2,5 χρόνια, από την κυβέρνηση Παπανδρέου, η Ελλάδα τώρα θα είχε αρχίσει να ανεβαίνει γρήγορα τα σκαλοπάτια και θα έβλεπε ήδη την προοπτική της εξόδου από το μνημόνιο. Η παράταση αυτού του χρόνου προσαρμογής αυξάνει τώρα τις φυγόκεντρες τάσεις μέσα στην κοινωνία και απειλεί να πετάξει απ’ έξω μεγάλες ομάδες συμπολιτών μας και να τους καταδικάσει στο περιθώριο του κοινωνικού αποκλεισμού.
Γι’ αυτό λοιπόν πρέπει να τρέξουμε πολύ γρήγορα. Αυτό κάνει η κυβέρνηση, αυτό κάνει ο Σαμαράς. Και να ενισχύσουμε τις πρωτοβουλίες κοινωνικής αλληλεγγύης, για να μη διαρραγεί ολοκληρωτικά η κοινωνική συνοχή.
-Τι έχουν να περιμένουν οι Ελληνες πολίτες, εφόσον οι διαδικασίες για την εκταμίευση της δόσης ολοκληρωθούν;
Η εκταμίευση αυτής της μεγάλης δόσης δεν μπορούμε να πούμε ότι θα λύσει συνολικά το πρόβλημα της χώρας, αλλά θα αποτελέσει έναν σημαντικό σταθμό.
Γιατί μέσω αυτής θα ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών κι έτσι θα δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για τη μετάγγιση της ρευστότητας -έστω σε κάποιο αρχικό στάδιο- στην αγορά που έχει στεγνώσει από ευρώ. Προβλέπεται επίσης από το μεγάλο αυτό ποσό της δόσης να διοχετευθούν περίπου 7 δισ. στην αγορά, τα οποία οφείλονται από το κράτος σε χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.