Αρχείο

9 Ιουνίου 2014

ΝΔ = Lost in... space!!

Αυτό που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια στην άλλοτε κραταιά φιλελεύθερη παράταξη, μπορεί να περιγραφεί και με δύο μόνο λόγια. Παράταξη «χωρίς ταυτότητα»...Προφανώς αυτός είναι και ο λόγος που η Νέα Δημοκρατία έχει χάσει πάνω από τους μισούς ψηφοφόρους της. Εκατομμύρια Έλληνες πολίτες που έδωσαν την ψήφο τους στις τελευταίες εκλογές σε άλλα κόμματα είτε...

μικρά είτε μικρομεσαία, καθώς πλέον μεγάλα κόμματα δεν υπάρχουν.

Και όσο αν η σημερινή ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας δεν θέλει να το παραδεχτεί, έχασε στις τελευταίες εκλογές του Μαΐου και μάλιστα όχι οριακά, αλλά με 4 μονάδες από το ΣΥΡΙΖΑ.

Ένα συνασπισμό μικροκομμάτων της αριστεράς, που έγινε ενιαίο κόμμα μόλις προσφάτως και κατάφερε να εξαπλασιάσει την εκλογική του επιρροή, μέσα σε μια πενταετία. Και όχι επειδή οι Έλληνες έγιναν αριστεροί, αλλά απλά και μόνο επειδή έπαψαν να πιστεύουν ότι η Νέα Δημοκρατία είναι η παράταξη του μεσαίου χώρου. Και κυρίως επειδή την βλέπουν κάθε μέρα όλο και πιο έντονα να χάνει την φυσιογνωμία της και να μεταμορφώνεται σε ένα ανομοιογενές μπουλούκι που ψάχνει στηρίγματα από τα υπόλοιπα άλλων κομμάτων.

Μάλιστα, από την ημέρα των ευρωεκλογών και μετά η απογοήτευση, όσων ψηφοφόρων της ΝΔ της έχουν απομείνει, είναι ακόμη μεγαλύτερη. Γιατί βλέπουν την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας αντί να προβαίνει σε ουσιώδεις κινήσεις αλλαγής πολιτικής να αναλώνεται στην εξεύρεση λυκοφιλιών, με στόχο να κρατηθεί στην εξουσία.

Ούτε καν σε ανασχηματισμό δεν μπορεί να προβεί ο πρωθυπουργός, αν δεν πάρει την έγκριση του άλλου εταίρου της κυβέρνησης του Ευάγγελου Βενιζέλου. Λες και η Νέα Δημοκρατία δεν είναι η παράταξη που στις τελευταίες εθνικές εκλογές του 2012 πήρε 30% και το ΠΑΣΟΚ μόλις 12%.

Λες και η Νέα Δημοκρατία δεν είναι η παράταξη που πήρε στις ευρωεκλογές 23% και το ΠΑΣΟΚ-Ελιά μόλις 8%. Και όμως, το ΠΑΣΟΚ επί της ουσίας κάνει το κουμάντο. Με την αιωρούμενη απειλή του ότι θα ρίξει τη κυβέρνηση αν η ΝΔ δεν του κάνει τα χατίρια.
Και η ΝΔ συνεχώς υπαναχωρεί στις απαιτήσεις του ΠΑΣΟΚ.

Και σαν να μην φθάνει αυτό, τώρα η ΝΔ ψάχνει στηρίγματα στα υπόλοιπα της ΔΗΜΑΡ, των ΑΝΕΛ και των ανεξάρτητων βουλευτών. Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ούτε για τη χώρα , ούτε για τη φιλελεύθερη παράταξη.

Με τη στρατηγική που ακολουθεί η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, το μόνο που θα καταφέρει είναι να δώσει περισσότερη ισχύ στο ΠΑΣΟΚ και να περισώσει προσωρινά κάποιος καιροσκόπους πολιτικούς που θα βρεθούν φιλοξενούμενοι στους κόλπους της κυβέρνησης, επειδή γνωρίζουν ότι στις επόμενες εκλογές δεν θα ξαναδούν τη Βουλή.

Και αυτή είναι η καλύτερη συνταγή για να χάσει με ακόμη μεγαλύτερη διαφορά τις επόμενες εθνικές εκλογές. Ειδικά αν δεν δει και την πραγματικότητα της καθημερινότητας.

Αν δεν καταλάβει ότι πρέπει να αλλάξει πολιτική και να αντισταθεί στις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών.

Αν δεν φέρει κοντά της και πάλι τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, το επιστημονικό και στελεχιακό προσωπικό της χώρας, τους στρατιωτικούς, τους αστυνομικούς, τους εργαζόμενους γενικότερα, τους αγρότες, τους συνταξιούχους.

Μόνο έτσι μπορεί να γίνει και πάλι μεγάλη η παράταξη. Και όχι με συνεταίρο το Βενιζέλο και κλείνοντας το μάτι σε ΔΗΜΑΡίτες, ΑΝΕΛίτες, ΠΟΤΑΜΙτες ή ακόμη και Χρυσαυγήτες.

Ούτε βέβαια ταιριάζει σε μια παράταξη σαν τη ΝΔ να σκέφτεται μόνο τη καρέκλα της εξουσίας και να αναζητεί φτηνά κολπάκια για να πετύχει αυτό το σκοπό, όπως η αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Αυτό που χρειάζεται είναι να βρει και πάλι της ταυτότητα της, ως η μεγάλη παράταξη του μεσαίου χώρου, όλων των υγιών δυνάμεων της χώρας. Διαφορετικά θα ακολουθήσει τον ίδιο κατήφορο με το ΠΑΣΟΚ.

Γιάννης Τριήρης
Διευθυντής tribune.gr