Αρχείο

4 Σεπτεμβρίου 2015

Καραμανλής σε Μεϊμαράκη: Κάν'το όπως ο Τσώρτσιλ

"Πρόεδρε, έτσι όπως πάει το πράγμα, στο τέλος θα κερδίσουμε τις εκλογές". Με τη φράση αυτή, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλης Μεϊμαράκης εξέφρασε στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή σε πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία τους την αγωνία του για την επόμενη ημέρα.

Όποιος αναδειχθεί πρωθυπουργός στις 20 Σεπεμβρίου θα κληθεί να εφαρμόσει σκληρά μέτρα, διαφορετικά θα βρεθεί αντιμέτωπος...

εκ νέου με την απειλή χρεοκοπίας και Grexit.

Ο κ. Καραμανλής είχε μία μόνο συμβουλή για τον πρόεδρο της ΝΔ. "Βαγγέλη, κάν'το όπως ο Τσώρτσιλ" του είπε. "Μην υποσχεθείς στον κόσμο τίποτε άλλο παρά αίμα, μόχθο, δάκρυα κι ιδρώτα για τα επόμενα δύο χρόνια", εξήγησε, σημειώνοντας ότι έτσι κι αλλιώς, όποια υπόσχεση κινδυνεύει να αποδειχθεί πολύ σύντομα κάλπικη.

Στο επιτελείο του προέδρου της ΝΔ αντιλαμβάνονται πολύ καλά αυτό τον κίνδυνο. "Κάποτε οι κυβερνήσεις ερχόντουσαν αντιμέτωπες με τις υποσχέσεις τους στο τέλος ή το πολύ στη μέση της τετραετίας. Τώρα όπως αποδεικνύεται και από την περίπτωση του Αλέξη Τσίπρα, ο πολιτικός χρόνος έχει συντμηθεί και ο λογαριασμός έρχεται πολύ γρήγορα. Έχεις ένα αυστηρό πλαίσιο, το οποίο θέτει το μνημόνιο και τα περιθώρια να κάνεις δικές σου προτάσεις είναι ελάχιστα", έλεγε γαλάζιο στέλεχος

Ο κ. Μεϊμαράκης ήδη στις ομιλίες, δηλώσεις και συνεντεύξεις του, τονίζει ότι εκείνος δε θα πλειοδοτήσει σε λαϊκισμό και υποσχέσεις. Έχει επίσης επανειλημμένα αναφέρει πως το τρίτο μνημόνιο έχει πλέον επικυρωθεί από τη Βουλή (με αυξημένη πλειοψηφία χάρη στις ψήφους ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, Ποταμιού και ΠΑΣΟΚ) και ότι το μόνο που μπορεί να κάνει η επόμενη κυβέρνηση είναι να επαναδιαπραγματευθεί ορισμένα υφεσιακά μέτρα. Εκεί όμως υπάρχει η παγίδα των ισοδύναμων.

Καθώς ο "μεταμνημονιακός" ΣΥΡΙΖΑ πια διεκδικεί λίγο- πολύ το ίδιο εκλογικό κοινό με τη ΝΔ και το δίλημμα μοιάζει πια να αφορά το ποιος μπορεί να κάνει την καλύτερη διαχείριση εντός μνημονιακού πλαισίου, η Συγγρού προσπαθεί να αναδείξει ιδεολογικές διαφορές στη μάχη των ισοδύναμων μέτρων.

Όμως πρώτον, η λογική των ισοδύναμων μέτρων σημαίνει πως ό,τι θα γλυτώσει μία κοινωνική ομάδα, θα πρέπει να βρεθεί από αλλού. Και δεύτερον, αναφορές όπως πχ αυτή στην επαναπρόσληψη "αχρήστων" στο δημόσιο αξιοποιούνται από την Κουμουνδούρου για να υπενθυμίσει τις απολύσεις επί κυβέρνησης Σαμαρά και να συσπειρώσει ξανά εκλογικές δυνάμεις από το δημοσιοϋπαλληλικό χώρο με το φόβητρο του "γαλάζιου ρεβανσισμού".

news247.gr