Αρχείο

2 Ιουνίου 2014

Τάκης Μπαλτάκος: Μας περιμένει στα δεξιά μας ένα 16,5%

Ο πρώην γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου σχολιάζει το εκλογικό αποτέλεσμα και τη δική του «συμβολή» σε αυτό,μιλά για τη Χρυσή Αυγή και εκφράζεται ειρωνικά για τον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι αναμένει μια νέα συμφωνία της Βάρκιζας

Η διεύρυνση της εκλογικής βάσης της ΝΔ θα πρέπει να εστιαστεί στο 16,5% που βρίσκεται στα δεξιά της, υποστηρίζει ο Τ. Μπαλτάκος, αποδίδοντας ταυτόχρονα στον κατακερματισμό της τα αίτια της εκλογικής ήττας της. Ο πρώην γενικός γραμματέας της κυβέρνησης υπογραμμίζει ότι δεν τον ξάφνιασε το ποσοστό...

της Χρυσής Αυγής επιμένοντας ότι οφείλεται στην εσφαλμένη στρατηγική των αντιπάλων της που επιχείρησαν να τη δαιμονοποιήσουν. Εκφράζεται με άκρως ειρωνικό τρόπο για την Αριστερά αλλά και για το ΠαΣοΚ, ενώ επικαλείται ήρωες της Πηνελόπης Δέλτα για να τονίσει ότι δεν έχει αποχωρήσει από την πολιτική.

Πώς είδε ένας κατά δήλωσή του  αντικομμουνιστής το εκλογικό ξέσπασμα της Αριστεράς στην Ελλάδα;
«Πρόκειται για ιστορική στιγμή αναμφισβήτητα. Πρώτη φορά η Κεντροαριστερά και η Αριστερά μπορούν να σχηματίσουν μια παντοδύναμη κυβέρνηση με 174 έδρες στη Βουλή, αν βέβαια διατηρήσουν στις εθνικές εκλογές τα ποσοστά των ευρωεκλογών. Δεν θα τα καταφέρουν όμως. Οπως δεν τα κατάφερε το ΕΑΜ το 1945. Θα έχουμε νέα Συμφωνία της Βάρκιζας. Πάλι θα "παραδώσουν τα όπλα", τηρουμένων βέβαια των αναλογιών ανάμεσα στο 1945 και στο σήμερα».

Τι θέλετε να πείτε;
«Στους κόλπους της ευρύτερης Αριστεράς η αστικοποίηση αργά, μαυλιστικά και ανεπαίσθητα έχει προχωρήσει ως τον μυελό των οστών. Οι ίδιοι δεν το νιώθουν αυτό, αλλά ένας έμπειρος παρατηρητής το βλέπει ξεκάθαρα. Εχουν "μαλακώσει" πολύ, κύριε Χιώτη. Οταν έρθει η στιγμή για κρίσιμες αποφάσεις, θα σαστίσουν. Σαν ταλαντευόμενοι μεσοαστοί θα αντιδράσουν, αφού οι προλετάριοι σπανίζουν στην ηγεσία τους. Πόσοι από αυτούς γεννήθηκαν στα "Κουντουριώτικα"; Είναι μια ιστορική στιγμή, αλλά η Αριστερά θα αποτύχει στην αξιοποίησή της».

Είστε τόσο σίγουρος;
«"Λυπάμαι γιατί άφησα να περάσει ένα πλατύ ποτάμι μέσα από τα δάχτυλά μου χωρίς να πιω ούτε μία στάλα. Τώρα βυθίζομαι στην πέτρα" έγραψε ο Σεφέρης. Και αυτή θα είναι η μοίρα της Αριστεράς. Η κρυφή γοητεία της "αγοράς" είναι ανώτερη από τις υποσυνείδητες  δυνατότητές τους. Είναι αποφασισμένοι αλλά όχι σκληραγωγημένοι. Προβλέπω οξύτατη κρίση στους κόλπους τους και φαρμακερή διχόνοια».

Αν, παρ' όλα αυτά, τα καταφέρουν;
«Θα πρόκειται για μια θλιβερή εξέλιξη. Η χώρα θα "παγκοσμιοποιηθεί" σε βαθμό αφελληνισμού και οι αστικές αξίες και οι μύθοι με τους οποίους θεμελιώθηκε το οικοδόμημα του Νέου Ελληνισμού θα υποστούν οριστική ταπείνωση. Οι παραγωγικές επενδύσεις θα απομειωθούν, με αποτέλεσμα την περαιτέρω οικονομική δυσπραγία των λαϊκών στρωμάτων, αφού κάθε ρεφορμιστική απόπειρα βίαιης νόθευσης του καπιταλισμού καταλήγει πάντα σε τραγωδία».

