Αρχείο

8 Δεκεμβρίου 2012

Το μήνυμα Παναγιωτόπουλου για την εορτή του Αγίου Νικολάου


Εκπροσωπώντας την κυβέρνηση στον εορτασμό του Προστάτη του Πολεμικού Ναυτικού Αγίου Νικολάου, που πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων στον Πειραιά, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, ανέφερε:
"Σήμερα, γιορτάζει ένας από τους πλέον αγαπητούς και δημοφιλείς Αγίους της ορθόδοξης χριστιανικής εκκλησίας. Ο Αϊ-Νικόλας και μαζί του γιορτάζει το Πολεμικό Ναυτικό και όλη η ναυτική οικογένεια. Πώς θα μπορούσε άλλωστε...


να γίνει διαφορετικά, σε έναν λαό που έχει τη θάλασσα και την αρμύρα της μέσα στο DNA του, που η μισή καρδιά του είναι στη στεριά και η άλλη μισή στα πελάγη μας;
Ο Ελληνικός Λαός έχει μια μοναδικότητα στη διαχρονική του πορεία, που μετράει πολλές χιλιάδες χρόνια. Ταυτίστηκε πάντοτε, με το υγρό στοιχείο και κυριάρχησε σε αυτό.
Είναι πάρα πολλές οι εικόνες, που έχουμε όλοι από την παιδική μας ηλικία, από την οικογένειά μας, από κάθε Ελληνική οικογένεια. Είναι οι μικρές και θαυματουργές εικόνες του Αγίου Νικολάου, που βρίσκονται και μέσα στα καράβια μας, μεγάλα και μικρά. Στο καΐκι, στο πολεμικό πλοίο. Και στο εμπορικό πλοίο, που οργώνει τις θάλασσες και αποτελεί τον πρεσβευτή, όπως σωστά ειπώθηκε, της Ελληνικής Σημαίας και της Ελληνικότητας στις 4 άκρες της Γης.
Πόσες τέτοιες εικόνες δεν έχουμε καταγράψει στη μνήμη μας από τα παιδικά μας χρόνια μέχρι σήμερα; Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει τον Έλληνα ναυτικό να λέει στη δύσκολη στιγμή: “Αϊ Νικόλα βοήθα με”! Να κάνει τον σταυρό του και να προσεύχεται στην εικόνα του Αγίου.
Γιορτάζουμε λοιπόν, σήμερα, με χριστιανική ευλάβεια και βαθιά πίστη τη μνήμη του Αγίου, που έχει σφραγίσει τους αγώνες του Ναυτικού μας διαχρονικά και διϊστορικά.
Ταυτόχρονα, εκφράζουμε την υπερηφάνεια μας για τους ναυτικούς που έχουμε. Για αυτούς, που υπηρετούν στο Πολεμικό μας Ναυτικό, στο Εμπορικό Ναυτικό και στο Λιμενικό και έχουν κάνει τη ναυτοσύνη καθημερινότητά τους. Ξέρουν να δαμάζουν τα στοιχεία της φύσης, τον καιρό, την αγριάδα της θάλασσας.  Ξέρουν να μάχονται για αξίες και ιδανικά.
Σήμερα, ξέρουμε όλοι, ότι η Πατρίδα μας περνάει μια πολύ δύσκολη στιγμή. Ίσως είναι από τις δυσκολότερες συγκυρίες για το Έθνος μας, από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι σήμερα.
Σε τέτοιες στιγμές κρίσης, ως Έλληνες γνωρίζουμε πολύ καλά, ότι αυτό που μας σώζει, είναι η συσπείρωσή μας σε διαχρονικές αξίες και σύμβολα, που κράτησαν τον Ελληνισμό όρθιο ανάμεσα στις συμπληγάδες της ιστορίας.
Σήμερα, έχουμε την αισιοδοξία, ότι θα πετύχουμε. Δίνεται μια μάχη αυτήν την περίοδο, μια μάχη για την Εθνική σωτηρία και την Εθνική ανασυγκρότηση της χώρας. Και στη μάχη αυτή συμβάλλουν όλοι, παρά τις διαφωνίες και τις αντιρρήσεις, που είναι θεμιτές μέσα σε ένα πλαίσιο δημοκρατικής ζωής.
Σήμερα η χώρα και δεν θα κουραστώ να το λέω, μετέχει σε έναν ακήρυχτο, οικονομικής φύσεως, πόλεμο. Σε έναν πόλεμο που της επιβλήθηκε και δεν διεξάγεται με παραδοσιακά στρατιωτικά μέσα. Διεξάγεται με άλλους τρόπους.
Πρέπει όμως και σε αυτόν τον πόλεμο να αναδειχθούμε νικητές.  Το μπορούμε και θα το κάνουμε.  Οι Ένοπλες Δυνάμεις σήμερα και το Πολεμικό Ναυτικό ανάμεσά τους έχουν αναλάβει ένα δυσβάστακτο φορτίο από το ιστορικό φορτίο, που έχει αναλάβει όλος ο Ελληνικός Λαός. Και το φέρουν εις πέρας με αξιοπρέπεια και υπερηφάνεια, αποσυνδέοντας τα όποια προβλήματα μιας δύσκολης καθημερινότητας από την προσήλωση στο καθήκον, από την αφοσίωση στην Πατρίδα".