Αρχείο

23 Απριλίου 2014

Ξεκαθάρισε το τοπίο των υποψηφίων και πλέον τα κόμματα ξεκίνησαν τους υπολογισμούς

Εναν ακριβώς μήνα πριν από τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών και το παζλ με τις υποψηφιότητες στις 13 περιφέρειες της χώρας έχει πλέον συμπληρωθεί. Η μάχη, τουλάχιστον για τη συγκεκριμένη κάλπη, θα είναι ακραιφνώς πολιτική, με τα κόμματα να αισιοδοξούν ότι η επόμενη μέρα θα τα βρει ενισχυμένα ή τουλάχιστον...


χωρίς απώλειες. Στο πλαίσιο αυτό, έχουν επιλέξει τους -θεωρητικά τουλάχιστον- ικανότερους για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών, καλούμενοι να δώσουν τον νυν υπέρ πάντων αγώνα. Τα κόμματα της συγκυβέρνησης, η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, ευελπιστούν ότι οι εκλεκτοί τους θα καταφέρουν να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία των περιφερειών. Αυτό το αμφισβητεί έντονα ο ΣΥΡΙΖΑ, οι υποψήφιοι του οποίου πάντως αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα αναγνωρισιμότητας, με σοβαρό τον κίνδυνο πολλοί απ’ αυτούς να μην περάσουν στον δεύτερο γύρο. Υπενθυμίζεται ότι στις εκλογές του 2010, ο χάρτης της χώρας είχε βαφτεί πράσινος σε οκτώ περιφέρειες και γαλάζιος στις υπόλοιπες πέντε.

* Στην Περιφέρεια Αττικής, ο νυν περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός θα επιδιώξει την επανεκλογή του, έχοντας τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ αλλά και αρκετών δημάρχων (ακόμα και «γαλάζιων»). Εκλεκτός της Ν.Δ. είναι ο απερχόμενος ευρωβουλευτής Γιώργος Κουμουτσάκος, που όμως μπήκε αργά στη μάχη, σε άγνωστο μάλιστα γι’ αυτόν περιβάλλον, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιλέξει την υποψηφιότητα της βουλευτού Ρένας Δούρου, η οποία παραιτήθηκε από το Κοινοβούλιο. Ο Παύλος Χαϊκάλης θα είναι ο υποψήφιος που στηρίζουν οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, ο οποίος δείχνει να πηγαίνει καλά στις δημοσκοπήσεις, ο Θανάσης Παφίλης εκ μέρους του ΚΚΕ και ο Ηλίας Παναγιώταρος από τη Χρυσή Αυγή. Τη ΔΗΜ.ΑΡ. θα εκπροσωπήσει η βουλευτής Μαρία Γιαννακάκη, που αντικατέστησε τον Βασίλη Οικονόμου επειδή ο Φώτης Κουβέλης ήθελε μια «πιο κομματική υποψηφιότητα», ενώ η Ενωση για την Πατρίδα και το Λαό του Βύρωνα Πολύδωρα θα στηρίξει τον Πέτρο Μαντούβαλο, ύστερα από την απόσυρση του Νίκου Νικολόπουλου. Την υποψηφιότητά τους ανακοίνωσαν επίσης ο πρόεδρος του Δημιουργία Ξανά Θάνος Τζήμερος, η Λενιώ Μυριβίλη με την ανεξάρτητη κίνηση Οξυγόνο, ο Αντώνης Γάκης με τους Οικολόγους Πράσινους και η Δέσποινα Κουτσούμπα με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

* Στην Πελοπόννησο, τον απερχόμενο περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη θα στηρίξουν τελικά τόσο το ΠΑΣΟΚ, όπως είχε κάνει το 2010, όσο και η Ν.Δ., που στις προηγούμενες εκλογές δεν του είχε δώσει το χρίσμα. Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει αρκετές αντιδράσεις τόσο σε «γαλάζια» όσο και σε «πράσινα» στελέχη. Μάλιστα, δικό του ψηφοδέλτιο επιχειρεί να καταρτίσει ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας του Πέτρου Τατούλη, Γιώργος Δέδες, που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, ενώ αντίστοιχη προσπάθεια κάνει και ο «γαλάζιος» πρώην νομάρχης Αργολίδας Δημήτρης Σαραβάκος. Εντονες εσωκομματικές συγκρούσεις προκλήθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ εξαιτίας της επιλογής του βουλευτή (παλαιότερα του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ.) Οδυσσέα Βουδούρη. Το ΚΚΕ ανακοίνωσε τον Νίκο Γόντικα, η Χρυσή Αυγή τον Λάκωνα καρδιοχειρουργό Δημήτρη Δολτσινιάδη και η Ενωση για την Πατρίδα και το Λαό τον πρώην βουλευτή Γιάννη Μανώλη, που θέλει να προσελκύσει δυσαρεστημένους νεοδημοκράτες. Στη ΔΗΜ.ΑΡ., μετά την άρνηση του βουλευτή Γιάννη Πανούση, έκλεισε η υποψηφιότητα του μέλους της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος Μπάμπη Βακαλόπουλου από τη Μεσσηνία. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καταλήγει στον Παναγιώτη Κάτσαρη.

* Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, «πονοκέφαλο» για τη Συγγρού συνιστά η «σφήνα» της υποψηφιότητας του πρώην υπουργού Θανάση Γιαννόπουλου στην επίσημη «γαλάζια» πρόταση του δημάρχου Καρπενησίου Κώστα Μπακογιάννη. Σε αυτόν πάντως έχουν προσχωρήσει τρεις θεματικοί αντιπεριφερειάρχες του απερχόμενου περιφερειάρχη Κλέαρχου Περγαντά, «πράσινων» καταβολών, ο οποίος δεν θα ζητήσει ξανά την εμπιστοσύνη των πολιτών. Τον κ. Γιαννόπουλο στηρίζει η Ενωση για την Πατρίδα και το Λαό του Βύρωνα Πολύδωρα, ο ΣΥΡΙΖΑ τον βουλευτή Βαγγέλη Αποστόλου και το ΚΚΕ τον Γιώργο Μαρίνο. Επίσης, η Χρυσή Αυγή προτείνει τον Απόστολο Γκλέτσο, η ΔΗΜ.ΑΡ. το τοπικό στέλεχος Κώστα Χαϊνά και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ τον Βασίλη Ζούμπο.

* Στη Θεσσαλία, ο νυν «γαλάζιος» περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός θα στηριχθεί εκ νέου από τη Ν.Δ., την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει την ψήφο των πολιτών μέσω της βουλευτού Λάρισας Ηρώς Διώτη. Το ΠΑΣΟΚ με τη ΔΗΜ.ΑΡ. θα προτείνουν την υποψηφιότητα του καθηγητή και διευθυντή της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας Νίκου Τσιλιμίγκα, ο οποίος ήταν υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ το 2012. Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, ενώ αρχικά είχαν αποφασίσει την κάθοδο του γραμματέα Αυτοδιοίκησης Θανάση Ακριβούλη, τελικά κατέληξαν στην επιλογή της βουλευτού Μαγνησίας Μαρίνας Χρυσοβελώνη. Το ΚΚΕ θα εκπροσωπήσει ο αγροτοσυνδικαλιστής Βαγγέλης Μπούτας, τη Χρυσή Αυγή ο προφυλακισμένος στον Κορυδαλλό βουλευτής Παναγιώτης Ηλιόπουλος και τους Οικολόγους Πράσινους ο Νίκος Πουτσιάκας.

* «Πράσινος εμφύλιος» βρίσκεται σε εξέλιξη στη Δυτική Ελλάδα, καθώς τον απερχόμενο περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα, τον οποίο στηρίζει εκ νέου το ΠΑΣΟΚ, αμφισβητούν ο στενός συνεργάτης του Ευάγγελου Βενιζέλου και πρώην βουλευτής Ηλείας Γιάννης Ζαφειρόπουλος (που φήμες τον θέλουν να σκέφτεται αν θα συνεχίσει μέχρι τέλους), καθώς και ο πρώην δήμαρχος Αγρινίου και νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας Θύμιος Σώκος, εκλεκτός πλέον της ΔΗΜ.ΑΡ. Από τη Ν.Δ. στον εκλογικό στίβο ρίχνεται ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Ανδρέας Κατσανιώτης, που κατάγεται από την Πάτρα, και από τον ΣΥΡΙΖΑ ο βουλευτής Βασίλης Χατζηλάμπρου. Το ΚΚΕ στηρίζει τον βουλευτή Νίκο Καραθανασόπουλο, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες τον Τάκη Λαλιώτη, η Χρυσή Αυγή τον Χρήστο Ρήγα, οι Οικολόγοι Πράσινοι τον Γιώργο Κανέλλη και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ τον εκδότη Δημήτρη Δεσύλλα.

* Ο νυν περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης θα είναι ξανά υποψήφιος, με τη στήριξη της Ν.Δ., επιζητώντας την ανανέωση της θητείας του. Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει τη βουλευτή Αρτας Ολγα Γεροβασίλη, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜ.ΑΡ. τον υποψήφιο του 2010 (με τη ΔΗΜ.ΑΡ.) Γιώργο Ζάψα, το ΚΚΕ την Ολγα (Ολυ) Τσουμάνη, η Χρυσή Αυγή τον Κωνσταντίνο Αναγνώστου, απόστρατο αξιωματικό της Ελληνικής Αστυνομίας, και η Αριστερή Πρωτοβουλία τον Νίκο Ζήκο.

Ο αμφίρροπος «εμφύλιος» στη Θεσσαλονίκη

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εξελίσσεται επίσης ένας «εμφύλιος», αλλά αυτήν τη φορά «γαλάζιος». Επίσημη επιλογή της Ν.Δ. είναι ο βουλευτής Γιάννης Ιωαννίδης, γύρω από τον οποίο η Συγγρού επιχειρεί να συσπειρώσει τους βουλευτές και τα στελέχη της παράταξης στην περιοχή. Απέναντί του θα έχει τον νυν περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα, ο οποίος δείχνει να έχει ρεύμα και, μεταξύ άλλων, στηρίζεται από τους Ανεξάρτητους Ελληνες και την Ενωση για την Πατρίδα και το Λαό. Δεν αποκλείεται οι δυο τους να βρεθούν αντιμέτωποι και στον δεύτερο γύρο, όπως τουλάχιστον αποτυπώνεται στα δημοσκοπικά ευρήματα. Πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η βουλευτής Δέσποινα Χαραλαμπίδου και του ΠΑΣΟΚ η καθηγήτρια του ΑΠΘ Νιόβη Παυλίδου από την ομάδα των «58», πρόταση πάντως που προκάλεσε αρκετές εσωκομματικές ενστάσεις. Το ΚΚΕ στηρίζει τον Γιάννη Ζιώγα, η Χρυσή Αυγή τον Νικόλα Χρυσομάλλη, οι Οικολόγοι Πράσινοι τον Μιχάλη Τρεμόπουλο και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ τον Θανάση Αγαπητό. Υποψήφιος θα είναι και ο ανεξάρτητος βουλευτής Μάρκος Μπόλαρης, τον οποίο θα στηρίξει η ΔΗΜ.ΑΡ.

Φίλιππος Πανταζής
dimokratianews.gr