Αρχείο

27 Ιουνίου 2014

Νεοδελφίνοι από... τζάκι Καραμανλής και Μπακογιάννης

Οι οικογένειες Καραμανλή και Μητσοτάκη ετοιμάζονται για μία ακόμα μάχη κορυφής

Του Θανάση Φουσκίδη, Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Θεωρούνται οι κληρονόμοι της τεράστιας πολιτικής παρακαταθήκης των δύο κατά τεκμήριο μεγαλύτερων τζακιών της ελληνικής Κεντροδεξιάς. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι οι...

παροικούντες τη νεοδημοκρατική Ιερουσαλήμ που σπεύδουν ήδη να προβλέψουν πως, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, οι δυο τους θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο μέλλον της ευρύτερης παράταξης.

Ο λόγος βεβαίως για τον Κώστα Καραμανλή junior και τον νεοεκλεγέντα περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Κώστα Μπακογιάννη, οι οποίοι όσο περνάει ο καιρός αφήνουν όλο και ισχυρότερο στίγμα στο πολιτικό πεδίο. Κι αν ο δεύτερος έχει δώσει ήδη δείγματα γραφής με τις δύο διαδοχικές εκλογικές του νίκες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (σ.σ.: το 2010 είχε κερδίσει τη μάχη για τον Δήμο Καρπενησίου), ο υιός του Αχιλλέα Καραμανλή βρίσκεται ακόμη σε φάση προετοιμασίας και αναζήτησης των επόμενων πολιτικών του βημάτων, έχοντας ως πυξίδα τη διεξαγωγή των (επόμενων) εθνικών εκλογών.

Οπως και να ‘χει πάντως, γύρω από το εν λόγω δίδυμο αναπτύσσονται ήδη ουκ ολίγοι «γαλάζιοι» μύθοι, καθώς οι εντός της Ν.Δ. (και όχι μόνο) νοσταλγοί του κομματικού παρελθόντος βλέπουν στα πρόσωπά τους τούς συνεχιστές της ιστορίας των οικογενειών τους, αλλά και τους κορυφαίους εκπροσώπους της νέας γενιάς του διπόλου καραμανλικών-μητσοτακικών, που σημάδεψε τη μεταπολιτευτική ιστορία του κεντροδεξιού χώρου.

Εξάλλου, παρά τη γενικότερη αμφισβήτηση των πολιτικών πεπραγμένων εκείνης της περιόδου, αλλά και το πρώιμο της σχετικής συζήτησης, οι ρίζες των ονομάτων αυτών σε επίπεδο μηχανισμών και παράδοσης είναι τόσο βαθιές, ώστε είναι φυσικό επόμενο να δημιουργούν και τους αντίστοιχους συνειρμούς.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

Χτίζει το προφίλ του με άξονα την κληρονομιά του Εθνάρχη

Ο Κώστας Καραμανλής ο Γ’ έκανε δυναμική είσοδο στα πράγματα της Ν.Δ. στη μάχη του Ιουνίου του 2012, όταν συμπεριελήφθη σε μη εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο του κόμματος στις Σέρρες. Βλέπετε, ο Αντώνης Σαμαράς και οι συνεργάτες του έκριναν πως οι συμβολισμοί που φέρει το όνομά του αποτελούσαν ένα ισχυρό όπλο στην προσπάθεια για συσπείρωση των δυνάμεων της παράταξης μετά τις κάλπες της 6ης Μαΐου, που είχαν οδηγήσει τη χώρα στην ακυβερνησία.

Εκτοτε, απασχόλησε ουκ ολίγες φορές τα πολιτικά και δημοσιογραφικά στέκια, αφού, όπως ήταν απολύτως λογικό, ήλθαν στο προσκήνιο οι δραστηριότητές του σε επαγγελματικό και πολιτικό επίπεδο, οι στιγμές που περνούσε στο σπίτι της Πολιτείας με τον θείο του και ιδρυτή της Ν.Δ., καθώς και οι σχέσεις του με τον εξάδελφό του και πρώην πρωθυπουργό.

«Ο μικρός Κώστας έχει πιο τεχνοκρατική σκέψη, ενώ λόγω ηλικίας ποτέ δεν ήταν κολλητοί με τον μεγάλο. Πάντως, οι δυο τους μιλούν πολιτικά», σημειώνει πρόσωπο που γνωρίζει τα μυστικά της οικογένειας. Λέγεται μάλιστα πως ο προκάτοχος του Αντώνη Σαμαρά στην ηγεσία της Ν.Δ. έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην απόφαση του Καραμανλή junior να αρνηθεί την πρόταση του πρωθυπουργού να συμπεριληφθεί στο ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ., αφού σε συζητήσεις του τόσο με τον ίδιο όσο και με τον πατέρα του, Αχιλλέα, είχε εκφράσει σοβαρούς προβληματισμούς για την ορθότητα μιας τέτοιας υποψηφιότητας. Πλέον, ο Κώστας Καραμανλής ο νεότερος, μελετώντας προσεκτικά κάθε του κίνηση, βάζει τις βάσεις για τη διεκδίκηση της εισόδου στο Κοινοβούλιο ως υποψήφιος στην παραδοσιακή πολιτική έδρα των Καραμανλήδων, τις Σέρρες. «Αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά, το έχει πάρει απόφαση», λένε «γαλάζια» στελέχη του νομού.

