Αρχείο

22 Νοεμβρίου 2012

«Υπέγραψα για κάτι που δεν ήξερα!»


Πηγή: dimokratianews.gr

Νέος πονοκέφαλος για Μαξίμου και Συγγρού. Αιτία, οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που έκρυβαν νέα επώδυνα μέτρα και οδηγούν σε απαξίωση του βουλευτή. Χαρακτηριστική ήταν η ατάκα ακόμη και «γαλάζιου» υπουργού, που φέρεται να δήλωσε ότι υπέγραψε κάτι για το οποίο δεν είχε πληροφόρηση για το...


περιεχόμενό του, προσθέτοντας με νόημα ότι «αυτή είναι η τελευταία φορά που συμβαίνει αυτό». «Γαλάζιοι» βουλευτές, από τη μεριά τους, διαμήνυσαν την αντίρρησή τους γι' αυτήν την τακτική, που τους φέρνει ακόμη περισσότερα προβλήματα λίγο μετά την υπερψήφιση του εφαρμοστικού νόμου και του Προϋπολογισμού, καθώς θεωρούν πλέον τον ρόλο τους στο Κοινοβούλιο «διακοσμητικό». Μάλιστα, στην ίδια γραμμή κινούνται και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ., οι οποίοι υποστήριζαν ότι ο ρόλος τους περιθωριοποιείται τόσο με τον σχηματισμό της «επιτροπείας των 9» (διαβάστε σχετικά στο κείμενο κάτω) όσο και με την τακτική των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου. Μάλιστα επισήμαναν ότι δεν πρέπει να γίνεται κατάχρηση του άρθρου 44 του Συντάγματος, που προβλέπει ότι «σε έκτακτες περιπτώσεις εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί, ύστερα από πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου, να εκδίδει Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. Οι πράξεις αυτές υποβάλλονται στη Βουλή για κύρωση μέσα σε σαράντα ημέρες από την έκδοσή τους».
Βέβαια υπάρχουν και βουλευτές που ανακουφίστηκαν από την απόφαση να περάσει το «νέο πακέτο» μέσω Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, μια και δεν θα άντεχαν τις πιέσεις που θα έφερνε μια ακόμη ψηφοφορία στη Βουλή.
Στο Μαξίμου, από την άλλη, υποστηρίζουν ότι αυτές τις κρίσιμες ώρες δεν υπήρχε χρόνος για να χαθεί ούτε σκόπευαν να ρισκάρουν μετά το «153» του Μνημονίου 3 και να ρισκάρουν για άλλη μια φορά την αντοχή της κυβέρνησης μετά τις απανωτές διαγραφές. Η Ιπποκράτους πιστεύει ότι όταν κατατεθούν οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου για έγκριση στη Βουλή, θα υπάρχει ο χρόνος για διορθωτικές παρεμβάσεις για τις ευαίσθητα κοινωνικές ομάδες που πλήττονται από τις αποφάσεις. Ολα αυτά βέβαια στο πλαίσιο των μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας.
Νίκος Ελευθερόγλου