Αρχείο

3 Ιουνίου 2014

O «γαλάζιος» απολογισμός για τις κάλπες: Οι υποψήφιοι της ΝΔ κέρδισαν

Οι υποψήφιοι στις αυτοδιοικητικές εκλογές που είχαν τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας κέρδισαν την πλειοψηφία των Περιφερειών και των Δήμων της χώρας, τονίζει άτυπη ενημέρωση της Συγγρού.

Πιο συγκεκριμένα:

-Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι που είχαν τη...

στήριξη της Νέας Δημοκρατίας κέρδισαν 165 Δήμους (ποσοστό 50,1% επί του συνόλου).
Το 2010 οι υποψήφιοι που είχαν τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας είχαν κερδίσει 92 Δήμους.

-Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε το 2010 ως Συνασπισμός 6 Δήμους και στις φετινές εκλογές κέρδισε 19 Δήμους (ποσοστό 5,9% επί του συνόλου).
Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010, το ΠΑΣΟΚ είχε κερδίσει 130 Δήμους, ενώ σήμερα έχει 78 (ποσοστό 24% επί του συνόλου).

-Όσον αφορά στις Περιφέρειες της χώρας, οι υποψήφιοι που είχαν τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας, για πρώτη φορά, κέρδισαν 7 περιφέρειες. Επιπλέον μία περιφέρεια κέρδισε ένας ανεξάρτητος υποψήφιος, που είναι μέλος της Νέας Δημοκρατίας.

«Σε γενικές γραμμές, οι πολίτες επιδοκίμασαν τη στρατηγική της Παράταξης να στηρίξει πρόσωπα που είχαν συγκροτημένη αυτοδιοικητική ατζέντα, κόντρα στα σκληρά, ξεπερασμένα διλήμματα του ΣΥΡΙΖΑ» σημειώνουν οι πηγές της ΝΔ.

Για το εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών η Συγγρού υπογραμμίζει ότι «πέρα από τη μεγάλη επιτυχία που πέτυχαν οι υποψηφιότητες που στήριξε η Νέα Δημοκρατία σε Περιφέρειες και Δήμους, τα βασικά στοιχεία του εκλογικού αποτελέσματος στις ευρωεκλογές είναι τρία:

Το πρώτο, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε το στοίχημα που μόνος του είχε βάλει στις ευρωεκλογές: Το ποιος κερδίζει και το ποιος χάνει σε μια εκλογική αναμέτρηση φαίνεται από το ποιος βάζει το πολιτικό διακύβευμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν, ζήτησε από το λαό στις 25 να ψηφίσουν, ώστε στις 26 να φύγει η κυβέρνηση. Και ο λαός απάντησε αρνητικά!

Το δεύτερο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε πως δεν έχει πια δυναμική. Για την ακρίβεια μετά από μια διετία πολύ δύσκολη για τη χώρα και την κυβέρνηση, και ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ εξάντλησε τα όρια του λαϊκισμού, σε μια εκλογική μάχη που την πολιτικοποίησε στο έπακρο (ψηφίζετε- φεύγουν), τελικά πήρε λιγότερες ψήφους, 150 χιλιάδες λιγότερες ψήφους απ’ ό,τι πριν δύο χρόνια, τον Ιούνιο του 2012!

Προσπάθησε να τραβήξει κόσμο για την "ανατροπή" και τελικά έχασε κόσμο σε σχέση με δύο χρόνια πριν και χωρίς να έχει καθόλου κυβερνητική φθορά (όπως είχε η κυβέρνηση) αφού δεν ψήφισε στο μεταξύ ούτε ένα νόμο!

Η Νέα Δημοκρατία έχασε ψήφους γιατί κυβέρνησε σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Και μπορεί να ξανακερδίσει αυτές τις ψήφους, τώρα που αρχίζουν να βελτιώνονται οι συνθήκες. Ο ΣΥΡΙΖΑ πως κατάφερε να χάσει… 150 χιλιάδες ψήφους με πολιτική απόλυτου λαϊκισμού‘;

H ΝΔ θεωρεί πολύ σημαντικό, επίσης, ότι και η δυναμική της Χρυσής Αυγής έδειξε τα «πλαφόν» της.» Κέρδισαν 95 χιλιάδες ψήφους σε σχέση με τον Μάιο του 2012. Και μια έστω ψήφος παραπάνω για τους νεοναζί είναι πλήγμα, ασφαλώς. Αλλά δεν πήραν ούτε το 16% που προεξοφλούσαν οι ίδιοι, ούτε το "διψήφιο" ποσοστό που τους έδιναν οι περισσότερες σφυγμομετρήσεις μέχρι πριν λίγους μήνες… Εμείς κρατήσαμε μεγάλο μέρος της δύναμής μας. Πολύ περισσότερο απ’ όσο φοβούνταν οι φίλοι μας και προεξοφλούσαν οι αντίπαλοί μας. Και μάλιστα, σε μια εκλογική μάχη όπου οι αντίπαλοί μας πόλωσαν και πολιτικοποίησαν την αναμέτρηση στον απόλυτο βαθμό, ενώ εμείς την πολιτικοποιήσαμε στο τέλος και δεν την πολώσαμε στον ίδιο βαθμό, γιατί αν το κάναμε αυτό, θα μας εγκλώβιζε σε πολύ σοβαρά μετεκλογική αδιέξοδα».

Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν ότι «σε κάθε ευρωεκλογές το κυβερνητικό κόμμα χάνει συνήθως περίπου το ένα τέταρτο της δύναμής του των βουλευτικών εκλογών, υπό κανονικές συνθήκες. Εμείς χάσαμε κάτι λιγότερο από το ένα τέταρτο και μάλιστα σε συνθήκες διόλου "κανονικές". Εφτά μονάδες και περισσότερο έχασαν τα περισσότερα κεντροδεξιά κόμματα στην Ευρώπη υπό συνθήκες πολύ πιο "ομαλές" εκεί… Παρ’ όλα αυτά έγιναν και σφάλματα, ενώ εμφανίστηκαν και αδυναμίες και στη διετία και στο τελευταίο διάστημα και στην ίδια την εκλογική μάχη».

Τα συμπεράσματα της Συγγρού είναι τα εξής:

Συμπέρασμα πρώτον: Πέρα από τον αυτοδιοικητικό χάρτη όπου κυριαρχούμε απόλυτα, στις ευρωεκλογές, φάνηκε ότι εμείς κρατήσαμε τις δυνάμεις μας σε σημαντικό βαθμό για τη δύσκολη διετία της διακυβέρνησης που πέρασε κι έχουμε σημαντικές «εφεδρείες» που λόγω χαλαρότητας της ψήφου δεν μας στήριξαν αυτή τη φορά, αλλά κερδίζονται αν εμείς κάνουμε σωστά τη δουλειά μας από δω και μπρός. Και ως κυβέρνηση και ως κόμμα.

Δεύτερον, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πιάσει οροφή και ήδη υποχωρεί. Οι ΑΝΕΛ έχουν ξεφουσκώσει, παρά το όργιο του λαϊκισμού στο οποίο επιδόθηκαν. Η ΔΗΜΑΡ «τιμωρήθηκε», παρά το ότι το έπαιξε «αντιμνημονιακή» κι από την ώρα που το έπαιξε αντιμνημονιακή! Η ΧΑ είδε τη δυναμική της να ανακόπτεται και έφθασε κι εκείνη την οροφή της.

Όλα αυτά μπορούν να οδηγήσουν σε επικράτηση της ΝΔ με τέσσερις προϋποθέσεις, σύμφωνα με το κόμμα:

-Πρώτον, ότι η κυβέρνηση δίνει μέρα με τη μέρα, μήνα με το μήνα, τη μάχη για να φανεί η προοπτική της ανάπτυξης! Που θα αρχίσουν να τη νιώθουν οι άνθρωποι με χειροπιαστό τρόπο…  
-Δεύτερον, στο βαθμό που διορθώνονται κάποιες αδικίες που έγιναν στο παρελθόν, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τον εισπρακτικό μηχανισμό, όπως έχουμε πει, αλλά και δίνονται κάποιες ελαφρύνσεις, εκεί που αυτό είναι δυνατό, χωρίς να τίθεται η χώρα σε κίνδυνο να βρεθεί ξανά σε κρίση ελλειμμάτων… Είπαμε: δεν τάζουμε αυτά που δεν έχουμε να δώσουμε, δεν παραβλέπουμε αυτά που μπορούμε να δώσουμε και δεν ξεχνούμε αυτά που έχουμε υποσχεθεί…
-Τρίτον, στο βαθμό που κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αγκαλιάσουμε ξανά εκείνους που χωρίς να φύγουν από την παράταξη και να περάσουν «απέναντι» ψήφισαν χαλαρά, ψήφισαν πολύ μικρά κόμματα ή δεν ψήφισαν καθόλου. Δηλαδή μιλάμε για 600 χιλιάδες ψηφοφόρους της παράταξης που πρέπει να τους κερδίσουμε πίσω, γιατί παραμένουν στην παράταξη, αλλά χρειάζεται να τους προσεγγίσουμε πολύ συστηματικά.
-Τέταρτον, προϋπόθεση να μην επιτρέψουμε να υπάρξει αυτό που επιδίωκε ο ΣΥΡΙΖΑ από την αρχή και δεν το πέτυχε: Να μην υπάρξει ακυβερνησία. Η πρώτη απ’ αυτές τις προϋποθέσεις προχωράει έτσι κι αλλιώς. Η ανάκαμψη έρχεται και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να την επιταχύνουμε.

Ήδη η ανεργία πέφτει συνεχώς. Από το ανώτατό σημείο της τον περασμένο Σεπτέμβριο (27,7%), πέφτει συνεχώς μήνα με το μήνα. Με τα τελευταία επίσημα στοιχεία της Eurostat, το Φεβρουάριο είχε φτάσει στο 26,5%, δηλαδή έπεσε ήδη 1,2%. Όπως έδειξε και η περίπτωση της Πορτογαλίας, ο ρυθμός μείωσης της ανεργίας μπορεί να επιταχυνθεί στο εξής. Η κατάσταση, λοιπόν, θα βελτιώνεται συνεχώς σε όλους τους τομείς.

Η δεύτερη προϋπόθεση - οι αδικίες που μπορούν να διορθωθούν, ιδιαίτερα απέναντι στη μεσαία τάξη και τους αγρότες - είναι κάτι που  προωθούμε έτσι κι αλλιώς. Το είχαμε προγραμματίσει πριν τις εκλογές και τώρα θα το επιταχύνουμε.
Η τρίτη προϋπόθεση – να αγκαλιάσουμε τους παραταξιακούς ψηφοφόρους που δεν μας ψήφισαν στο δεύτερο γύρο και τις ευρωεκλογές - είναι κάτι που το κόμμα πρέπει να αναλάβει την πρωτοβουλία να κάνει. Να καταγράψει τι έγινε ανά νομό και περιφέρεια. Να εισηγηθεί και να συντονίσει όλες τις διορθωτικές παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν. Τοπικά και κεντρικά…
Η τέταρτη προϋπόθεση – να μην επιτρέψουμε την ακυβερνησία – είναι κάτι που προχωράει έτσι κι αλλιώς, αφού οι προσπάθειες του ΣΥΡΙΖΑ έπεσαν ήδη στο κενό.

newpost.gr