Αρχείο

21 Νοεμβρίου 2012

Αδιέξοδο στις Βρυξέλλες - νέο Eurogroup τη Δευτέρα


Πηγή: naftemporiki.gr

Παρά τη μαραθώνια συνεδρίαση 11 και πλέον ωρών, οι υπουργοί Oικονομικών της Ευρωζώνης απέτυχαν στην προσπάθειά τους για επίτευξη συνολικής απόφασης για την Ελλάδα με αποτέλεσμα ο Πρόεδρος Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ να διακόψει στις 5 το πρωί τη συνεδρίαση και να ανανεώσει το ραντεβού για την προσεχή Δευτέρα 26 Νοεμβρίου.
Ο Πρόεδρος του Εurogroup δεν έδωσε...


την καθιερωμένη συνέντευξη Tύπου μετά τη συνεδρίαση, απλώς εκδόθηκε μια δήλωση, στην οποία επισημαίνεται ότι η Ελλάδα έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της, αφήνοντας σαφέστατα να εννοηθεί ότι η μη λήψη απόφασης οφείλεται στις διαφωνίες τόσο μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων όσο και μεταξύ των εταίρων και του ΔΝΤ
Οι διαφωνίες είχαν να κάνουν με το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους, ώστε το 2020 να υποχωρήσει στο 120% του ΑΕΠ.
Η ανακοίνωση του Eurogroup
Η ανακοίνωση που εξέδωσε το Εurogroup αναφέρει τα εξής:
Το Εurogroup καλωσορίζει τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο της τρόικας και των ελληνικών αρχών σχετικά με το επικαιροποιημένο πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει ευρύ φάσμα θετικών μέτρων στους τομείς της δημοσιονομικής σταθεροποίησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων,των ιδιωτικοποιήσεων και της σταθεροποίησης του χρηματοπιστωτικού τομέα.
Το Εurogroup σημείωσε με ικανοποίηση ότι όλες οι προαπαιτούμενες δράσεις που είχαν ζητηθεί πριν από τη σημερινή συνεδρίαση έχουν εκπληρωθεί με ικανοποιητικό τρόπο. Αυτό αντανακλά ένα ευρύ φάσμα μεταρρυθμίσεων όπως επίσης και τον προϋπολογισμό του 2013 και μια φιλόδοξη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική για την περίοδο 2013-2016.
Οι προσπάθειες αυτές αποδεικνύουν την ισχυρή δέσμευση των ελληνικών αρχών σε σχέση με το πρόγραμμα προσαρμογής. Το Εurogroup συνεχάρη τις σημαντικές προσπάθειες που κατέβαλαν οι ελληνικές αρχές και έλληνες πολίτες για να φτάσουν σ' αυτό το στάδιο.

Το Εurogroup είχε μια διεξοδική συζήτηση και σημείωσε πρόοδο σχετικά με ένα συνεκτικό πακέτο αξιόπιστων πρωτοβουλιών οι οποίες αποσκοπούν στην σημαντική συνεισφορά για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Το Eurogroup διέκοψε τη συνεδρίασή του προκειμένου να υπάρξει περαιτέρω τεχνική επεξεργασία σε κάποια από τα στοιχεία του ελληνικού πακέτου. Θα συνεδριάσει εκ νέου τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου.