Αρχείο

21 Νοεμβρίου 2012

Κονδύλι 26 εκατ. ευρώ για τους ανέργους σε Στερεά Ελλάδα και Ν.Αιγαίο


Πηγή: newsbomb.gr

Χιλιάδες άνεργοι και ευπαθείς κοινωνικά ομάδες των περιφερειών Στερεάς Ελλάδας και Νοτίου Αιγαίου θα ωφεληθούν από την επιπλέον χρηματοδότηση που εξασφάλισε το υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης.
Συγκεκριμένα, εξασφαλίστηκαν επιπλέον πόροι ύψους 26 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση...


προγραμμάτων κατάρτισης ανέργων κοινωφελούς απασχόλησης και την καταπολέμηση της φτώχιας. Το πρόβλημα της χρηματοδότησης των συγκεκριμένων περιφερειών ανέκυψε λόγω της εξάντλησης των διαθέσιμων πόρων του ΕΣΠΑ που δεν μπορούσαν να αναπληρωθούν διότι, οι πόροι που διατίθενται σε αυτές τις περιφέρειες, για την περίοδο 2007-2013, ήταν εξαρχής περιορισμένοι καθώς κατατάσσονται στην κατηγορία των περιφερειών με κατά κεφαλήν εισόδημα υψηλότερο του 75% του κοινοτικού μέσου όρου.
Τις νέες προτάσεις για την επίλυση του προβλήματος παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης, κατά τη διάρκεια σύσκεψης των συναρμοδίων φορέων, που πραγματοποιήθηκε το πρωί υπό την προεδρία του, στο υπουργείο Εργασίας. «Με επίμονες προσπάθειες καταφέραμε να ξεπεράσουμε τον «σκόπελο» του «Στόχου 2» που δημιουργεί αρρυθμίες, αλλά κυρίως σημαντικές ανισότητες στις δύο αυτές περιφέρειες της χώρας καθώς πολύ σημαντικά κοινωνικά προγράμματα και δράσεις είχαν αδυναμία υλοποίησης και χρηματοδότησης» δήλωσε μετά τη σύσκεψη, ο υπουργός Εργασίας και πρόσθεσε:
«Μετά από πολλά χρόνια πετύχαμε να επιλύσουμε τα όποια εμπόδια με αποτέλεσμα η χρηματοδότηση των δύο περιφερειών να γίνει κανονικά. Η παρέμβαση αυτή θα ωφελήσει χιλιάδες ανέργους και ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, ισότιμα με την υπόλοιπη Ελλάδα». Η χρηματοδότηση που εξασφαλίσθηκε, θα αξιοποιηθεί για την υλοποίηση προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας, και τοπικών σχεδίων δράσης για την απασχόληση από τα οποία προβλέπεται να ωφεληθούν περίπου 4.500 άνεργοι.
Ακόμη, κατάρτιση 1.900 ανέργων στη χρήση Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) καθώς και κατάρτιση και υποχρεωτική απασχόληση 100 ανέργων σε ορυχεία και λατομεία. Στις δράσεις περιλαμβάνεται η συγκρότηση Δικτύου άμεσης αντιμετώπισης της φτώχειας, μέσω 15 Κοινωνικών Δομών όπως: Κοινωνικά Παντοπωλεία, Κοινωνικά Φαρμακεία, Κέντρα ημερήσιας υποδοχής αστέγων κ.α.
Περιλαμβάνονται επίσης, η διαθρωτική προσαρμογή επιχειρήσεων μέσα από δράσεις κατάρτισης και επανακατάρτισης του προσωπικού, με ωφελούμενες 650 επιχειρήσεις και τοπικές Δράσεις Κοινωνικής Ένταξης για ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, οι οποίες θα συμβάλουν στην ένταξη ή επανένταξη στην αγορά εργασίας 565 ανέργων που ανήκουν σε αυτές τις ομάδες.