Αρχείο

18 Ιουνίου 2014

Σαμαράς: Λιγότεροι φόροι, τόνωση της ανταγωνιστικότητας-Η Ελλάδα σύντομα θα έχει ξεπεράσει την κρίση

Στην ανάγκη μείωσης των φόρων για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς την ημερίδα του ΕΛΚ, με θέμα: «προκλήσεις για την ΕΕ το 2014-2019», ενώ υπογράμμισε ότι «οι Δημοκρατίες δεν μπορούν να επιζήσουν...

περικόπτοντας τους μισθούς συνεχώς και για πάντα».

«Η Ελλάδα σύντομα θα έχει ξεπεράσει την κρίση όπως έγινε με την Πορτογαλία και την Ιρλανδία», είπε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «ήταν δύσκολο, ήταν οδυνηρό, αλλά έχει γίνει απίστευτη πρόοδος και σίγουρα θα τα καταφέρουμε. Και μάλιστα, ο πιο αντικειμενικός κριτής κάθε χώρας, οι διεθνείς αγορές, ήδη πιστοποιούν από που ξεκινήσαμε και που βρισκόμαστε σήμερα. Από την αβεβαιότητα και την αστάθεια, στη σταθερότητα και την ανάπτυξη».

Ο κ. Σαμαράς επισήμανε «ότι η νομισματική ένωση της Ευρώπης είχε κατασκευαστικά λάθη τα οποία θα διορθωθούν με τη Δημοσιονομική Ένωση και την Τραπεζική Ένωση. Τώρα αυτά τα εγχειρήματα βρίσκονται πολύ κοντά στην ολοκλήρωσή τους, αν και έχουμε ακόμα να κάνουμε πολλά».

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ανάγκη ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας επισημαίνοντας ότι «για να το επιτύχουμε αυτό, δεν αρκεί να επαφιόμαστε μόνο στο εργασιακό κόστος. Είναι αλήθεια, βέβαια, ότι πρέπει να κρατήσουμε το εργασιακό κόστος, σε ευθεία αναλογία με την παραγωγικότητα της εργασίας. Αλλά αυτό σημαίνει να επιταχύνουμε συνεχώς την αύξηση της παραγωγικότητας, όχι να συγκρατούμε για πάντα τους μισθούς».

Συνεχίζοντας στο θέμα της ανταγωνιστικότητας επισήμανε: «Μιλώντας για ανταγωνιστικότητα πάντα, χρειαζόμαστε μια διαδικασία μείωσης των φόρων, ενώ την ίδια στιγμή θα ενισχύουμε τις δημοσιονομικές μας ισορροπίες. Η μείωση των φόρων είναι μια στρατηγική που μπορεί να προχωρήσει με ασφάλεια μόνο σταδιακά και σε μακροχρόνια βάση».

Πρόσθεσε ότι οι δύο βασικές πηγές σταθερής δημοσιονομικής εξισορρόπησης είναι η μακροχρόνια ανάπτυξη και ο σωστός επιμερισμός του κόστους σε όλη την Ευρώπη. Και για να επιτύχουμε σωστό επιμερισμό κόστους, χρειαζόμαστε καλύτερες συνέργειες ανάμεσα στους εθνικούς προϋπολογισμούς από τη μια πλευρά και στον Κοινοτικό Προϋπολογισμό από την άλλη.

«Πρέπει να επενδύσουμε στο "τρίγωνο": έρευνα – καινοτομία - επιχειρηματικότητα! Χρειαζόμαστε και τις τρεις "πλευρές" αυτού του "τριγώνου" να δουλεύουν μαζί» τόνισε ακόμη ο Πρωθυπουργός και έδωσε έμφαση στην ανάγκη μείωσης του ενεργειακού κόστους.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Πρωθυπουργός και στο θέμα της ευρωπαϊκής ασφάλειας: «Χρειαζόμαστε περισσότερη ασφάλεια για τους πολίτες μας, για τους πολίτες της Ευρώπης. Η Ασφάλεια είναι ο κοινός παρανομαστής σε όλες τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, σε όλους τους μεγάλους στόχους που ορίζουν το κοινό μας μέλλον».

dexiextrem.blogspot.gr