Αρχείο

20 Ιουνίου 2014

«Πάγος» Σαμαρά στο αντιμνημονιακό… κίνημα γαλάζιων υπουργών

Περισσότερη ασύνδετη από ποτέ δείχνει η κυβέρνηση καθώς η όσμωση μεταξύ παλαιών και νέων, μετά τον ανασχηματισμό, παραμένει ζητούμενο.

Την ίδια ώρα που συγκεκριμένα υπουργεία βρίσκονται σε... γραμμή τρόικας (Οικονομικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εργασίας) άλλα, συχνά υπό νέα ηγεσία, φλερτάρουν είτε με την...

αναβολή όσων έχουν συμφωνηθεί και αποτελούν προαπαιτούμενα για τη δόση είτε με το... ξήλωμα αποφάσεων που έχουν ήδη ληφθεί.

Σε αυτό το κλίμα, δεν είναι τυχαία η αναφορά υψηλόβαθμου συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά, χθες από την Πορτογαλία, ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα για την κυβέρνηση δεν είναι η πίεση από το εξωτερικό αλλά η πίεση... εσωτερικού. «Αν αποδεχόμασταν όσα ζητούσε ο Λοβέρδος θα αρχίζαμε να ξηλώνουμε το πουλόβερ και αυτό δεν θα σταματούσε ποτέ» σημείωναν οι ίδιες πηγές, εξηγώντας ότι υπαναχώρηση από τα συμφωνηθέντα δεν μπορεί να υπάρξει.

Άλλωστε, το Μαξίμου έχει γίνει ήδη αποδέκτης συγκεκριμένων προειδοποιήσεων από το εξωτερικό για την ανάγκη να επιδείξει προσήλωση στις μεταρρυθμίσεις ενώ ο κ. Σαμαράς και οι επιτελείς του, που έχουν περάσει εδώ και δύο χρόνια από τη... φωτιά της διαπραγμάτευσης, ξέρουν ότι τα όποια ελληνικά αιτήματα δεν μπορούν να τεθούν με όρους εσωτερικής κατανάλωσης.

Η ανάγκη να κλείσουν μέτωπα με κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες είναι αδήριτη, ωστόσο αυτό δεν μπορεί να γίνει μέσω μίας ρήξης με την τρόικα, όπως αυτή που προοιωνίζεται το μπαράζ διαφοροποιήσεων από υπουργούς. Εξάλλου, είναι «φαιδρό» το επιχείρημα ότι η Ελλάδα θα δανειστεί μέσω ομολόγων προκειμένου να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό λόγω αδιεξόδου στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων δράσεων. Κι αυτό γιατί οι αγορές θα «μυριστούν» την ανάγκη της Ελλάδας για ζεστό χρήμα και θα την «γονατίσουν» με τα επιτόκια. Προς αυτή την κατεύθυνση, άλλωστε, και αντιστοίχως προς την πλευρά της υλοποίησης όσων έχουν συμφωνηθεί μπορεί να βάλουν το χεράκι τους και οι πιστωτές. Δύο – τρεις δηλώσεις «κύκλων» των Βρυξελλών αρκούν για να ανατρέψουν το κλίμα που δημιουργήθηκε από την άνοιξη μέχρι σήμερα.

Το μήνυμα αυτό φαίνεται ότι έλαβε ο κ. Σαμαράς και από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κατά τη σύντομη συνομιλία που είχαν σε γεύμα που παρέθεσε το πορτογαλικό κυβερνόν κόμμα, χθες.

Ως εκ τούτου, η επιστροφή Σαμαρά στην Αθήνα αναμένεται να δρομολογήσει εξελίξεις προς την εξάλειψη των παραφωνιών από τους υπουργούς. Ήδη, το ΠΑΣΟΚ κεντρικά έχει ενημερωθεί για τις εξελίξεις και για την ανάγκη υλοποίησης των 12 δράσεων που απαιτούνται για τις δόσεις των 23 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Αντιστοίχως, θα υπάρξουν παρεμβάσεις προς υπουργούς. Προς τον Γεράσιμο Γιακουμάτο που χθες άφησε να εννοηθεί ότι θα περιοριστεί η κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων σε μόνον τρεις, τουριστικές, περιοχές, στον Αργύρη Ντινόπουλο που επιδιώκει να φτιάξει το κλίμα με τους εργαζομένους στους Δήμους αμφισβητώντας την αξιολόγηση και τον Μάκη Βορίδη ο οποίος και ουσιαστικά έκανε λόγο για επαναδιαπραγμάτευση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών, η μείωση του οποίου κατά δύο μονάδες είναι στα προαπαιτούμενα για τη δόση του Ιουνίου.  

Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος
newpost.gr