Αρχείο

13 Ιουνίου 2014

Τα limit up και τα limit down για τους γαλάζιους της Β’ Αθήνας

Το πολιτικό χρηματιστήριο του ανασχηματισμού έγραψε ό,τι ήταν να γράψει. Άλλα στελέχη κατέγραψαν limit up και άλλα πτώση, ωστόσο ένα είναι βέβαιο. Οι επιλογές του Αντώνη Σαμαρά από τη Β΄Αθήνας άλλαξαν άρδην τις ισορροπίες στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας και, πλέον, η...

μάχη του σταυρού, όποτε κι αν γίνουν εκλογές, θα είναι άγρια.

Στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας άλλωστε συνωστίζονται πολλά και βαριά πολιτικά ονόματα ενώ αναμένονται να δοκιμάσουν την τύχη τους και δύο «νέοι», πλην όμως ισχυροί παίκτες: ο Νίκος Δένδιας και ο Γιάννης Μιχελάκης.

Αν, μάλιστα, κάποιος συνυπολογίσει ότι έχει παρέλθει η εποχή των 18 – 19 βουλευτών από τη Β' Αθηνών, ότι η Νέα Δημοκρατία ως πρώτο κόμμα στην Επικράτεια εξέλεξε 13 βουλευτές και ότι αν χάσει στις επόμενες εκλογές αυτοί θα μειωθούν σε 9 ή ακόμα λιγότερους, τότε μπορεί να αντιληφθεί το μέγεθος της μάχης που θα γίνει. Κυριολεκτικά εκ του συστάδην.

Θέλετε ονόματα; Μητσοτάκης, Χατζηδάκης, Βούλτεψη, Ντινόπουλος, Βαρβιτσιώτης, Γεωργιάδης, Μεϊμαράκης, Γιακουμάτος, Παπακώστα, Παναγιωτόπουλος, Σπηλιωτόπουλος, Άννα Καραμανλή είναι οι εκλεγμένοι του 2012 (συν ο Β.Πολύδωρας που αποχώρησε από τη ΝΔ). Και, φυσικά, οι «νέοι» Δένδιας και Μιχελάκης, χωρίς να αποκλείεται ότι και κάποιο άλλο βαρύ όνομα θα εμφανιστεί προεκλογικά.

Αν κάποιος αναλογιστεί ότι εξ αυτών τέσσερις αποχώρησαν από την κυβέρνηση, με τον πρόσφατο ανασχηματισμό, και τέσσερις εισήλθαν στο σχήμα, μπορεί εύκολα να αντιληφθεί το σχόλιο περί πολιτικού χρηματιστηρίου.

Είναι σαφές ότι σε τροχιά υποτίμησης της αξίας του βρίσκεται ο κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, που εξελέγη προτελευταίος το 2012, και η αποχώρηση από την κυβέρνηση μάλλον θα τον βάλει σε περιπέτειες. Ο κ. Κ. Χατζηδάκης, βρίσκεται επίσης για πρώτη φορά με κυβέρνηση Ν.Δ., εκτός κυβερνητικού σχήματος, κάτι που ο ίδιος δεν έχει προφανώς συνηθίσει. Μένει να φανεί αν το ισχυρό δίκτυο που έχει στην περιφέρεια θα αντέξει την έλλειψη υπουργικής ιδιότητας, κι αν το δίδυμο με Μητσοτάκη θα παραμείνει το ίδιο ισχυρό (σ.σ. το 2012 εξελέγησαν πρώτος ο Κυριάκος και δεύτερος ο Χατζηδάκης).

Πισωγύρισμα συνιστά για την προσπάθεια που έκανε όλο το τελευταίο διάστημα μέσω συναντήσεων με τοπικά στελέχη και δημάρχους, ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης. Ο κ. Μιχελάκης ήταν από τους πιο τακτικούς στις κομματικές εκδηλώσεις στην περιφέρεια και οι δημοσκοπήσεις τον έφεραν σε θέση ασφαλείας. Πλην όμως τα δεδομένα μετέβαλλε ο ανασχηματισμός.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης εξελέγη 6ος το 2012, πάνω από τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη. Στο χρόνο που μεσολάβησε θεωρείται ότι βελτίωσε την εικόνα του σε πολλά στελέχη από τη βάση της ΝΔ, ωστόσο την ίδια στιγμή η μετωπική αντιπαράθεση με τους συνδικαλιστές της Υγείας, και όχι μόνον, τον κατέστησε στόχο. Το μεγαλύτερο πλήγμα για τον Αδ. Γεωργιάδη δεν είναι, αυτή τη στιγμή, η απώλεια της κυβερνητικής θέσης αλλά ότι ο ίδιος δείχνει σφόδρα ενοχλημένος γι αυτή την εξέλιξη και αυτό φαίνεται...

Οι «ανεβασμένοι»

Στον αντίποδα, μία πεντάδα στελεχών εμφανίζονται στα πάνω τους και ελπίζουν αυτό να το μεταφράσουν σε ψήφους στις επικείμενες εκλογές.

Ο κ.Νίκος Δένδιας πέτυχε να αφήσει το Δημοσίας Τάξεως (ακολουθώντας το ρητό στα χαρτιά «αποχώρησε όσο ακόμα κερδίζεις») και φέρεται ικανός να πλασαριστεί στις πρώτες θέσεις στη Β΄Αθήνας. Σοφία Βούλτεψη και Αργύρης Ντινόπουλος εξελέγησαν στην τρίτη και τέταρτη θέση, αντίστοιχα, το 2012 και θεωρείται λίαν πιθανό ότι θα ενισχύσουν τη δυναμική τους. Το ίδιο εκτιμούν και οι Γεράσιμος Γιακουμάτος και Κατερίνα Παπακώστα, ειδικά η τελευταία που εξελέγη στο όριο το 2012.

Άγνωστη παραμένει, αυτή την ώρα, και η προοπτική του κ. Άρη Σπηλιωτόπουλου, ειδικά μετά την απόφασή του να παραιτηθεί προκειμένου να διεκδικήσει το δήμο Αθήνας. Το ρίσκο δεν βγήκε στον πρώην Υπουργό που, και λόγω της διάσπασης Κακλαμάνη, βρέθηκε εκτός δεύτερου γύρου εκλογής. Η αλήθεια, πάντως, είναι ότι ο κ. Σπηλιωτόπουλος μάλλον... απείχε της εσωτερικής πολιτικής σκηνής άρα και των επιλογών των ψηφοφόρων και, συνεπώς, και για τον ίδιο η μάχη της Αθήνας ήταν προϋπόθεση πολιτικής επιβίωσης. Ο ίδιος εμφανιζόταν να αναμένει την υπουργοποίησή του, «τιμής ένεκεν» για τη μάχη που έδωσε για την παράταξη, όπως άλλωστε ανέμεναν οι Γ. Κουμουτσάκος και Γ. Ιωαννίδης. Ωστόσο, ο Πρωθυπουργός δεν έδωσε στον Άρη το Πολιτισμού, όπως έσπευσαν να προεξοφλήσουν αρκετοί και, πλέον, θα φανεί αν η μαγιά που δημιούργησε κατά την προεκλογική μάχη στην Αθήνα αρκεί για την επανεκλογή του ως βουλευτή.

Στο διάστημα που μεσολαβεί, δεν υπάρχει αμφιβολία, η Β' Αθήνας θα γίνει το πεδίο σκληρών αντιπαραθέσεων αλλά και βρώμικου πολέμου μεταξύ των υποψηφίων. Αν κάποιος θυμηθεί τί κατήγγειλε ο Γεράσιμος Γιακουμάτος για το σημερινό προϊστάμενό του στο Υπουργείο Ανάπτυξης, Νίκο Δένδια, μπορεί να έχει και μία αίσθηση για το είδος του πολέμου που θα ξεσπάσει...

Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος
newpost.gr