Αρχείο

25 Απριλίου 2014

Οι καλοί, οι κακοί και οι... άσχημοι στη λίστα των «42»

Με αλλαγές ακόμη και την τελευταία στιγμή, αρκετές εκπλήξεις και έντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις κατά τις προηγούμενες μέρες αλλά και ώρες, ο Αντώνης Σαμαράς παρουσίασε τη Μεγάλη Τρίτη το ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ., κηρύσσοντας και επισήμως την έναρξη του προεκλογικού αγώνα. Χωρίς ακραιφνώς «καραμανλικά» ή «μητσοτακικά»...


στελέχη και έχοντας «παγώσει» υποψηφιότητες προσώπων προερχόμενων από τη δεξιά πτέρυγα (όπως ο Φαήλος Κρανιδιώτης και ο Θάνος Πλεύρης), ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θέλησε να δώσει το στίγμα του για το πώς θα κινηθεί το επόμενο διάστημα και έχοντας στο μυαλό του τη μετεξέλιξη της Κεντροδεξιάς.

Την τελική λίστα των 42 υποψηφίων απαρτίζουν, μεταξύ άλλων, δικηγόροι, δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες, γιατροί, αθλητές, συνδικαλιστές απ' όλες τις περιοχές της χώρας, πολλοί από τους οποίους δεν είχαν ασχοληθεί μέχρι στιγμής με τα κοινά.

Με δεδομένο ότι το μέτρο εκλογής ευρωβουλευτή από την πρώτη κατανομή είναι το 4,76%, οι 42 θα δώσουν τη μάχη του σταυρού για να εκλεγούν από τρεις (κατά το αρνητικό σενάριο) έως πέντε (κατά το αισιόδοξο), χωρίς να λείπουν και οι υπεραισιόδοξοι -ανεξάρτητα από το αν το πιστεύουν και οι ίδιοι- που κάνουν λόγο έως και για έξι...

Περισσότεροι όλων ήταν οι εκπρόσωποι της νομικής επιστήμης, έξι στο σύνολό τους. Ανάμεσά τους η Ζωή Ράπτη, με ειδίκευση στο Δίκαιο του Περιβάλλοντος και της Χωροταξίας, καθώς και εκπρόσωπος της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Δήμων και των Περιφερειών, και η Ελίζα Βόζεμπεργκ, τέως βουλευτής Α' Αθήνας, που είχε διαγραφεί λόγω μη ψήφισης του δεύτερου Μνημονίου και έναν χρόνο μετά επέστρεψε. Επίσης, ο πρόεδρος της νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Κώστας Κυρανάκης, ο οποίος την ύστατη ώρα αντικατέστησε στο ψηφοδέλτιο τον γραμματέα Διεθνών Σχέσεων της Ν.Δ. Γιάννη Σμυρλή, και η εκπρόσωπος των Ρομά Χριστίνα Χαλιλοπούλου, που έχει διατελέσει σύμβουλος της Κομισιόν σε ζητήματα φυλετικών διακρίσεων.

Ακόμα έξι από τους υποψηφίους είναι δημοσιογράφοι. Ξεχωρίζουν ο αρθρογράφος της «δημοκρατίας» Κωνσταντίνος Χολέβας, αρχισυντάκτης του περιοδικού «Εκκλησία», και ο Μανώλης Μαυρομμάτης, με σημαντική εμπειρία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η έκπληξη που επιφύλασσε ο Αντώνης Σαμαράς και δεν είχε διαρρεύσει ήταν ο Γιώργος Αμυράς, ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, το όνομα του οποίου έκλεισε λίγες μέρες νωρίτερα. «Θέλω να παραμείνεις ανεξάρτητος» φέρεται ότι του είπε ο πρωθυπουργός κατά τη συζήτηση για τη συνεργασία των δύο πλευρών.

Από καιρό είχε κλείσει η υποψηφιότητα του Γιώργου Κύρτσου στη λίστα, μολονότι αρκετοί (μεταξύ τους ο Κώστας Καραμανλής και η Ντόρα Μπακογιάννη) δεν την είδαν με καλό μάτι, ενώ μουδιασμένοι ήταν πολλοί στο άκουσμα της υποψηφιότητας της δημοσιογράφου του Μega και προερχόμενης από το ΠΑΣΟΚ -του οποίου διετέλεσε συνδικαλιστικό στέλεχος στην ΠΑΣΠ Θεσσαλονίκης- Μαρίας Σπυράκη, στην οποία τηλεφώνησε ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς πριν από περίπου 20 μέρες.

Το όνομα του καθηγητή Καρδιολογίας και προσωπικού φίλου του πρωθυπουργού Χριστόδουλου Στεφανάδη είχε ακουστεί ξανά πριν από τις εθνικές εκλογές για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Τότε η προσπάθεια του κ. Σαμαρά δεν είχε ευοδωθεί, κάτι όμως που συνέβη τώρα στο ευρωψηφοδέλτιο. Σύμβουλος του πρωθυπουργού σε θέματα Πολιτισμού, ο Δημοσθένης Δαβέττας είχε οριστικοποιήσει αρκετό διάστημα πριν τη συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο κατόπιν συνομιλίας του με τον κ. Σαμαρά, με τον οποίο βρίσκεται σε τακτική επαφή. Από τον χώρο του πολιτισμού επιλέχθηκαν, επίσης, η παγκόσμιας φήμης πιανίστρια Ελενα Μουζάλα και φυσικά ο σημαντικός μουσικοσυνθέτης (με εμπειρία στην Ευρωβουλή την περίοδο 2004-2009) Σταύρος Ξαρχάκος. Αξίζει να σημειωθεί ότι και ο κ. Ξαρχάκος είχε δεχθεί από τον πρωθυπουργό πρόταση να είναι υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, την οποία ωστόσο είχε απορρίψει.

