Αρχείο

11 Δεκεμβρίου 2012

Ντόμινο εξελίξεων στην ευρύτερη δεξιά;

Οι ραγδαίες εξελίξεις στους Ανεξάρτητους Έλληνες είναι πολύ πιθανό να προκαλέσουν νέες ζυμώσεις στον ευρύτερο χώρο της κεντροδεξιάς. Όσο τα "ορφανά" της δεξιάς αυξάνονται, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες για την δημιουργία νέου κόμματος, μετώπου ή κάτι άλλου... Και για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, θα προχωρήσουμε σε μία μικρή ανάλυση των δεδομένων.
Ο ανεξάρτητος βουλευτής Αχαΐας και συντονιστής του Χριστιανοδημοκρατικού Κινήματος, Νίκος Νικολόπουλος, ήταν με το ένα πόδι στους ΑΝ.ΕΛ., αλλά μετά από αυτές τις...


εξελίξεις και την επίθεση που δέχτηκε πριν από λίγες ημέρες από τον βουλευτή Αχαΐας των ΑΝ.ΕΛ., κ. Νταβρή, φαίνεται να κάνει πίσω. Γνωστός Καραμανλικός, που το προηγούμενο διάστημα συνομιλούσε με τον Παναγιώτη Ψωμιάδη, που έχει ιδρύσει την ΠΑΤΡΙ.Δ.Α., αλλά και τον πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ., Γιώργο Καρατζαφέρη.
Οι παραπάνω, όσοι φεύγουν από τους ΑΝ.ΕΛ., αλλά και οι βουλευτές της ΝΔ που αντιδρούν το τελευταίο χρονικό διάστημα, εμφανίζονται ως ήπιοι αντιμνημονιακοί. Δηλαδή, θέλουν να εμφανιστούν ως η τάση που δεν λέει "ναι σε όλα" στην τρόικα, όπως κατηγορούν τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, αλλά και δεν παίρνει ακραίες θέσεις, όπως τονίζουν για τον ΣΥΡΙΖΑ, τη Χρυσή Αυγή και τους ΑΝ.ΕΛ. Παράλληλα όμως, γνωρίζουν ότι εάν προσπαθήσουν να εκφράσουν την τρίτη, πατριωτική, δημοκρατική, ευρωπαϊκή πρόταση εξουσίας, θα συνθλιβούν ανάμεσα στους δύο ισχυρούς πόλους του σημερινού πολιτικού σκηνικού. Επίσης, λείπει η ξεχωριστή και άφθαρτη προσωπικότητα που θα καταφέρει να τους ενώσει, ενώ δυσκολίες προκύπτουν και για την χρηματοδότηση ενός ενδεχόμενου νέου πολιτικού εγχειρήματος.
Έτσι, οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, περιμένουν την πτώση Σαμαρά, ο οποίος έχει συνδεθεί με την μνημονιακή πολιτική. Ελπίζουν ότι η αλλαγή ηγεσίας στη ΝΔ μπορεί να αλλάξει πρόσωπα εντός ΝΔ αλλά και πολιτική έναντι του μνημονίου, αφού υπογραμμίζουν ότι μέχρι τότε θα έχουν φανεί τα αρνητικά αποτελέσματα αυτής της πολιτικής. Άλλοι ελπίζουν και ζητούν την επανενεργοποίηση του Κώστα Καραμανλή, άλλοι μιλούν για Δημήτρη Αβραμόπουλο, ενώ κάποιοι τρίτοι αναφέρονται στα γνωστά ονόματα που έχουν εμφανιστεί ως πιθανοί διάδοχοι του Αντώνη Σαμαρά.
Και στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα τι; Απλές παρεμβάσεις των "ορφανών" της δεξιάς, συγκρότηση ευρύτερου μετώπου, που θα περιμένει την πτώση Σαμαρά, ή αναμονή ίδρυσης του φιλοευρωπαϊκού κόμματος από τον πρωθυπουργό, που θα ενεργοποιήσει φυγόκεντρες δυνάμεις της ΝΔ;