Αρχείο

4 Ιουνίου 2014

Στο 20% το «ταβάνι» της Χρυσής Αυγής

Αν ορισμένοι ανησύχησαν με το 9,39% και τις 536.910 ψήφους που πήρε στις ευρωεκλογές η Χρυσή Αυγή, καλό θα ήταν να φυλάξουν τις ανησυχίες τους γι’ αργότερα… Το «ταβάνι» της Χρυσής Αυγής δεν είναι καν το σπάσιμο του φράγματος του 10%. Οι επιστήμονες θεωρούν πως το συγκεκριμένο κόμμα έχει περιθώριο να φτάσει μέχρι και στο 20%! Δηλαδή… και πού είσαι ακόμη.
Κι αυτό όχι ως θεωρία, αλλά με στοιχεία...

ερευνών, αφού οι πολίτες που δε θα είχαν πρόβλημα κάποια στιγμή να ρίξουν την ψήφο τους στη Χρυσή Αυγή είναι πολλαπλάσιοι εκείνων που το έχουν κάνει μέχρι σήμερα.
Αυτό αποτυπώνεται σε δυο έρευνες της Μονάδας Ερευνών Κοινής Γνώμης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Οι επιστήμονες είχαν τη δυνατότητα προεκλογικά να κάνουν αναλυτικές και στοχευμένες ερωτήσεις στους πολίτες, για να διαπιστώσουν πόσο μακριά μπορεί να φτάσει το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής στην ελληνική κοινωνία.
Και τα ευρήματα είναι αποκαλυπτικά. Ο επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Γιώργος Κωνσταντινίδης, τόνισε στη Voria ότι το «ταβάνι» της Χρυσής Αυγής ακόμη δεν το έχουμε δει στην πράξη. «Κι αυτό μπορεί να φτάνει μέχρι και στο 20%. Εννοώντας ότι ένα τέτοιο ποσοστό Ελλήνων ψηφοφόρων σκέφτονται ότι θα μπορούσαν να ρίξουν στην κάλπη ψηφοδέλτιο της Χρυσής Αυγής». Το ότι δεν το έκαναν δε σημαίνει ότι δε θα το κάνουν μελλοντικά.
Όπως εξήγησε ο κ. Κωνσταντινίδης, σε ερώτημα προεκλογικής έρευνας αν οι πολίτες θεωρούν τη Χρυσή Αυγή εγκληματική οργάνωση, πολιτικό κόμμα όπου υπάρχουν εγκληματικά στοιχεία ή πολιτικό κόμμα όπως τα υπόλοιπα, ένα ποσοστό 19% επέλεξε την τελευταία εκδοχή. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι έχουν προηγηθεί οι συλλήψεις των ηγετικών στελεχών της Χρυσής Αυγής, η δολοφονία του Παύλου Φύσσα, τα βίντεο στα κανάλια με τις επιθέσεις χρυσαυγιτών κτλ. Είναι χαρακτηριστικό ότι δυο στους δέκα πολίτες δεν έχουν πεισθεί ότι τουλάχιστον υπάρχουν κάποια εγκληματικά στοιχεία εντός της συγκεκριμένης οργάνωσης, αλλά αντίθετα δε βλέπουν καν διαφορά με τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα του λεγόμενου «συνταγματικού τόξου».
Στην ίδια έρευνα το 44% των πολιτών θεωρεί ξεκάθαρα εγκληματική οργάνωση τη Χρυσή Αυγή, ενώ το 29% επιλέγουν την ενδιάμεση απάντηση του πολιτικού κόμματος με ύπαρξη εγκληματικών στοιχείων (8% δεν απάντησαν).
«Προφανώς και όλοι αυτοί οι άνθρωποι που είπαν ότι είναι ένα κόμμα όπως τα υπόλοιπα η Χρυσή Αυγή δεν είναι και δυνάμει ψηφοφόροι της. Ανάμεσά τους για παράδειγμα μπορεί να υπάρχει κόσμος που υποστηρίζει πως η Δημοκρατία είναι αυτή που πρέπει να νικήσει τη Χρυσή Αυγή κι όχι η καταστολή ή η απαγόρευση κτλ. Δεν περιλαμβάνονται στο 19% απολύτως συμπαθούντες, αλλά δεν παύει να είναι μια σοβαρή ένδειξη», σημείωσε ο κ. Κωνσταντινίδης.
Το δεύτερο εύρημα σε άλλη προεκλογική έρευνα της Μονάδας Ερευνών Κοινής Γνώμης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας είναι επίσης ενδεικτικό των διαθέσεων της κοινωνίας απέναντι στη Χρυσή Αυγή.
Οι επιστήμονες έδωσαν τη δυνατότητα σε πολίτες να ψηφίσουν όχι ένα, αλλά τέσσερα κόμματα (πρακτική multiple votes, που ξεκίνησε από τον Γιώργο Τσεμπελή στις ΗΠΑ). Με αυτό το σύστημα η Χρυσή Αυγή εμφανίζεται όχι να αποδυναμώνεται, όπως θα περίμενε κάποιος, δεδομένου ότι η οργή με τις πολλαπλές επιλογές περιορίζεται και πέραν της κύριας επιλογής οι υπόλοιπες είναι πιο… μετριοπαθείς, αλλά αντιθέτως να λαμβάνει 25% περισσότερες ψήφους!
Το ποσοστό των ψηφοφόρων που θα έδιναν στη Χρυσή Αυγή μία από τις τέσσερις ψήφους τους είναι θεαματικά υψηλό. Προκύπτει ότι ποσοστό περίπου 15% των ψηφοφόρων θα το σκέφτονταν να στηρίξουν τη Χρυσή Αυγή ή έστω δεν την απορρίπτουν και τη διατηρούν στις δυνητικές επιλογές τους. «Φαίνεται πως δε θα είχαν πρόβλημα να ψηφίσουν Χρυσή Αυγή, έστω κι αν δεν την ψήφισαν ποτέ ως τώρα», τονίζει ο κ. Κωνσταντινίδης.
Το συμπέρασμα του καθηγητή είναι ότι η Χρυσή Αυγή έχει περιθώριο για αύξηση του ποσοστού της. Μάλιστα, παρατηρεί ότι ο συνδυασμός της Χρυσής Αυγής στην τετράδα κάθε ψηφοφόρου κρύβει κι άλλα ποιοτικά στοιχεία. «Η Χρυσή Αυγή περιλαμβάνεται συνήθως σε τετράδες με τα άλλα κόμματα να είναι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, η ΝΔ κτλ. Ένα ποσοστό όμως 20% - 25% την έχουν στην ίδια τετράδα με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ. Επίσης, από τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής, ο ένας στους πέντε δε βλέπει αρνητικά την ψήφο σε ΣΥΡΙΖΑ ή ΚΚΕ. Ο εχθρός του εχθρού μου γίνεται εύκολα φίλος μου…», επισήμανε ο κ. Κωνσταντινίδης.

του Τάσου Τασιούλα
voria.gr