Ο Αντώνης Σαμαράς ήθελε για συμβολικούς λόγους να έχει και κάποιον υποψήφιο ΑΜΕΑ και τον βρήκε με τον καλύτερο τρόπο στο πρόσωπο του Νίκου Πέππα, παραολυμπιονίκη στην ξιφασκία.

Από τους νυν ευρωβουλευτές διεκδικούν και πάλι την ψήφο των πολιτών η δραστήρια Νίκη Τζαβέλα (που συναντήθηκε στις 21 Φεβρουαρίου με τον Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου) και η Ρόδη Κράτσα, εκλεγμένη δύο φορές αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Υποψήφιοι θα είναι και δύο εν ενεργεία βουλευτές, οι οποίοι μάλιστα θα παραιτηθούν από τη θέση τους λόγω ασυμβιβάστου, ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, επικεφαλής του προεκλογικού αγώνα για τις ευρωεκλογές (η υποψηφιότητα του οποίου είχε κλείσει εξαρχής, προτού ακόμη ο σταυρός αντικαταστήσει τη λίστα), και ο Κωστής Μουσουρούλης, που θέλει να επιστρέψει στις Βρυξέλλες όπου εργάστηκε επί 18 έτη, ενώ εκεί ζει και εργάζεται και η σύζυγός του.

Ζεστό ήταν το χειροκρότημα με το οποίο υποδέχθηκαν τον Θοδωρή Ζαγοράκη τα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. και παρά τις έντονες γκρίνιες στη βάση του κόμματος. Το όνομά του είχε πέσει στο τραπέζι κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο Μαξίμου σχεδόν έναν μήνα πριν, αφού το Μέγαρο Μαξίμου ήθελε να έχει στο ψηφοδέλτιο ένα όνομα-κράχτη από τον χώρο. Τελικά, το πέτυχε με τον αρχηγό της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου. Αλλωστε, ο κ. Σαμαράς είχε προτείνει και πάλι στον Θοδωρή Ζαγοράκη να είναι υποψήφιος στις εθνικές εκλογές του 2012, αλλά δεν είχε δεχθεί τότε.

Αστοχία με την Τομαή

Εντύπωση και κυρίως αρνητική προκαλεί η κάθοδος στις ευρωεκλογές με τη Ν.Δ. της ιστορικού και διευθύντριας της Υπηρεσίας Διπλωματικού Αρχείου του υπουργείου Εξωτερικών Φωτεινής Τομαή, πρώην συζύγου του Νίκου Κωνσταντόπουλου -άλλοτε προέδρου του Συνασπισμού-, στην οποία πρόσφατα ασκήθηκε έντονη κριτική για συμπεριφορές της.

Ο υιός Μομφεράτου και ο αρχηγός

Ιδιαίτερο συμβολισμό έχει η επιλογή για το ψηφοδέλτιο του Γιώργου Μομφεράτου, γιου του δολοφονηθέντος από τη 17 Νοέμβρη εκδότη Νίκου Μομφεράτου. Ο κ. Σαμαράς ήθελε να αποτυπώσει και μέσω της λίστας τη μάχη που δίνει κατά της τρομοκρατίας, κάτι που βρήκε στο πρόσωπο του κ. Μομφεράτου, έχοντας κατά νου και το πλούσιο βιογραφικό του εν λόγω χρηματοοικονομικού συμβούλου.

Εξίσου σημαντική κρίνεται και η υποψηφιότητα του πρώην αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας (2006-2008) Αναστάσιου Δημοσχάκη, ο οποίος επιλέχθηκε, εκτός των άλλων, για την προσέλκυση των ενστόλων προς τη Ν.Δ.

Το όνομα του Βασίλη Κορκίδη, προέδρου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, είχε ακουστεί ξανά και στις εκλογές το 2012, αλλά η συνεργασία δεν προχώρησε. Κάτι που τελικά συμβαίνει στις προσεχείς ευρωεκλογές.

Το ψηφοδέλτιο συμπληρώνεται με τις υποψηφιότητες του Λευτέρη Δημητρίου, γόνου δεκαμελούς οικογένειας από τη Βόρειο Ηπειρο, που εργάζεται στην Αρχή Πληρωμών της Ε.Ε. στην Κύπρο, της Ρίτας Πικρού-Μωραϊτάκη, αναπληρωματικού μέλους του Συλλόγου «Ελπίδα» και μέλους του Σωματείου Γυναικών «Καλλιπάτειρα», του Γρηγόρη Τάσιου, προέδρου της Ενωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, του Αναστάσιου Βασιλειάδη, εκπροσώπου του Απόδημου Ελληνισμού, και της Χριστίνας Γιαννόπαπα-Κατριβάνου, υψηλόβαθμου στελέχους στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος.

Φίλιππος Πανταζής
dimokratianews.gr