Πηγή: real.gr
Η σκληρή γραμμή της τρόικας για τα εργασιακά «ένωσε» τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς. Ο Αντ. Σαμαράς μεταβαίνει σε Βουκουρέστι και Βρυξέλλες με πολιτικά επιχειρήματα για τις αντοχές της κοινωνίας αλλά και της κυβέρνησης.
Σε διαπιστώσεις για την περίεργη στάση της τρόικας αλλά και σε κοινή γραμμή για το πώς...
θα κινηθεί ο Πρωθυπουργός στις επαφές που θα έχει στο Βουκουρέστι στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και στις Βρυξέλλες στο Συμβούλιο Κορυφής, κατέληξαν οι πολιτικοί αρχηγοί, οι οποίοι κάτω από την ασφυκτική πίεση της τριμερούς αλλά και των παράλογων, σε πολλές περιπτώσεις, απαιτήσεών της, έδειξαν να ενώνονται προκειμένου να αποφύγουν τα χειρότερα εντός των τειχών της χώρας.
Ο κ. Σαμαράς ο οποίος προσδοκά ότι θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ στη ρουμανική πρωτεύουσα, σύμφωνα με πληροφορίες του Real.gr, εμφανίζεται υπέρμετρα αισιόδοξος για την έκβαση των συζητήσεων αλλά ταυτόχρονα και αποφασισμένος να προχωρήσει, προκειμένου σε καμία περίπτωση να μην θέσει σε κίνδυνο την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.
Οι σκληρές δηλώσεις που έκαναν αμέσως μετά τη συνάντηση οι κύριοι Βενιζέλος και Κουβέλης για την τρόικα ήταν σε πλήρη και απόλυτη γνώση του Πρωθυπουργού, ο οποίος φρόντισε, άλλωστε, λίγη ώρα αργότερα, μέσω του Γιάννη Στουρνάρα, να στείλει ένα θετικό μήνυμα στην τριμερή για τη… συμβολή της στη διαδικασία των διαβουλεύσεων με την κατάθεση εναλλακτικών προτάσεων.
Οι επικοινωνίες που είχαν οι τρεις (Τόμσεν, Μαζούχ, Μορς) με τους πολιτικούς τους προϊστάμενους αλλά και το γενικότερο κλίμα που δημιουργήθηκε με την εικόνα ρήξης που μεταδόθηκε από όλα τα μέσα ενημέρωσης –εικόνα που αναπαράχθηκε και από μεγάλα ξένα δίκτυα – αργά το βράδυ δημιούργησαν ένα διαφορετικό κλίμα το οποίο αποτυπώνεται και στη φράση που είπε κορυφαίος υπουργός στο Real.gr: «η τρόικα φαίνεται πως βάζει λίγο νερό στο κρασί της…».
Τα «αγκάθια» και το περίγραμμα
Ο κ. Σαμαράς έπειτα από τις τελευταίες εξελίξεις ταξιδεύει για το Βουκουρέστι και τις Βρυξέλλες προκειμένου να πείσει φίλους, εταίρους και δανειστές ότι η κυβέρνησή του έχει πλέον στα χέρια της το βασικό περίγραμμα των μέτρων ύψους 13,5 δισ. ευρώ και δικαιούται την εκταμίευση της δόσης που για την Ελλάδα είναι ζωτικής σημασίας, προκειμένου να προχωρήσει η οικονομία μπροστά μέχρι να υπάρξει μία συνολικότερη λύση για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη στην οποία θα συμπεριλαμβάνεται και η χώρα μας.
Ένα από τα βασικότερα πλέον επιχειρήματα του κ. Σαμαρά είναι τα «κοινωνικά και πολιτικά όρια» στην Ελλάδα που δείχνουν ότι έχουν προ πολλού ξεπεραστεί με αποτέλεσμα οι όποιες παράλογες απαιτήσεις της τρόικας να δοκιμάζουν όλο και περισσότερο τις αντοχές και τη συνοχή της ελληνικής κοινωνίας αλλά και των ίδιων των κομμάτων που στηρίζουν την τρικομματική κυβέρνηση.