Ολα αυτά συμβαίνουν επειδή συρρικνώνεται η εκλογική δύναμη της ΝΔ. Και στη ΝΔ λένε ότι  «πληρώσαμε στις ευρωεκλογές τον Μπαλτάκο»…
«Αλλα λένε στη ΝΔ και δικαιούμαι να ξέρω. Αν άλλοι, εκτός ΝΔ, βλέπουν ρετιρέ χωρίς ισόγειο, δικαιούνται να έχουν αυτή την άποψη...».

Το ποσοστό της Χρυσής Αυγής σάς εξέπληξε;
«Γιατί να με εκπλήξει; Ο απομονωτισμός και η δαιμονοποίηση δεν απέδωσαν. Οσοι ακολούθησαν αυτές τις πρακτικές ματαίωσαν τον σκοπό που ήθελαν να υπηρετήσουν και εξυπηρέτησαν ουσιαστικά τη Χρυσή  Αυγή. Το 1953, μετά την εξέγερση των Ανατολικογερμανών εναντίον του κομμουνιστικού καθεστώτος, ο κομμουνιστής Μπέρτολτ Μπρεχτ είπε: "Ο λαός έχασε την εμπιστοσύνη της κυβέρνησης. Καλό θα ήταν η κυβέρνηση να διαλύσει τον λαό και να εκλέξει έναν άλλον". Αυτό τα λέει όλα. Ο έχων ώτα ακούειν ακουέτω».  

Μπορεί κατά τη γνώμη σας να ανακάμψει η ΝΔ στις εθνικές εκλογές;
«Ναι, αν απαλλαγεί από το θανάσιμο σφιχταγκάλιασμα με τη Μέρκελ, τον Ράιχενμπαχ και τους Γερμανούς γενικότερα, με τη συνακόλουθη λιτότητα που επέβαλαν εκδικητικά. Υπάρχει χρόνος».

Επιμένετε στην άποψή σας ότι μπορούν να ενωθούν ΝΔ, ΑΝΕΛ και Χρυσή Αυγή για να κυβερνήσουν;
«Ουδέποτε είχα αυτή την άποψη. Τη διακίνησε η ΔΗΜΑΡ με βάση το τσιτάτο του Λένιν "ένα ψέμα που επαναλαμβάνεται γίνεται αλήθεια". Οι ηγεσίες αυτών των κομμάτων δεν μπορούν να ενωθούν. Είναι προφανές. Οι ψηφοφόροι μπορούν. Είναι εμφανές. Εκεί κατέτειναν οι προσπάθειές μου».

Πώς ακριβώς μπορούν να επανενωθούν οι ψηφοφόροι της Δεξιάς;
«Ενας ο στόχος, πολλοί οι δρόμοι. Εχουμε ήδη στα δεξιά μας το 16,5% του εκλογικού σώματος να μας περιμένει. Ως πού θα φτάσει αυτό το ποσοστό; Είναι κατακερματισμένο και πολιτικά ανεκμετάλλευτο. Θα αφήσουμε αυτά τα κομμάτια διάσπαρτα;».

Ο Καρατζαφέρης μπορεί να επιστρέψει στη ΝΔ;
«Κάθε χρόνο στις 31 Ιουλίου τιμά τη μνήμη του Ιωνος Δραγούμη, εκεί απέναντι στο "Χίλτον", στον τόπο του μαρτυρίου του, εκεί όπου ο Παλαμάς έγραψε: "Λευκή ας βαλθεί όπου έπεσες κολόνα...". Στο πλαίσιο ενός ευρύτερου προσκλητήριου για την ενίσχυση της κεντροδεξιάς, θα μπορούσε να επιστρέψει».

Πιστεύετε ότι η ΝΔ πρέπει να προσφύγει σε πρόωρες εθνικές εκλογές;
«Γιατί; Για να τις χάσει; Για να φέρει την Αριστερά στην εξουσία; Χρειάζεται χρόνος για να ξεδιπλωθεί και να φθάσουν ως τα λαϊκά στρώματα η αναπτυξιακή προοπτική, η ελάφρυνση των φορολογικών βαρών και η έξοδος από τη λιτότητα».

