Αρχείο

26 Ιουνίου 2014

Προεκλογικές ασκήσεις από βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας

Προεκλογικές ασκήσεις κάνουν πολλοί βουλευτές της ΝΔ, μεταξύ των οποίων και ορισμένοι νυν και πρώην υπουργοί, δια παν ενδεχόμενο και έχοντας κατά νου μια πρόωρη εκλογική αναμέτρηση το φθινόπωρο, προκαλώντας σύγχυση ως προς το κεντρικό μήνυμα που εκπέμπεται από τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Παρά το γεγονός ότι η χώρα έχει μνημονιακές...

υποχρεώσεις και έχουν σταλεί μηνύματα, τα οποία ελήφθησαν από το Μέγαρο Μαξίμου και την αντιπροεδρία της κυβέρνησης, για άμεση υλοποίηση των συμφωνηθέντων με την προώθηση των προαπαιτούμενων, εντούτοις, υπάρχει μεγάλη ομάδα βουλευτών της ΝΔ, αλλά και του ΠαΣοΚ που δείχνει να κινείται με προεκλογική λογική.

Οι περισσότεροι κινούνται, δίνοντας την αίσθηση ότι είναι επί της ουσίας «όμηροι της κάλπης των ευρωεκλογών» και οι συμπεριφορές και οι κινήσεις τους γίνονται επί τη βάσει του εκλογικού αποτελέσματος της 25ης Μαϊου και παράλληλα έχοντας το βλέμμα σε πρόωρες εκλογές πιθανότατα το φθινόπωρο.

Το Μέγαρο Μαξίμου καλείται να αντιμετωπίσει, εκτός από την αναμενόμενη πίεση και πολεμική από την αξιωματική αντιπολίτευση για μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων με κεντρικό αυτές τις ημέρες το θέμα της «μικρής ΔΕΗ» και το εσωτερικό μέτωπο, καθώς μια ομάδα βουλευτών της ΝΔ έχει αποφασίσει να «παίξει» με…νεύρα του πρωθυπουργικού γραφείου.

Πάντως μέχρι στιγμής, όπως είναι αναμενόμενο υποβαθμίζονται οι εσωκομματικές αντιδράσεις και η πάγια άποψη που επικρατεί στο πρωθυπουργικό γραφείο και επισημαίνεται προς κάθε κατεύθυνση, είναι ότι ο Αντώνης Σαμαράς πιστεύει ότι ένας νέος εκλογικός κύκλος θα θέσει σε κίνδυνο τη διαπραγμάτευση για το χρέος.

Η κίνηση της κυβέρνησης να σπεύσει, εντός 24ωρου από την έκδοση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικές τις αποδοχές των δικαστικών, να καταθέσει τροπολογία για να επαναφέρει το μισθολογικό καθεστώς προ του Ιουλίου του 2012, προκάλεσε την έκπληξη και την αντίδραση βουλευτών της ΝΔ.

Πολλοί εξ αυτών είδαν την ευκαιρία που ζητούσαν για να θέσουν θέμα επαναφοράς των μισθών και των ενστόλων (στρατιωτικών, αστυνομικών, λιμενικών), μεγάλο τμήμα των οποίων θεωρείται ότι είναι συγγενές ιδεολογικά με τη δεξιά παράταξη, ενώ άλλοι θέτουν ζήτημα αποκατάστασης και άλλων κατηγοριών εργαζομένων.

Η πρώτη κίνηση έγινε από τους βουλευτές της ΝΔ, Ηλία Βλαχοχιάννη (Τρικάλων) και Δημήτρη Κυριαζίδη (Δράμας), που είναι πρώην αξιωματικοί της ΕΛΑΣ, τον Ιορδάνη Τζαμτζή (Πέλλας) που κατέθετε συνεχώς ερωτήσεις για τα αγροτικά το προηγούμενο διάστημα και είδε τον συντοπίτη του Γιώργο Καρασμάνη να τοποθετείται υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και τους Παύλο Βογιατζή (Λέσβου) και Θόδωρο Σολδάτο (Λευκάδας).

Οι βουλευτές της ΝΔ ζήτησαν με δήλωσή τους την αποκατάσταση των «μισθολογικών αδικιών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας», διαμηνύοντας ότι εάν δεν γίνει αυτό θα καταψηφίσουν την τροπολογία για την επαναφορά των μισθών των δικαστών στα προ του Ιουλίου του 2012 επίπεδα.

