Αρχείο

21 Ιουνίου 2014

Προσφυγή Καρατζαφέρη με “πλάτες” ΝΔ ανατρέπει το αποτέλεσμα του Μαΐου – Τι αλλάζει – Πως επηρεάζεται το πολιτικό σκηνικό

Μεγάλη ανατροπή και στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό όποτε γίνουν εθνικές εκλογές μπορεί να επιφέρει η αλλαγή της κατανομής των εδρών στις ευρωεκλογές, μετά την προσφυγή Καρατζαφέρη. Πώς αλλάζουν οι έδρες, ποιοι κόβονται, ποιοι τις κερδίζουν και γιατί "ενδιαφέρεται" άμεσα το Μαξίμου και η Λε Πεν.

Σε προσφυγή στο Εκλογοδικείο σε πρώτη φάση και στη συνέχεια αν χρειαστεί και στο...

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προχωράει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης ζητώντας με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία να εκλεγεί ευρωβουλευτής.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ με την προσφυγή του επικαλείται το γεγονός ότι το πλαφόν του 3%, το οποίο υπάρχει στην ελληνική εκλογική νομοθεσία με ότι έχει να κάνει με τη δυνατότητα ενός κόμματος να εκλέξει ευρωβουλευτή στο ευρωκοινοβούλιο, δεν είναι ευρωπαϊκή οδηγία και κατά συνέπεια θα έπρεπε να ισχύσει και εδώ ό,τι ακριβώς ισχύει και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δηλαδή η απλή αναλογική στην εκλογή ευρωβουλευτών.

Ο κ. Καρατζαφέρης υποστηρίζει ότι είναι αντισυνταγματικό το πλαφόν του 3%, καθώς είναι αντίθετο σε συνταγματικές αρχές, όπως είναι της λαϊκής βούλησης, της ισότητας του εκλογικού δικαιώματος, της ισότητας των ευκαιριών των πολιτικών κομμάτων και της αναλογικότητας.

Σημειώνεται ότι το Εκλογοδικείο έχει κρίνει συνταγματικό το πλαφόν του 3%, αλλά ο κ. Καρατζαφέρης υποστηρίζει ότι έχουν σημειωθεί βασικές αλλαγές στη φυσιογνωμία των πολιτικών σχηματισμών που εισέρχονται στην Ευρωβουλή.

Με βάση αυτό το δεδομένο, στις τελευταίες ευρωεκλογές θα έπρεπε ο ΛΑΟΣ με το ποσοστό που συγκέντρωσε (2,7% – 154.027 ψήφους) να στείλει έναν ευρωβουλευτή στις Βρυξέλλες, τον επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου και πρόεδρό του Γιώργο Καρατζαφέρη.

Στην περίπτωση που αυτό γίνει αποδεκτό προκαλεί μία καραμπόλα αλλαγών στην κατανομή των εδρών με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα, σύμφωνα με την οποία η Χρυσή Αυγή χάνει τη μία από τις 3 έδρες, και πιο συγκεκριμένα δεν εκλέγεται ο βουλευτής κ.Γιώργος Επιτήδειος και τη θέση του καταλαμβάνει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, ενώ αφαιρείται και μία έδρα από τις 2 του ΚΚΕ, αυτή του κ. Σωτήρης Ζαριανόπουλος, και τη θέση του μετακινείται στις Βρυξέλλες η κ.Νίκη Τζαβέλλα, πρώτη επιλαχούσα στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ, αφού το κυβερνόν κόμμα κερδίζει έτσι άλλη μία έδρα.