Μέχρι τότε, χτίζει το πολιτικό του προφίλ, με κεντρικό άξονα την ιδεολογικοπολιτική κληρονομιά του Εθνάρχη, συμμετέχοντας ενεργά στο πλέγμα δράσεων του Ιδρύματος και του Ινστιτούτου «Κωνσταντίνος Καραμανλής», αλλά και της έδρας που φέρει το όνομα του Εθνάρχη στο Πανεπιστήμιο Tufts της Βοστώνης. Παράλληλα, δεν παραλείπει να ενισχύει το δίκτυο συνομιλητών του εντός της Ν.Δ., έχοντας ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας με τον Δ. Αβραμόπουλο, τον Ευ. Στυλιανίδη, τον Κων. Αρβανιτόπουλο, τον Απ. Τζιτζικώστα, τον Στ. και τον Χρ. Δήμα, αλλά και τους διαχρονικούς θεματοφύλακες του καραμανλισμού, Π. Μολυβιάτη και Γ. Βαρβιτσιώτη. Ακόμη, συνομιλεί με το αφεντικό του ΔΟΛ, Σ. Ψυχάρη.

ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ

Ο περιφερειάρχης που έβαλε το πρόσωπό του στο κάδρο

«Με τη νίκη του στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ο Κώστας μπήκε για τα καλά πλέον στο κάδρο του μέλλοντος της παράταξης», έλεγε το βράδυ της 25ης Μαΐου έμπειρο «γαλάζιο» κοινοβουλευτικό στέλεχος, που διατηρεί δεσμούς αίματος με την οικογένεια του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Σε αντίστοιχες εκτιμήσεις έσπευσαν να προχωρήσουν αρκετά ακόμη «γαλάζια» στελέχη, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη δυναμική εκκίνηση του γιου του αείμνηστου Παύλου Μπακογιάννη στην πολιτική, καθώς και τα πάντα υπολογίσιμα ερείσματα της οικογένειάς του στο φιλελεύθερο κομμάτι της Ν.Δ.

Ωστόσο, εκτός των άλλων, άπαντες αναγνωρίζουν πως το πλέον ισχυρό όπλο του νέου περιφερειάρχη δεν είναι άλλο από τον συναισθηματισμό που εκπέμπει το επίθετό του σε ένα ευρύ φάσμα του εκλογικού σώματος, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης. «Ισως το γεγονός ότι λέγεται Μπακογιάννης και όχι Μητσοτάκης να είναι καθοριστικό για την πολιτική του εξέλιξη, αλλά και για τη διάθεση που θα επιδείξει απέναντί του το πάντα ισχυρό καραμανλικό σύστημα», υπογραμμίζει με νόημα κορυφαίος κομματικός παράγοντας της ΝΔ. Ανεξαρτήτως πάντως των όποιων φιλοδοξιών του ή των σεναρίων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας αναφορικά με τη μελλοντική εμπλοκή του σε σενάρια εξουσίας, ο ίδιος ο κ. Μπακογιάννης διαμηνύει πως μοναδικός του στόχος σε αυτή τη φάση είναι να ανταποδώσει την εμπιστοσύνη των συμπολιτών του. Αλλωστε, όπως λένε φίλοι και συνεργάτες του, είναι οπαδός του ρητού ότι «στην πολιτική πρέπει να πατήσεις γερά σε κάθε σκαλί πριν προχωρήσεις στο επόμενο». Οσο για τις διασυνδέσεις του στους κόλπους του στελεχικού δυναμικού, όπως γίνεται αντιληπτό, διατηρεί άριστες σχέσεις με τα πρόσωπα που διαχρονικά βρίσκονται πέριξ της οικογένειάς του και της μητέρας του, Ντόρας Μπακογιάννη (Λ. Αυγενάκης, Χ. Μαρκογιαννάκης, Δ. Χατζηδάκης, Δ. Καλογερόπουλος, Κ. Χατζηδάκης, Γ. Κοντογιάννης, Ν. Δένδιας και φυσικά ο θείος του, Κυριάκος Μητσοτάκης), αν και ο ίδιος έχει φροντίσει να θεμελιώσει ισχυρές πολιτικές φιλίες με τους «γαλάζιους» βουλευτές της περιφέρειάς του, όπως οι Σ. Κεδίκογλου, Κ. Μαρκόπουλος, Κ. Κοντογεώργος, Ελ. Μακρή-Θεοδώρου, αλλά και τον καραμανλικών καταβολών αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα. Σημειώνεται, δε, πως συνομιλεί σε πολύ καλό επίπεδο και με τον προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο.

parapolitika.gr