Σε αυτό το κλίμα αναμένονται και άλλες δημόσιες τοποθετήσεις και σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» ανάλογη άποψη εκφράζουν και πρώην υπουργοί της ΝΔ. Μάλιστα ο Πάνος Παναγιωτόπουλος (βουλευτής Β΄ Αθηνών) που ήταν υπουργός Εθνικής Άμυνας την περίοδο των περικοπών στους ένστολους, έχει την άποψη, που έχει και βαρύνουσα πολιτική σημασία και ιδιαίτερο πολιτικό βάρος, ότι πρέπει να υπάρξει αποκατάσταση των μισθών και των ένστολων. Μάλιστα μιλώντας στον ΒΗΜΑ FM την Πέμπτη το μεσημέρι ζήτησε να φανεί η κυβέρνηση συνεπής απέναντί τους και ν αποκαταστήσει τη μισθολογία των ενστόλων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η στάση του βουλευτή Ροδόπης και πρώην υπουργού Ευριπίδη Στυλιανίδη που ζήτησε με συνέντευξή του στο Βήμα fm 99.5 την αποκατάσταση των απολυμένων καθαριστριών, ενώ έθεσε και θέμα να ξεκινήσει εσωκομματικός διάλογος για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και τη στρατηγική της ΝΔ για την επόμενη μέρα.

Η ανταπάντηση ήρθε λίγο αργότερα από ανώτερα στελέχη της κυβέρνησης που υποστήριζαν ότι μια επαναπρόσληψη των καθαριστριών μπορεί να δημιουργήσει μείζον θέμα στο πρόγραμμα της διαθεσιμότητας, ενώ η άποψη του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη είναι πως δεν μπορεί να υπάρχουν «υπουργοί δύο ταχυτήτων».

Στο σημείο αυτό είναι κρίσιμο ζήτημα εάν ο συνάδελφός του εκ των εκφραστών της «λαϊκής δεξιάς», υπουργός Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος θα προχωρήσει, χωρίς ενστάσεις στο πρόγραμμα διαθεσιμότητας στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο ίδιος είπε ότι οι διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, των απολύσεων περιλαμβανομένων, θα εκπληρωθούν στο ακέραιο, αλλά υπάρχουν αμφιβολίες για το κατά πόσο το εννοεί.

Σε αυτό το κλίμα έχει ιδιαίτερη αξία η παρέμβαση του «καραμανλικού» βουλευτή Α΄ Αθήνας και πρώην υπουργού, Προκόπη Παυλόπουλου που παρενέβη στο θέμα των δικαστών, επισημαίνοντας σε άρθρο του (περιοδικό Επίκαιρα), ότι «το Συμβούλιο της Επικρατείας έθεσε προ των ευθυνών του το πολιτικό σύστημα, κρίνοντας ότι ύστερα από την επίτευξη του πρωταρχικού στόχου περί παραγωγής πρωτογενούς πλεονάσματος, οι αποφάσεις του δεν επρόκειτο ν’ ανεχθούν, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, την περαιτέρω τήξη του πυρήνα των κάθε είδους συνταγματικώς –και όχι μόνο- κατοχυρωμένων δικαιωμάτων».

Ο κ. Παυλόπουλος αναφερόμενος και στις επιθέσεις κατά της δικαιοσύνης και των λειτουργών της από ΜΜΕ και πολιτικούς, υποστηρίζει ότι κάποιοι θέλουν να τους «υποδείξουν» ότι, μπροστά στη «κρισιμότητα της οικονομικής συγκυρίας» και στην ιδιομορφία των «εύθραυστων πολιτικών ισορροπιών», η απαρέγκλιτη εφαρμογή του Συντάγματος πρέπει να καμφθεί.

Από την κυβέρνηση παραμένουν συγκρατημένοι αν και ο προβληματισμός είναι μεγάλος για τις δικαστικές αποφάσεις που ακυρώνουν μνημονιακά μέτρα, ειδικά στο μισθολογικό πεδίο, αλλά υπογραμμίζουν ότι υπάρχει δέσμευση για ενίσχυση των αποδοχών των ενστόλων μέσω του κοινωνικού μερίσματος και διευκρινίζουν ότι όποιες διορθώσεις πρέπει να γίνουν θα γίνουν, αλλά χωρίς να κινδυνεύσει ο βασικός στόχος της επίτευξης πλεονασμάτων.

tovima.gr