Αρχείο

11 Ιουνίου 2014

Πέντε στελέχη της λαϊκής Δεξιάς στην κυβέρνηση -Τι σημαίνει ο ανασχηματισμός

Με έναν σαρωτικό ανασχηματισμό που περιελάμβανε την καρατόμηση 8 υπουργών και την είσοδο στο κυβερνητικό σχήμα 21 νέων προσώπων, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θέλησε να δώσει μια νέα κατεύθυνση στην κυβέρνησή του, συνδυάζοντας τις μνημονιακές υποχρεώσεις με την υπόσχεση για...

παροχές, και να πείσει την κοινή γνώμη ότι έλαβε το μήνυμα των ευρωεκλογών.

Λαϊκή δεξιά

Ο κ. Σαμαράς θέλησε να ενισχύσει την εκπροσώπηση της λαϊκής δεξιάς όπως έδειξε ο διορισμός δύο επιπλέον υφυπουργών των Μάκη Γιακουμάτου και Κατερίνας Παπακώστα καθώς και η επιλογή της Σοφίας Βούλτεψη και του Αργύρη Ντινόπουλου σε κρίσιμα υπουργεία, στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου και του υπουργού Εσωτερικών αντίστοιχα.

Η ήττα της Β' Αθηνών

Πρόκειται για βουλευτές που εκλέγονται στη Β' Αθηνών όπου η ΝΔ έπαθε καθίζηση στις πρόσφατες ευρωεκλογές. Με τις αλλαγές αυτές ο κ. Σαμαράς θέλει να κάνει επανεκκίνηση στην κυβέρνηση και να σηματοδοτήσει την πορεία προς τη μετά Μνημόνιο εποχή, όπως υποσχέθηκε προεκλογικά. Το κρίσιμο στοίχημα είναι ότι τα συγκεκριμένα πρόσωπα δεν έχουν αποδείξει ότι μπορούν να πείσουν την κοινή γνώμη πως επίκεινται «φιλολαϊκές» αλλαγές και ενδεχομένως με την υπερέκθεσή τους στα ΜΜΕ να πείσουν για το εντελώς αντίθετο.
Ολα δείχνουν ότι οι επιλογές των προσώπων έγιναν με το βλέμμα στραμμένο και στις επόμενες κάλπες αφού η κυβέρνηση μπορεί να είναι και εκλογική, επειδή δεν είναι εξασφαλισμένη η προεδρική πλειοψηφία που θα της επιτρέψει να ξεπεράσει τις πρόωρες εθνικές εκλογές τον Μάρτιο του 2015.
Με το ίδιο κριτήριο έγινε και η επιλογή του «γαλάζιου» Γιώργου Καρασμάνη στο  υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ο οποίος ήταν «η ψυχή» των αντιδράσεων εντός Βουλής για αγροτικά ζητήματα.

Το θολό μήνυμα

Μεταρρυθμίσεις ή παροχές; Ο ανασχηματισμός δεν απαντά καθαρά σε αυτό το δίλημμα αφού πρόθεση του Πρωθυπουργού είναι να συνδιάσει και τα δύο, σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Τα πρόσωπα των μεταρρυθμίσεων:
Η ανάληψη του ΥΠΟΙΚ από τον Γκίκα Χαρδούβελη, η θεωρούμενη πλέον ως βέβαιη μετακίνηση του Γιάννη Στουρνάρα στην ΤτΕ και η διατήρηση ολόκληρου του οικονομικού επιτελείου (Χρήστος Σταϊκούρας, Γιώργος Μαυραγάνης στο υπουργείο Οικονομίας και Χρύσανθος Λαζαρίδης, Σταύρος Παπασταύρου στην οικονομική ομάδα του Μαξίμου), στέλνουν σαφές μήνυμα στους εταίρους ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει το «μνημονιακό» πρόγραμμα και θα τρέξουν τις συζητήσεις για το δημόσιο χρέος που αρχίζουν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Στα υπουργεία που σηκώνουν το βάρος των θεσμικών μεταρρυθμίσεων παρέμειναν τα ίδια πρόσωπα (Κυριάκος Μητσοτάκης, Γιάννης Βρούτσης) ή πέρασαν σε δεδηλωμένους μεταρρυθμιστές (Ανδρέας Λοβέρδος, Μάκης Βορίδης).

Ταυτόχρονα, αμετακίνητοι παρέμειναν οι υπουργοί που έχουν χαρτοφυλάκια μεγάλων έργων και επενδύσεων – από τον Γιάννη Μανιάτη (Ενέργεια) και Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, μέχρι τον αρμόδιο για τις ξένες επενδύσεις υφυπουργό Ανάπτυξης Νότη Μηταράκη.

Καραμανλικοί και κεντρογενείς εκτός κυβέρνησης

Παράλληλα σημειώνεται υποεκπροσώπηση των αυτοαποκαλούμενων φιλελεύθερων ή κεντρογενών ενώ απουσιάζουν και οι εκπρόσωποι της καραμανλικής πτέρυγας. Η αποπομπή του Κωστή Χατζηδάκη από την κυβέρνηση και η άρνηση του πρωθυπουργού να τον μετακινήσει σε άλλο υπουργείο είναι ενδεικτική.

Η εικόνα αυτή ενισχύει την άποψη ότι το νέο υπουργικό σχήμα είναι «εκλογικό», καθώς έχει στόχο την διατήρηση της αξιοπιστίας απέναντι στους ξένους δανειστές και ταυτόχρονα υποδηλώνει την αγωνία να ανακτηθούν οι χαμένοι ψηφοφόροι των πρόσφατων ευρωεκλογών που απομακρύνθηκαν προς τα κόμματα διαμαρτυρίας, λόγω των μέτρων.

Ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς, συνομιλώντας με δημοσιογράφους… στα κάγκελα του Μαξίμου χθες το απόγευμα, μίλησε για στοχευμένο ανασχηματισμό, ενώ συνεργάτες του σημείωναν ότι οι προσθαφαιρέσεις υπουργών έγιναν και με το παραπάνω κριτήριο.

iefimerida.gr