Αρχείο

17 Ιουνίου 2014

Τι λέει ο Καραμανλής για τις πολιτικές εξελίξεις

Το καλοκαίρι, θα βγεί, όμως το φθινόπωρο θα είναι πολύ σκληρό και θα επηρεάσει και τις εξελίξεις για την προεδρική εκλογή.

Αυτή είναι η αίσθηση που αποκομίζουν οι συνομιλητές του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή για το πως ο ίδιος εκτιμά τις εξελίξεις μετά τις πρόσφατες εκλογές του Μαΐου.

Δύο είναι οι παράγοντες που θα...

κρίνουν πολλά όπως τονίζουν.

1ος παράγοντας: Κατά πόσον οι δανειστές μας θα «ανοίξουν» παράθυρο ευκαιρίας στην κυβέρνηση Σαμαρά τον Σεπτέμβρη. Δηλαδή πως θα οδηγήσουν τις διαπραγματέυσεις για το χρέος και αν θα ελαφρύνουν τα «ποσοστά» των υποχρεώσεων και αν θα δώσουν κάποια νέα βοήθεια.

Στην περίπτωση που τα πράγματα εξελιχθούν θετικά η κυβέρνηση θα πάρει ανάσα να βγάλει πέρα το δύσκολο προϋπολογισμό του 2015 που πρέπει να έχει ψηφιστεί μέχρι και τον Δεκέμβριο.

2ος παράγοντας: Η διάθεση των διαφόρων ανεξάρτητων βουλευτών να συνδράμουν στην εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας μέχρι το Μάρτιο ώστε να αποφευχθούν οι εκλογικές διαδικασίες.

Κατά την εκτίμηση των παραπάνω κύκλων, παρόλο που το εγχείρημα συγκομιδής ψήφων είναι δύσκολο, είναι πολύ πιθανό να λειτουργήσει το αίσθημα της αυτοσυντήρησης των βουλευτών που δεν θέλουν να χάσουν την έδρα τους και τελικά να συγκεντρωθεί η κρίσιμη μάζα των 180 που απαιτείται.

Αυτό όμως υπό την προϋποθέση ότι οι ξένοι θα «ανοίξουν» παράθυρο στην κυβέρνηση όπως γράψαμε παραπάνω.

Αν όμως ο Σεπτέμβριος δεν λειτουργήσει και οι ξένοι επιμείνουν στις απαιτήσεις τους τότε όπως τονίζουν, το παιχνίδι περιπλέκεται.

Σε αυτή την περίπτωση ο Αντώνης Σαμαράς θα προσπαθήσει να κερδίσει το στοίχημα της εκλογής προέδρου με κάθε δυνατό μέσο.

crashonline.gr