Αρχείο

20 Νοεμβρίου 2012

Χατζηδάκης: Συνεργασία με την EBRD για τις ελληνικές επιχειρήσεις


Πηγή: voria.gr

Πακέτο μέτρων για την παροχή ρευστότητας σε ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε χώρες των Βαλκανίων, της Ανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου και τη χρηματοδότηση των ελληνικών εξαγωγών προς τις χώρες αυτές διαπραγματεύεται η κυβέρνηση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης...


και Ανάπτυξης (EBRD).
Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας σήμερα στην ημερίδα με θέμα «Προώθηση επενδυτικών συνεργασιών και ευκαιριών ανάπτυξης της εξωστρέφειας», που διοργανώνουν ο ΣΕΒ και η EBRD.
Ο κ. Χατζηδάκης εξέφρασε, επίσης, την πίστη του ότι, σήμερα, θα ανακοινωθεί συμφωνία για την εκταμίευση της δόσης, τονίζοντας ότι με την ψήφιση των τελευταίων μέτρων και του προϋπολογισμού η χώρα ολοκλήρωσε τη διαδρομή και έστειλε μήνυμα αποφασιστικότητας προς τους εταίρους. «Αρχίζουμε να βλέπουμε φως στο βάθος του τούνελ», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στόχος της συνεργασίας με την EBRD, είπε ο υπουργός, είναι η υποστήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων που έχουν παρουσία στις χώρες όπου αυτή δραστηριοποιείται, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την έλλειψη ρευστότητας και τα υψηλά επιτόκια δανεισμού που οφείλονται στα προβλήματα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Με τον τρόπο αυτό, οι ελληνικές επιχειρήσεις θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στον ανταγωνισμό από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις ίδιες αγορές και έχουν πρόσβαση σε φθηνότερο δανεισμό, να καλύψουν τις χρηματοδοτικές τους ανάγκες και να αξιοποιήσουν νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες.
Αναλυτικά, στο πλαίσιο συνεργασίας με την EBRD περιλαμβάνονται οι εξής πρωτοβουλίες:
- Πρόγραμμα χρηματοδότησης επιχειρήσεων στα Βαλκάνια, ύψους 4 δισ. ευρώ, από τα οποία οι ελληνικές επιχειρήσεις εκτιμάται ότι μπορούν να απορροφήσουν έως 1,5 δισ. ευρώ.
- Χρηματοδότηση διασυνοριακών επενδυτικών σχεδίων ανάμεσα στην Ελλάδα και γειτονικές χώρες, στην ενέργεια, τις υποδομές μεταφορών, τη διαχείριση αποβλήτων, κλπ.
- Επανέναρξη της συνεργασίας της EBRD με τις θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών στα Βαλκάνια.
- Συνεργασία της EBRD με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στο σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός προγράμματος χρηματοδότησης των ελληνικών εξαγωγών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο υπουργός, η ελληνική οικονομία διαθέτει διεθνοποιημένες επιχειρήσεις, με δίκτυα θυγατρικών εταιρειών σε γειτονικές χώρες, κύκλο εργασιών από 500 εκατ. έως 5 δισ. ευρώ και αθροιστική συμβολή στις ελληνικές εξαγωγές, περίπου 40%.