Στη συνάντηση της βουλής που έγινε σε ιδιαίτερα εποικοδομητικό κλίμα, εξετάστηκε όλο το πακέτο των μέτρων αλλά και τα εργασιακά με τον Πρωθυπουργό να ζητεί από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση να εξετάσει αμέσως την εναλλακτική πρόταση για τα δυο ακανθώδη θέματα των τριετιών και των αποζημιώσεων, αφού η κυβέρνηση θέλει να φέρει όλο το πακέτο στη βουλή χωρίς να αφήσει εκκρεμότητες για αργότερα, αφού όλοι έχουν δεσμευτεί πως αυτά θα είναι τα τελευταία μέτρα που αποφασίζονται.
«Δεν πρόκειται να κινδυνέψει η θέση της Ελλάδας στο ευρώ από τα εργασιακά και τις τριετίες» έλεγαν στελέχη της κυβέρνησης θέλοντας να περιγράψουν μια πιο ρεαλιστική εικόνα της κατάστασης ως προς την πορεία των συζητήσεων με την τρόικα. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα εργασιακά θα μείνουν «για μετά» αφού όλοι πλέον γνωρίζουν πως η Ελλάδα θα έχει ένα νέο εργασιακό περιβάλλον με πιο ελαστικές σχέσεις εργασίας και χαμηλότερους μισθούς, όπως άλλωστε με σαφήνεια, αποτυπώθηκε στο μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση Παπαδήμου με την έγκριση του - τότε - υπουργικού συμβουλίου.
Η πολιτική συζήτηση
Η κυβέρνηση αναζητεί μία θετική αναφορά στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής χωρίς να δημιουργεί, όμως, μεγάλες προσδοκίες, αφού ο κ. Σαμαράς θα βρεθεί στις Βρυξέλλες χωρίς μέτρα, αλλά μόνο με το περίγραμμά τους, αλλά και χωρίς την έκθεση της τρόικας ή την έκθεση βιωσιμότητας του χρέους, την οποία στην Αθήνα περιμένουν πριν από τις αμερικανικές εκλογές.
Η πολιτική συζήτηση, που για το Μαξίμου παραμένει απόλυτα μία παράλληλη διαδικασία με αυτήν των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, θα γίνει από τον Πρωθυπουργό στις επαφές που θα έχει με τους ομολόγους του σε μία προσπάθεια να πείσει για τις προθέσεις της κυβέρνησής του ως προς το σκέλος των διαρθρωτικών αλλά και των δημοσιονομικών τα οποία όμως για να δρομολογηθούν και να υλοποιηθούν χρειάζεται απαραίτητα να υπάρξει ανάκαμψη της οικονομίας και τόνωση της ρευστότητας μέσω και της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Στο πλαίσιο του ταξιδιού του, ο κ. Σαμαράς έχει δεχθεί δεκάδες αιτήματα από ξένα μέσα ενημέρωσης και διεθνή δίκτυα για να παραχωρήσει συνεντεύξεις με τα περισσότερα αιτήματα να έχουν φθάσει στο Μαξίμου από έντυπα της Γερμανίας.
Η στάση της τρόικας
Πολλές συζητήσεις ακόμη και μεταξύ στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ έχει προκαλέσει η έως τώρα στάση της τρόικας σε όλη αυτή τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Στην Αθήνα έχει γίνει πλέον πλειοψηφική η άποψη ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών «δεν είναι απολύτως έτοιμοι να προχωρήσουν σε συνολική συμφωνία».
Αυτή η εκτίμηση οδηγεί πολλά στελέχη της κυβέρνησης – και από τα τρία κόμματα – στην εκτίμηση ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών είτε έχουν πάρει σαφείς εντολές από τους προϊσταμένους τους για αυτή τη κωλυσιεργία προκειμένου να φτάσουμε έως την τελική λύση για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη, είτε προσπαθούν να «κερδίσουν» ότι περισσότερο μπορούν έστω και με μαξιμαλιστικές απαιτήσεις, πριν η Ελλάδα μπει σε τροχιά ανάπτυξης και αρχίσει να διεκδικεί άρση πολλών από τα επαχθή μέτρα.