Από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ενισχύεται το ΠαΣοΚ και ο κ. Ευ. Βενιζέλος. Αυτό πιστεύεται ότι θα βοηθήσει το κυβερνητικό έργο ή θα δημιουργήσει πολιτικές επιπλοκές;
«Ο κ. Βενιζέλος πλησιάζει να έχει την ισχύ που είχε ο Γκένσερ στη Δ. Γερμανία επί δεκαετίες. Αυτό βοηθάει τη συγκυβέρνηση αλλά βλάπτει τη Νέα Δημοκρατία. Αν συγκρουστούμε με το ΠαΣοΚ, η κυβέρνηση θα πέσει. Αν συνεχίσουμε τη συγκυβέρνηση με το ΠαΣοΚ, κι άλλοι δεξιοί ψηφοφόροι θα εγκαταλείψουν τη Νέα Δημοκρατία. Χρειάζεται χειρισμός μαγικός».

«Η Ελλάδα είναι Βυζάντιο και βυζαντινό μουσικό μέλος»

Ο κ. Στουρνάρας θα πρέπει να μείνει ή να φύγει από την κυβέρνηση;
«Είναι θέμα του Πρωθυπουργού. Ο κ. Στουρνάρας συνέβαλε ουσιαστικά στη σταθεροποίηση της οικονομίας. Εργάστηκε σκληρά για τους Ελληνες, αλλά δεν φάνηκε να ακούει την αγωνία τους ούτε τον παλμό της ψυχής τους».

Ε, δεν είναι λίγο άδικο αυτό για τον υπουργό Οικονομικών;
«Ο Παναγιωτόπουλος και ο Αβραμόπουλος, π.χ., ως υπουργοί Εθνικής Αμυνας, τον παρακαλούσαν να δεχθεί μείωση των εξοπλιστικών προγραμμάτων κατά 25 εκατομμύρια, με αντίστοιχη χορήγηση επιδόματος  στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετεί στα σύνορα, από τον Εβρο ως το Καστελόριζο. Δεν το δέχθηκε ποτέ με το επιχείρημα ότι δεν συμφωνεί η τρόικα. Του έλεγαν ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κόστος, άρα τι δουλειά έχει η τρόικα, αυτός όμως παρέμενε ανένδοτος. Τι νομίζετε ότι θα ψήφισαν όλες αυτές οι δεκάδες χιλιάδες στελεχών; Ο Στουρνάρας είναι άριστος τεχνοκράτης και επιτυχημένος στη διαχείριση του δημοσιονομικού ελλείμματος. Πίσω όμως από τους αριθμούς υπήρχαν άνθρωποι που μετατρέπονταν σε σκιές και βουλευτές μας που συνθλίβονταν στις τοπικές κοινωνίες».  

Με τον Σαμαρά έχετε επικοινωνία;
«Δεν απαντώ σε αυτή την ερώτηση. Προσωπικά δεδομένα».

Η πολιτική τελείωσε για εσάς ή κάνετε ένα διάλειμμα;      
«Δεν κάνω κανένα διάλειμμα. Διάλειμμα από τι; Η Ελλάδα είναι ένα σύνολο αισθημάτων και αντιλήψεων. Πώς να κάνεις διάλειμμα; Να σας το πω κι αλλιώς για να το αντιληφθούν ευκολότερα οι λάτρεις της νεοελληνικής λογοτεχνίας: Η μέριμνα για τον Αποστόλη και τον Γιοβάν δεν σταματάει...».

Σε όλες σας τις δηλώσεις τονίζετε ότι θεμέλιο του  έθνους είναι η Εκκλησία. Γιατί αυτή η επιμονή;
«Αντί η Ελλάδα να είναι τελευταία στην προτεσταντική Δύση, θα έπρεπε να είναι πρώτη στην ορθόδοξη Ανατολή. Εκεί έχουμε συγκριτικό πλεονέκτημα λόγω της βυζαντινής μας παράδοσης, του Οικουμενικού Πατριαρχείου, του Αγίου Ορους και των Θεολογικών μας Σχολών. Η Ορθοδοξία είναι η ψυχή μας και το Αγιον Ορος η ψυχή της ψυχής μας».

Ναι, αλλά η Ελλάδα ανήκει στη Δύση…
«Η Ελλάδα είναι Βυζάντιο και βυζαντινό μουσικό μέλος. Γίνεται ιλιγγιώδης προσπάθεια για να μεταλλαχθούμε, με τη σύμπραξη πάντα της Αριστεράς, αλλά ως τώρα αυτό δεν έχει επιτευχθεί. Το 65% του ελληνικού λαού ακούει μόνο ελληνική μουσική, ενώ στη Δανία ή στην Ολλανδία το αντίστοιχο ποσοστό είναι 5%. Η Εκκλησία είναι ο ακοίμητος θεματοφύλακας αυτής της παράδοσης. Από φυλακής πρωίας και μέχρι νυκτός. Ακατανόητα είναι αυτά για την τρόικα και τους Δυτικούς. Είναι όμως εκεί. Αναλλοίωτα. Πάντα εκεί».

tovima.gr