Αρχείο

13 Ιουνίου 2014

Στη καρδιά μας πάντα ο Πυρσός!!!!!!

Έμβλημα του κόμματος είναι τα αρχικά κεφαλαία γράμματα του τίτλου (Ν.Δ.) και μεταξύ τους αναμμένος πυρσός, τον οποίο κρατάει ένα χέρι. Η φλόγα του πυρσού κλίνει προς το γράμμα Ν. Η όλη σύνθεση μπορεί, κατά περίπτωση, να περικλείεται σε κύκλο. Τα κεφαλαία γράμματα Ν.Δ. και ο κύκλος που τα περιβάλλει έχουν χρώμα κυανό, ο πυρσός και το περίγραμμα...

του χεριού μαύρο και η φλόγα πορτοκαλί».

Η ιστορία του πυρσού

Τον πυρσό ως έμβλημα της Ν.Δ. επέλεξε ο ιδρυτής της Κωνσταντίνος Καραμανλής που είχε να επιλέξει μεταξύ πέντε προτάσεων. Ο περίφημος πυρσός, σήμα κατατεθέν της Ν.Δ. επί τρεις περίπου δεκαετίες, ήταν πρόταση του δημοσιογράφου Τίτου Αθανασιάδη. Σύμφωνα με την επιχειρηματολογία της εποχής, συμβόλιζε «η απεικόνιση του ελληνικού φωτός και των διαχρονικών αρχών του ελληνισμού» όπως έλεγαν από τη Ρηγίλλης, «στην απόφαση της παράταξης να εκφράζει τις διαχρονικές αξίες του ελληνισμού». Στις βουλευτικές εκλογές του 1974 και 1977, τα ψηφοφέλτια της Ν.Δ. είχαν την φωτογραφία του Καραμανλή, ενώ ο πυρσός υιοθετήθηκε μεταξύ του πρώτου προσυνεδρίου του 1977 και του πρώτου συνεδρίου του κόμματος το 1979.

Πρώτη προσπάθεια για την αλλαγή του Πυρσού γίνετε από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη

Το 1993 Ο Μιλτιάδης Έβερτ επαναφέρει τον πυρσό και πάλι ως επίσημο έμβλημα, παραμένει μέχρι και τον Ιανουάριο 2011 που ο Αντώνης Σαμαράς αλλάζει το  έμβλημα ξανα.

Εμείς ευχόμαστε γρήγορα ο Πυρσός να ξαναβρεί τη θέση του....

Κεντροδεξιός
kentrodexios.blogspot.gr