Αρχείο

2 Ιουνίου 2014

Νέα παρέμβαση “καραμανλικών”-Αντώναρος:Η κυβέρνηση κάνει πως δεν κατάλαβε την απειλή Σόιμπλε

"Μη διανοηθείτε να αλλάξετε γραμμή-Δεν θα το δεχθούμε, εννοούσε ο Σόιμπλε", έγραψε χαρακτηριστικά ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος, σχολιάζοντας στο Facebook τις δηλώσεις του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών, για νέα οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα.

Μέσω της προσωπικής σελίδας του στο Facebook, ο Ευάγγελος Αντώναρος σχολίασε...

τις δηλώσεις του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για νέα οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα,τονίζοντας ότι δεν έχουν μεταφραστεί ολόκληρες και ερμηνεύοντας τη στάση που κράτησε η κυβέρνηση απέναντι στο μήνυμα που έστειλε το Βερολίνο.

Έγραψε χαρακτηριστικά ο Ευάγγελος Αντώναρος στην προσωπική σελίδα του στο Facebook:

“Καλημέρα και καλή εβδομάδα.

Εύχομαι να είστε όλοι καλά.

Είπα να αρχίσουμε την εβδομάδα με ορισμένες σκέψεις μου για ένα θέμα που δεν ειναι ασφαλώς ευχάριστο, αλλά φοβάμαι πώς θα ΄τό έχουμε “παρέα” το επόμενο διάστημα.

Πάμε λοιπόν.

Από χθες πού έμαθα για τις καινούργιες δηλώσεις του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών Σόιμπλε ακούω και διαβάζω διάφορες (βαρύγδουπες και μη) τοποθετήσεις διαφόρων. Είπα λοιπόν κι εγώ να ψάξω και να βρω το πρωτότυπο κείμενο.

Και βρήκα τα εξής: Σε ακριβη μετάφραση από τα γερμανικά ο Σόιμπλε είπε: «Ο ελληνικός λαός πρέπει να περάσει μέσα από την διαδικασία των μεταρρυθμίσεων, αν η χώρα θέλει να μείνει στο χώρο του ευρώ.» Επίσης ο Σόιμπλε είπε ότι είναι πιθανόν να χρειασθεί η Ελλάδα νέα οικονομική βοήθεια που – επι λέξει – δεν θα ξεπερνά το »μονοψήφιο αριθμό δισεκατομμυρίων ευρώ». Και ότι για να πάρει αυτή τη βοήθεια αναγκαία προϋπόθεση είναι να εφαρμόσει τους όρους της τρόικας..

Οι δηλώσεις αυτές μπορεί να είναι προκλητικές, απαράδεκτες, εκτός τόπου και χρόνου και οτιδήποτε άλλο έκριναν ότι ήθελαν να πουν διάφοροι επαΐοντες και μη. Οι κρίσεις αυτές, όσο σωστές η λαθεμένες κι αν είναι, είναι για εσωτερική κατανάλωση. Πολύ μεγαλύτερη σημασία έχει γιατί τώρα και – κυρίως — με ποια στόχευση — έκανε ο Σόιμπλε αυτές τις δηλώσεις.

Τρεις επισημάνσεις:

1.Είναι η πρώτη φορά, μετά από αρκετό καιρό, που από επίσημα γερμανικά χείλη διατυπώνεται το ενδεχόμενο του Grexit,δηλαδή της εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη.

2. Γίνεται σαφές ότι η τρόικα θα εξακολουθήσει να είναι παρούσα και να θέτει το πλαίσιο της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων αλλα και να παρακολουθεί στενά τι γίνεται. Δηλαδή ο ρόλος της δεν τελειώνει εδώ.

3. Ασφαλώς δεν είναι τυχαίο ότι οι επισημάνσεις αυτές γίνονται από τον Σόιμπλε λίγες μόλις μέρες μετά τις εκλογές και εν όψει του επερχόμενου ανασχηματισμού.

Για όποιον ξέρει καλά γερμανικά, είναι εύκολο να αποκρυπτογραφήσει ανάμεσα στις γραμμές καί κάτι άλλο: Ότι ο Σόιμπλε απευθύνεται στην ουσία απευθείας στην ελληνική πολιτική ηγεσία (κατά κύριο λόγο βεβαίως στη κυβέρνηση, αλλά και στην αντιπολιτευση) και τους λέει ξεκάθαρα: «Μη διανοηθείτε να αλλάξετε γραμμή. Δεν θα το δεχθούμε.»

Αυτός είναι φαντάζομαι και ο λόγος που η ελληνική κυβέρνηση παίρνει προφανώς πολύ σοβαρά αυτές τις τοποθετήσεις και απαντά—και μάλιστα με γραπτή δήλωση – σε μια δημοσιογραφική συνέντευξη. Πρόκειται για μια προσπάθεια να αντικρούσει η κυβέρνηση όσα διατυπώνει ο Σόιμπλε. Αποδέκτης της ανακοίνωσης είναι φυσικά οι Έλληνες πολίτες που έχουν ακούσει άλλα κατά τη διάρκεια της πρόσφατης προεκλογικής περιόδου.

Είναι γνωστό όμως ότι τα κείμενα αυτά διαβάζονται φυσικά με μεγάλη προσοχή και στο Βερολίνο.. Και γι αυτό δεν θα με εξέπληττε καθόλου αν στο προσεχές διάστημα – όχι αναγκαστικά αύριο η μεθαύριο – υπήρχε μια γερμανική απάντηση σ αυτή τη κυβερνητική ανακοίνωση. Με ποιο στόχο; Μα για να γίνει ακόμη πιο σαφές (αν δεν έγινε ήδη) αυτό πού εγώ – δυστυχώς – φοβάμαι. Ότι οι Γερμανοί δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν ούτε ρούπι πίσω στη πολιτική που θέλουν να εφαρμόσουν στην ευρωζώνη – και φυσικά και στην Ελλάδα. Με ο,τι σημαίνει αυτό.

7imeres.gr