Αρχείο

9 Ιουνίου 2014

Ανοιχτό το θέμα νέων αποχωρήσεων στους ΑΝ.ΕΛ., που έχασαν 7 βουλευτές ήδη και καταγγέλλουν «αποστασία».

Την προηγούμενη εβδομάδα ήταν ο Βασίλης Καπερνάρος, αυτή η Μίκα Ιατρίδη, την επόμενη ποιος; Αυτό είναι το ερώτημα, που -μεταξύ σοβαρού και (πικρού) αστείου- κυριαρχεί στους Ανεξάρτητους Ελληνες. Μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια η Κοινοβουλευτική Ομάδα έχει συρρικνωθεί από 20 σε 13 βουλευτές, ωστόσο έντονος είναι ο φόβος ότι η «φυλορροή» δεν θα σταματήσει. Το εκλογικό πατατράκ στις...

ευρωεκλογές ήταν η κορυφή του παγόβουνου, καθώς μια σειρά από λάθη οδήγησαν στο αργό αλλά σταθερό «ξήλωμα του πουλόβερ».

Ο Καμμένος

Ο ίδιος ο κ. Καμμένος κάνει λόγο για «αποστασίες» και για «συμφωνίες κάτω από το τραπέζι» με σκοπό τη διάλυση του «ενοχλητικού» για το σύστημα, όπως λέει, κόμματός του. Πλέον, καθοριστική για το μέλλον των Ανεξάρτητων Ελλήνων καθίσταται η κρίσιμη διήμερη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου το επόμενο Σαββατοκύριακο.
Ενα από τα μείζονα θέματα είναι ο προσδιορισμός του πολιτικού στίγματος του κόμματος. Η πλειοψηφία της Κ.Ο. (Τέρενς Κουίκ, Παύλος Χαϊκάλης, Μαρία Κόλλια, Τάκης Μελάς, Μαρίνος Ουζουνίδης κ.ά.) τάσσονται υπέρ του κεντροδεξιού χαρακτήρα του. Στο πλαίσιο αυτό, «μούδιασαν» όταν άκουσαν τον Πάνο Καμμένο να λέει ουσιαστικά ότι οι Ανεξάρτητοι Ελληνες είναι κεντρώο κόμμα. Αυτή ήταν και η αφορμή για έναν λεκτικό διαπληκτισμό του με τον Παύλο Χαϊκάλη κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
«Πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε με το πολιτικό στίγμα του κόμματος» είπε ο βουλευτής, επισημαίνοντας ότι το Κέντρο «έχει τελειώσει, είναι μια αποτυχημένη προσπάθεια». Αυτό προκάλεσε την αντίδραση του κ. Καμμένου, ο οποίος σε έντονο ύφος απάντησε: «Δεν κατάλαβα, είμαστε ένα κίνημα πολιτών από την πατριωτική Δεξιά έως την πατριωτική Αριστερά, άρα δεν μπορείς να πεις ότι δεν καλύπτουμε το Κέντρο. Εξάλλου, έχουμε μαζί μας τον Γιάννη Δημαρά και τον Νότη Μαριά. Αυτοί θεωρούνται δεξιοί; Κάνε εσύ την πρόταση, να μου πεις τι ακριβώς θέλεις» τόνισε απευθυνόμενος στον κ. Χαϊκάλη, ο οποίος άνοιξε ακόμα ένα θέμα, για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Τόσο αυτός όσο και ο Τάκης Μελάς διαφωνούν με την επίσημη γραμμή να πουν «όχι» σε οποιοδήποτε πρόσωπο προταθεί για διάδοχος του Κάρολου Παπούλια. Αν, για παράδειγμα, προταθεί ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, οι ίδιοι θα συμφωνούσαν. «Τι θα κάνουμε σ’ αυτή την περίπτωση;» ρώτησε ο Παύλος Χαϊκάλης, για να απαντήσει ο κ. Καμμένος: «Καταρχήν, δεν πρόκειται να προταθεί ο Καραμανλής. Αυτό που λέμε είναι ότι η απόφασή μας δεν έχει να κάνει με το πρόσωπο, αλλά με την πολιτική της κυβέρνησης. Αυτή θα καταγγείλουμε με την αρνητική μας ψήφο. Εξάλλου, στην προηγούμενη Κ.Ο. σας ρώτησα τρεις φορές αν συμφωνείτε στο “όχι” για τον πρόεδρο και δεν άκουσα αντιρρήσεις» είπε. Σε όλη την υπόλοιπη συνεδρίαση ο κ. Χαϊκάλης, καθισμένος μακριά από τους συναδέλφους, του δεν συμμετείχε καθόλου στη συζήτηση και ήταν εμφανώς προβληματισμένος. Πολλοί πιστεύουν ότι το μέλλον του στους Ανεξάρτητους Ελληνες είναι δυσοίωνο, ενώ ο ίδιος έχει τα τηλέφωνά του απενεργοποιημένα, αποφεύγοντας να δώσει οποιαδήποτε διευκρίνιση.

Η κατάρρευση

Οσον αφορά τη Μίκα Ιατρίδη, μετά και το εκλογικό αποτέλεσμα ιδιαίτερα στα Δωδεκάνησα, όπου οι ΑΝ.ΕΛ. έχασαν το μισό της δύναμής τους σε σχέση με το 2012, φέρεται ότι είδε το πολιτικό μέλλον της να κινδυνεύει. Επίσης, μετά και τη μη αξιοποίησή της σε κάποια θέση στο κόμμα (όπως άλλες γυναίκες συνάδελφοί της), πήρε την απόφαση για το «διαζύγιο», που σκεφτόταν εδώ και καιρό. Η Ν.Δ. λέγεται ότι της είχε κάνει πρόταση να είναι υποψήφια περιφερειάρχης, ωστόσο είχε αρνηθεί. Και τώρα, όπως λέει, θα παραμείνει ανεξάρτητη (τουλάχιστον προσώρας), τονίζει ότι το μήνυμα των ΑΝ.ΕΛ. προς τους πολίτες δεν ήταν σαφές και υποστηρίζει ότι αυτή τη στιγμή δεν την εκφράζει κανένα από τα υπάρχοντα πολιτικά κόμματα. Πάντως δεν παίρνει θέση για την ψηφοφορία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αφού, όπως λέει, είναι νωρίς για κάτι τέτοιο.

Ανοιγμα στον Ν. Νικολόπουλο

Στο Εθνικό Συμβούλιο των ΑΝ.ΕΛ. πιθανότατα θα αποφασιστεί το άνοιγμα σε όσους μπορεί να ψήφισαν Μνημόνιο αλλά στη συνέχεια μετανόησαν. «Μόνοι μας, αποκλεισμένοι απ’ όλους, δεν είναι εύκολο να τα βγάλουμε πέρα. Χρειάζεται συνένωση δυνάμεων» λένε στελέχη του κόμματος. Ο ίδιος ο Πάνος Καμμένος προανήγγειλε την άμεση προσχώρηση στο κόμμα εν ενεργεία βουλευτών, με πρώτο πιθανό όνομα αυτό του προέδρου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Νίκου Νικολόπουλου, καθώς και τη συνεργασία με δύο μικρότερα κόμματα από τον «ευρύτερο δημοκρατικό πατριωτικό χώρο».

Φίλιππος Πανταζής
dimokratianews.gr