Αρχείο

19 Οκτωβρίου 2012

Βεβαιότητα Σαμαρά για την εκταμίευση της δόσης


Πηγή: naftemporiki.gr

Βέβαιος ότι η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. θα προχωρήσει κανονικά μόλις δημοσιοποιηθεί η έκθεση αξιολόγησης της τρόικας εμφανίστηκε ο Αντώνης Σαμαράς, συμπληρώνοντας πως δεν θα απαιτηθεί νέα Σύνοδος Κορυφής.
Οπως είπε, πιστεύει ότι μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου η διαδικασία αυτή θα έχει...


ολοκληρωθεί και πρόσθεσε ότι τα αποθέματα της Ελλάδας τελειώνουν στις 16 Οκτωβρίου.
Στις δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του ευρωπαϊκού συμβουλίου, ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι κατά το ευρωπαϊκό συμβούλιο υπογράμμισε την ανάγκη να επισπευστεί η εκταμίευση της δόσης γιατί «οικονομία και κοινωνία βρίσκονται στα όριά τους, το αίμα της οικονομίας που λέγεται ρευστότητα είναι στο μηδέν, η ανεργία είναι εφιαλτική, ο κάθε Ελληνας περνάει ένα προσωπικό δράμα».
«Βρήκα κατανόηση από την πλευρά των ηγετών, ρώτησαν με ενδιαφέρον για την Ελλάδα», τόνισε, συμπληρώνοντας πως το κλίμα έχει αλλάξει και πως όλοι αναγνώρισαν ότι υπάρχει πρόοδος τελευταία.
Στο σημείο αυτό εξήγησε πως αυτό φάνηκε και από την επίσημη δήλωση της ευρωζώνης, η οποία ήταν η μόνη που έγινε και ήταν για την Ελλάδα. «Για πρώτη φορά εκφράζεται η βεβαιότητα ότι η Ελλάδα όπως πάει μπορεί να τα καταφέρει. Επαινούνται δημόσια οι τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού», πρόσθεσε.
Οσον αφορά τις συναντήσεις που έχει το τελευταίο διάστημα με τη γερμανίδα καγκελάριο, ο κ. Σαμαράς είπε ότι «η κ. Μέρκελ είναι κυρίαρχος παράγοντας σε όσα εξελίσσονται σήμερα».
Επίσης, ανέφερε ότι υπήρξε σημαντική στήριξη από τον Φρανσουά Ολάντ στη Σύνοδο και επιβεβαίωσε ότι τον προσκάλεσε στην Αθήνα και πως η πρόταση έγινε δεκτή από τον Γάλλο πρόεδρο. Γνωστοποίησε τέλος ότι και ο Μάριο Μόντι δέχθηκε ανάλογη πρόσκληση και θα επισκεφθεί την Ελλάδα.
Ερωτηθείς πότε εκτιμά ότι θα υπάρξει έγκριση του αιτήματος για την επιμήκυνση του προγράμματος, ο Πρωθυπουργός απάντησε πως πιστεύει ότι θα υπάρξει συμφωνία και για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που θα προκύψει, μόλις γίνει γνωστή η έκθεση της τρόικας και ρυθμιστούν οι διαφορετικές απόψεις μεταξύ των εταίρων.
Το «ευχαριστώ» σε Βενιζέλο - Κουβέλη
Ο κ. Σαμαράς δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον Ευάγγελο Βενιζέλο και το Φώτη Κουβέλη που -όπως είπε- στηρίζουν την κυβέρνηση. «Δεν αισθάνθηκα ποτέ μόνος στις Βρυξέλλες», σημείωσε και συμπλήρωσε ότι τόσο οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ όσο και ο ίδιος «είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε, για να σωθεί η Ελλάδα».
Σε ερώτηση αν προτίθεται μετά την επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα και την εκταμίευση της δοσης να προβεί σε διορθωτικές κινήσεις στο κυβερνητικό σχήμα, χρησιμοποιώντας ακόμα και στέλεχη του ΠΑΣΟΚ ή της ΔΗΜΑΡ, ο Πρωθυπουργός απάντησε ότι όταν έρθει η στιγμή θα γίνουν κινήσεις που κάνει κάθε κυβέρνηση να γίνει καλύτερη.
Παραδέχθηκε ότι υπάρχουν προβλήματα και κενά, αλλά τόνισε: «Δεν περιμένουμε να λυθούν τα προβλήματα και τα κενά με έναν ανασχηματισμό».