Αρχείο

21 Νοεμβρίου 2012

«ΑΔΕΙΑΣΕ» ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΛΣΤΑΤ Ο Χ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ


Πηγή: apospasma.gr

Την δυσφορία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα προκάλεσαν οι απόψεις του προέδρου της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ) Ανδρέα Γεωργίου για την εικόνα που παρουσίαζαν τα «Greek statistics» πριν αναλάβει ο ίδιος τα ινία της υπηρεσίας.
Ειδικότερα, η ενέργεια του κ. Γεωργίου να...


φωτογραφήσει τον προκάτοχό του κ. Μανόλη Κοντοπυράκη (τοποθετήθηκε από διακυβέρνησης ΝΔ) λέγοντας ότι οι προκάτοχοί του «μαγείρευαν» τα στατιστικά στοιχεία της χώρας και «απέκρυβαν» την πραγματική εικόνα της οικονομίας της χώρας από τους ευρωπαίους, προκάλεσε την έκρηξη του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα που χαρακτήρισε «υπερβολικές και άστοχες τις διατυπώσεις».
Συγκεκριμένα, ο υπουργός υπενθύμισε στον κ. Γεωργίου ότι πρέπει να είναι πιο «προσεκτικός» καθώς και μια σειρά εκθέσεων της Γιούροστατ το 2006 και το 2009 με τις οποίες αίρονταν οι επιφυλάξεις για τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία.
Επικριτικός ήταν και ο κ. Αντώνης Μπέζας που είπε «Αυτά δεν μπορούν να λέγονται από τον Πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ. Καταβαραθρώνουν ακόμα περισσότερο την εικόνα της χώρας. Δεν εκφράζουν την κυβέρνηση».
Πέραν αυτών, ο κ. Φίλιππος Σαχινίδης επανέφερε την υπόθεση του επαναπροσδιορισμού του ελλείμματος της ελληνικής οικονομίας το 2009-2010, η οποία εν πολλοίς οδήγησε την χώρα στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Πιο αναλυτικά ζήτησε να μάθει: «γιατί δεν χρησιμοποιήθηκαν οι «γκρίζες ζώνες». Μια πρακτική που χρησιμοποιούν όλες οι χώρες της ευρωζώνης. Γιατί προτρέξαμε;» καθώς επίσης ποια μεθοδολογία ακολουθήθηκε και μειώθηκε το ΑΕΠ.
Ο κ. Γεωργίου σημείωσε ότι «δεν με ενδιαφέρει τι κάνουν οι άλλες χώρες. Αυτό που με ενδιέφερε ήταν να βάλω τα στατιστικά της χώρας σε μια τάξη. Να εφαρμόσω τον νόμο».