Αρχείο

15 Νοεμβρίου 2012

Αντ. Σαμαράς: Σημάδια ανάκαμψης το 2013


Πηγή: naftemporiki.gr

Στα τέλη του 2013 αναμένει ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης και εκτιμά ότι το πρόβλημα του χρέους θα αντιμετωπιστεί μέσω των δραστικών διαρθρωτικών αλλαγών τόσο στο οικονομικό μοντέλο της χώρας όσο και στο πολιτικό της σύστημα.
Τα παραπάνω ανέφερε στη διάρκεια συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος...


στη Μάλτα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες των μέτρων λιτότητας, τα οποία οδηγούν στην ύφεση.
«Με άλλα λόγια πρέπει να ενθαρρύνουμε εξ αρχής την ανάκαμψη με ορθό τρόπο. Χωρίς ανάκαμψη, παρά τη λιτότητα, τα ελλείμματα δεν θα υποχωρούν και το συνολικό χρέος θα εκραγεί», προειδοποίησε ο κ. Σαμαράς.
Παράλληλα, επέμεινε στην ανάγκη να διατηρηθεί και να στηριχθεί η κοινωνική συνοχή, προειδοποιώντας πως σε περίπτωση που αγνοηθεί αυτός ο παράγοντας η στρατηγική που ακολουθείται θα μπορούσε να αποδειχθεί αυτοκαταστροφική. Οπως είπε, «κανένα πρόγραμμα δεν μπορεί να επιτύχει σε μία κοινωνία που καταρρέει».
«Εν τέλει», συνέχισε, «τα προγράμματα προσαρμογής δεν είναι "πειράματα εργαστηρίων", δεν αφορούν "γυμνούς αριθμούς". Εφαρμόζονται σε ανθρώπινες κοινωνίες».
Στο πλαίσιο αυτό ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι η λιτότητα είναι μεν απαραίτητη, πρόσθεσε όμως πως πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην κοινωνική συνοχή, να υπάρξουν μέτρα που θα φέρουν ανάκαμψη και διαρθρωτικές αλλαγές που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη.
Τέλος, ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι εκτιμά τη βοήθεια που προσέφεραν στην Ελλάδα οι εταίροι και τόνισε ότι στο εξής η επιτυχία της χώρας θα αποτελέσει επιτυχία όλης της Ευρώπης.