Την εξέλιξη αυτής της προσφυγής παρακολουθεί αυτονόητα με πολλή μεγάλη προσοχή το Μέγαρο Μαξίμου αφού ξέχωρα από το πολιτικό όφελος της πρόσθεσης μίας ακόμα έδρας στο δυναμικό των ευρωβουλευτών της ΝΔ, ιδιαίτερη σημασία έχει για τον ίδιο τον Πρωθυπουργό ότι στις Βρυξέλλες θα ταξιδέψει η κ.Νίκη Τζαβέλλα, με σημαντική πορεία όλα αυτά τα χρόνια στο ευρωκοινοβούλιο, προσωπική επιλογή του Α.Σαμαρά ο οποίος και την έπεισε να ενταχθεί στο δυναμικό του κόμματος που θεωρείται ότι μπορεί να προσφέρει σημαντική βοήθεια το επόμενο χρονικό διάστημα σε θέματα που είναι κρίσιμα για την ελληνική κυβέρνηση.

Ξέχωρα από όλα αυτά, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το ενδεχόμενο να κερδίσει το ΛΑΟΣ την εκπροσώπησή του στο επόμενο ευρωκοινοβούλιο και για τις Βρυξέλλες, και αυτό γιατί σύμφωνα με πληροφορίες του ΕΠΤΑ ΗΜΕΡΕΣ έχουν ήδη υπάρξει οι πρώτες επαφές ανάμεσα στο Γιώργο Καρατζαφέρη και την Μαρίν Λε Πεν, η οποία θέλει να ιδρύσει δικιά της ομάδα στο ευρωκοινοβούλιο και για να το πετύχει αυτό της λείπουν μόνο δύο “γλώσσες”.

Πιο συγκεκριμένα, η σύσταση κοινοβουλευτικής ομάδας στο ευρωκοινοβούλιο απαιτεί έναν ορισμένο αριθμό εθνικών ταυτοτήτων οι οποίες πιστοποιούνται με τη μητρική γλώσσα των ευρωβουλευτών που αντιπροσωπεύονται στην ομάδα αυτή. Στην κ.Λε Πεν, που ήταν η θριαμβεύτρια των ευρωεκλογών στη Γαλλία, λείπουν δύο για να πετύχει το στόχο της και στην περίπτωση τελικά που πάρει το εισιτήριο για τις Βρυξέλλες ο Γ.Καρατζαφέρης προσθέτει στο οπλοστάσιό της την ελληνική γλώσσα και θα της απομένει μόνο μία.

Από την άλλη πλευρά όμως, σημαντική για τις εξελίξεις και στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό μπορεί να αποδειχθεί μία τέτοια εξέλιξη, μιας και στην περίπτωση που συμβεί αυτό, η υπό σύσταση ομάδα της κ.Λε Πεν θα εξασφαλίσει σημαντική οικονομική χρηματοδότηση από τις Βρυξέλλες, η οποία μοιράζεται αναλογικά στα κόμματα τα οποία την απαρτίζουν και έτσι το κόμμα του κ.Καρατζαφέρη (ΛΑΟΣ) θα δεχτεί νέα σημαντική οικονομική ενίσχυση, αυτή τη φορά από ευρωπαϊκά κονδύλια, ξέχωρα από εκείνη των περίπου 600.000 ευρώ που εξασφαλίζει από τη χρηματοδότηση των ελληνικών κομμάτων με το ποσοστό που συγκέντρωσε στις εκλογές του Μαΐου.

Όπως εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές, με γεμάτο πλέον ταμείο, με ένα κανάλι (ΑΡΤ) πανελλαδικής εμβέλειας στην διάθεσή του, ένα ραδιοφωνικό σταθμό επίσης πανελλαδικής εμβέλειας στη διάθεσή του και την πολιτική συγκυρία ευνοϊκή μετά τα αποτελέσματα του Μαΐου αλλά και τις ζυμώσεις στο χώρο της κεντροδεξιάς και των ανεξάρτητων βουλευτών είναι πλέον πολύ πιθανό το ολικό come back και στην ελληνική Βουλή του ΛΑΟΣ και του Γ.Καρατζαφέρη και ίσως μάλιστα πολύ σύντομα.

7imeres.gr