Αρχείο

17 Ιουνίου 2014

Κυβέρνηση... χαρακωμάτων και το φάρμακο Σαμαρά

Την εικόνα ομάδας που είχε, σε κάποιο βαθμό, το προηγούμενο κυβερνητικό σχήμα θα επιδιώξει να διαμορφώσει τα λίγα επόμενα 24ώρα ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και οι συνεργάτες του, καθώς τα πρώτα δείγματα από τη νέα κυβέρνηση κάθε άλλο παρά θετικά είναι.

Στελέχη που είναι σε θέση να γνωρίζουν όσα εξελίσσονται στο παρασκήνιο κάνουν λόγο...

για εικόνα κυβερνητικής σύγχυσης αλλά και για έντονους διαγκωνισμούς μεταξύ των νέων υπουργών για το ζήτημα των αρμοδιοτήτων.

Η σύγκρουση Λοβέρδου – Μητσοτάκη για τις απολύσεις των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ και ΤΕΙ αποτελεί, κατά πολλούς, μόνον το... «πρώτο αίμα». Κι αυτό διότι το ΠΑΣΟΚ κινείται ευθέως στη λογική της αμφισβήτησης κρίσιμων πτυχών του προγράμματος, προκειμένου να δώσει... προοδευτικό στίγμα στη νέα κυβέρνηση και να διατηρήσει τον όποιο ρόλο του στην κεντροαριστερά αλλά και στην... επόμενη κυβέρνηση συνεργασίας.

Την ίδια στιγμή, στο παρασκήνιο οι εντάσεις για τις αρμοδιότητες είναι πολλές. Στο Ανάπτυξης, το ΠΑΣΟΚ θέλει να έχει λόγο, μέσω του Οδ. Βουδούρη, στο ΕΣΠΑ, αρμοδιότητα που προφανώς θέλει να καλύψει ο Νίκος Δένδιας. Στο Πολιτισμού, η Άντζελα Γκερέκου είδε ανέλαβε τον τομέα του σύγχρονου πολιτισμού (σ.σ. εκεί που παρεμπιπτόντως βρίσκονται και τα ευρωπαϊκά κονδύλια) ενώ στο Αγροτικής Ανάπτυξης Καρασμάνης και Κουκουλόπουλος έχουν μοιράσει στα δύο την πίτα.

Στο Υγείας, Βορίδης και Γρηγοράκος αναμένεται να καταλήξουν τις επόμενες ημέρες.

Ωστόσο, οι εντάσεις δεν αφορούν μόνον τα όποια γαλαζοπράσινα ζευγάρια στα υπουργεία ή την μεταξύ των δύο κομμάτων διαφωνία για την κυβερνητική γραμμή εφεξής. Αφορούν και στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, γεγονός που δημιουργεί έντονα φαινόμενα σύγκρουσης. Τα σχόλια Γιακουμάτου για τον ΟΟΣΑ και το αντίστοιχου περιεχομένου άρθρο της Σοφίας Βούλτεψη προκάλεσαν την έντονη ενόχληση του πρώην υπουργού Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη.

Σε αυτό το κλίμα, έρχονται να προστεθούν και οι ανησυχίες των εταίρων της Ελλάδας που ήδη με τη συνεδρίαση του EuroWorking Group, προ ημερών, άφησαν να φανεί η απορία, ενδεχομένως, και η δυσφορία, για σειρά επιλογών που δεν μοιάζουν να ταιριάζουν με τη γραμμή που λέει ότι θα ακολουθήσει στο οικονομικό πεδίο η κυβέρνηση.

Συνοπτικά, η εικόνα που εμφανίζει η τρίτη κυβέρνηση υπό τον Αντώνη Σαμαρά μοιάζει, αυτή τη στιγμή, πολύ χειρότερη από αυτή των δύο προηγούμενων κυβερνήσεων. Η τράπουλα ξαναμοιράστηκε, και μάλιστα κάτω από το βάρος ενός αρνητικού εκλογικού αποτελέσματος, τα σενάρια προωρων εκλογών επανέρχονται και ο συντονισμός αποτελεί ακόμη ζητούμενο.

Στο Πρωθυπουργικό γραφείο, ωστόσο, σημειώνουν ότι ανάλογα συμπτώματα είχαν παρουσιαστεί και κατά το παρελθόν, όταν μάλιστα είχαν υπάρξει και μείζονες κρίσεις στο εσωτερικό. Με άλλα λόγια, θεωρούν όλα αυτά ως παιδικές ασθένειες του νέου σχήματος. Και θεωρούν ότι ο Σαμαράς, έχοντας πλέον περάσει δια πυρός και σιδήρου, έχει το κατάλληλο φάρμακο...

newpost.gr