Αρχείο

26 Ιουνίου 2014

Σαμαράς: Προαπαιτούμενα, καλό καλοκαίρι και από Σεπτέμβριο τα δύσκολα

Το «βραχυκύκλωμα» με τη μικρή ΔΕΗ φαίνεται ότι έχει αποφευχθεί και πλέον η κυβέρνηση φουλάρει για τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα που μπορεί να μην προβλέπουν νέα οικονομικά μέτρα, ωστόσο αγγίζουν διακεκαυμένες ζώνες, όπως η μείωση του κέρδους των φαρμακοποιών, με αποτέλεσμα να προκαλούν...

αγωνία στο Μαξίμου.

Ο Πρωθυπουργός διαμήνυσε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι επιθυμεί να τελειώνουμε με τα προαπαιτούμενα το ταχύτερο δυνατόν, ώστε η τρόικα να πάει στην… ευχή του Θεού και η κυβέρνηση να μπορέσει να σχεδιάσει τα επόμενα βήματά της χωρίς τρικλοποδιές και εμπόδια.

Όπως διαβεβαιώνουν από το Μέγαρο Μαξίμου, το πρόβλημα με τα προαπαιτούμενα δεν είναι τόσο το οικονομικό (δηλαδή η δόση των 2 δισ. ευρώ) αλλά η αρνητική σήμανση που ενδέχεται να προκαλέσει η καθυστέρησή τους στους εταίρους και τους δανειστές.

Ο Αντώνης Σαμαράς έχει αντιληφθεί ότι οι ευρωπαίοι αντιμετωπίζουν με κάποιες επιφυλάξεις την Ελλάδα, αναρωτώμενοι εάν βρισκόμαστε σε φάση κυβερνητικής αναδιοργάνωσης μετά τις εκλογές ή αν οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται αποτελούν μέρος συνολικού σχεδιασμού, προκειμένου να επιχειρηθεί κάποιες συμφωνίες να αθετηθούν ή να παραπεμφθούν για το μέλλον.

Έχοντας απορρίψει εισηγήσεις να προβάλλει ως προεκλογικό δίλλημα τη ρύθμιση του χρέους, ο Πρωθυπουργός θέλει να καθησυχάσει τους εταίρους ότι τα συμπεφωνημένα θα υλοποιηθούν κανονικά, ώστε στη συνέχεια να καταστεί δυνατόν να προχωρήσει στις διορθώσεις των αδικιών και παράλληλα στη διαπραγμάτευση (του χρέους) από καλύτερη θέση.

Τα μηνύματα που φτάνουν στο Μαξίμου είναι σαφή: Η κοινωνία δεν αντέχει άλλους φόρους και άλλη πίεση. Η κατακόρυφη και συνεχής αύξηση των χρεών προς την εφορία και η ταυτόχρονη αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, είναι αδιάψευστος μάρτυρας της δεινής οικονομικής θέσης της πλειοψηφίας των πολιτών. Τα μέτρα που σχεδιάζονται λοιπόν να ληφθούν, θα πρέπει να είναι αμέσου αποδόσεως και με χρονικό ορίζοντα ως τα Χριστούγεννα το αργότερο.

Σε ότι αφορά στο χρέος, από ανώτερη πηγή του Μαξίμου  εκφράζεται η βεβαιότητα ότι η συζήτηση θα προχωρήσει ταχύτερα και με καλύτερους οιωνούς, αν η Ελλάδα συνεχίσει να αποτελεί σοβαρό συνομιλητή. Και ως την έναρξη της διαπραγμάτευσης, υπάρχει η ελπίδα ότι θα έχει εκλεγεί στην προεδρία της Κομισιόν ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ώστε να έχουν  ισχυροποιηθεί οι… φίλιες δυνάμεις.

Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου
newpost.gr