Αρχείο

25 Οκτωβρίου 2012

Λυκουρέντζος:Ελεγχος 894 συμβάσεων παροχής υπηρεσιών στα νοσοκομεία


Πηγή: tovima.gr

Στο μικροσκόπιο του υπουργείου Υγείας βρίσκονται 894 συμβάσεις παροχής υπηρεσιών πάσης φύσεως στα νοσοκομεία της χώρας, όπως αποκάλυψε στη Βουλή ο αρμόδιος υπουργός Ανδρέας Λυκουρέντζος.
Πρόκειται για συμβάσεις που αφορούν περιπτώσεις όπως τα ηλεκτρονικά συστήματα των μονάδων υγείας, τις υπηρεσίες καθαριότητας ή τροφοδοσίας νοσοκομείων κ.ά., που...


ελέγχονται και ως προς το ύψος του συμβατικού τους τιμήματος και ως προς το αντικείμενο τους.
Ο υπουργός αναφέρθηκε στο θέμα, με αφορμή τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης της βουλευτού της ΔΗΜΑΡ Αικατερίνης Μάρκου σχετικά με την ανάθεση σε ιδιώτη από το Γενικό Νοσοκομείο Παπαγεωργίου του συστήματος των τηλεφωνικών ραντεβού.
Όπως καταγγέλλει η κ.Μάρκου η διοίκηση του νοσοκομείου προχώρησε σε ανάθεση της συγκεκριμένης υπηρεσίας σε ιδιώτη, χωρίς να έχει αναρτηθεί στη Διαύγεια η σύμβαση, ενώ το κάθε τηλεφώνημα στοιχίζει στους ασθενείς 2 ευρώ.
Μάλιστα, η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ επικαλέστηκε την περίπτωση άλλου νοσοκομείου που χρεώνει τους ασθενείς για τα τηλεφωνικά ραντεβού με 0,39 ευρώ και επισήμανε ότι ένα νοσοκομείο όπως το «Παπαγεωργίου», που για το 2012 έλαβε επιχορήγηση 26,8 εκατ. ευρώ, δηλαδή επιχορηγήθηκε με χρήματα του ελληνικού λαού, οφείλει να τα κάνει όλα με απόλυτη διαφάνεια.
«Χαίρομαι που μου δίνετε την ευκαιρία να ελέγξω τη διοίκηση του νοσοκομείου» σχολίασε ο υπουργός Υγείας, ο οποίος δεν δίστασε να αποκαλύψει ότι το πρόγραμμα πρόσβασης των ασθενών στις μονάδες υγείας μέσω τηλεφωνικών ραντεβού έχει παρουσιάσει αδυναμίες και μελετάται η αντιμετώπισή τους, καθώς σε πολλές περιπτώσεις αυτή η υπηρεσία αντί να ανατίθεται σε ιδιώτες θα μπορούσε να καλυφθεί με την αξιοποίηση του ήδη υπάρχοντος προσωπικού.
Ο κ. Λυκουρέντζος ενημέρωσε, επίσης, τη βουλευτή ότι με εγκύκλιο που απεστάλη προς όλες τις διοικήσεις των νοσοκομείων, κάνει σαφές ότι δεν πρέπει να προβαίνουν σε τέτοιες αναθέσεις, ενώ αποκάλυψε ότι ελέγχονται 894 τέτοιες συμβάσεις παροχής υπηρεσιών πάσης φύσεως, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχει νόημα να συνεχίζονται ή αν πρέπει να διακοπούν.