Αρχείο

19 Νοεμβρίου 2012

Νίκος Δένδιας: Ο νόμος για το πανεπιστημιακό άσυλο θα εφαρμοστεί


Πηγή: tovima.gr

Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια στην καταστροφή, είπε στον Βήμα 99,5
Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Ν. Δένδιας μιλά στους Β. Χιώτη και Ν. Παπαδόπουλο για την Αστυνομία, το σχέδιο δράσης της, τα περιστατικά βίας με πρωταγωνιστή τη Χρυσή Αυγή, την αντιμετώπιση της παράνομης...
μετανάστευσης και τα επεισόδια στα πανεπιστήμια. «Ο νόμος για το πανεπιστημιακό άσυλο θα εφαρμοστεί» τόνισε.

Αναλυτικά ο υπουργός Δημόσιας Τάξης ανέφερε:
Σχετικά με την πορεία του Πολυτεχνείου
Η ΕΛ.ΑΣ έχει αλλάξει σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο αντιμετώπισης. Έχει γίνει πολύ πιο αποτελεσματική, χάρη στις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλει το προσωπικό της υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Ο καθένας είδε την εικόνα μιας πάρα πολύ αυστηρής περιφρούρησης αυτής της πορείας. Ένα κομμάτι, όμως, αυτού που θεωρώ επιτυχία για την κοινωνία πρέπει να πιστωθεί στους φορείς που την οργάνωσαν, που δεν ήταν μόνο η Αστυνομία.
Για τα επεισόδια στα Πανεπιστήμια
Δεν θα μπω στη λογική του να αποδώσω ευθύνες. Ο νόμος θα εφαρμοστεί. Δεν πρόκειται να ανεχθούμε να βλέπουμε παράνομες πράξεις μέσα στα Πανεπιστήμια και να κάθεται η Αστυνομία απ’ έξω κι απλώς να τους ανέχεται, να τους παρακολουθεί και να βλέπει να καταστρέφεται η περιουσία του ελληνικού Δημοσίου, των Ελλήνων πολιτών και το μέλλον αυτών των παιδιών που με το υστέρημά της η ελληνική κοινωνία δίνει τα απαραίτητα για να σπουδάσουν. Αυτό έγινε στην Θεσσαλονίκη και θα γίνει κι όπου αλλού χρειαστεί. Το Πανεπιστήμιο είναι άσυλο ιδεών, όχι άσυλο ανομιών.
Για τα περιστατικά βίας και εγκληματικότητας
Δυστυχώς, δεν μπορώ να σας πω ότι αύριο το πρωί θα σταματήσουν όλα αυτά. Αυτό που μπορεί να γίνει και γίνεται, είναι η καλύτερη αξιοποίηση με πολύ συγκεκριμένο και τεχνοκρατικό τρόπο, του υπάρχοντος ανθρώπινου δυναμικού. Με πολύ μεγάλη προσπάθεια του ανθρώπινου δυναμικού και κάτω από το καθεστώς των περικοπών.
Για τις επιστροφές φρουρών πολιτικών και ιδιωτών στην ενεργό δράση
Το σχέδιο προχωράει πολύ καλά. Χωρίς κανέναν λαϊκισμό, χωρίς να κάνουμε ανακοινώσεις και να κοκορευόμαστε, με μεγάλη σοβαρότητα και με σημαντικά αποτελέσματα. Με βάση συγκεκριμένα κριτήρια και ευρωπαϊκά πρότυπα, ο αριθμός των αστυνομικών που έχουν επιστρέψει ή θα επιστρέψουν μέσα στην εβδομάδα υπερβαίνει τους 600. Συνολικά σε στόχους (πρεσβείες, κτίρια κλπ) η ΕΛ.ΑΣ είχε 4.470 άτομα. Ο δικός μας στόχος ήταν η μείωση αυτού του αριθμού κατά 20-24%. Η ομάδα ΔΙΑΣ παραμένει ισχυρή και θα ενισχυθεί ως σύλληψη με 10 ομάδες λίγων ατόμων ειδικής εκπαίδευσης και βαρέως οπλισμού για να αντιμετωπίσουν την βαρειά εγκληματικότητα.
Για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης
Δεν μπορεί αρμόδια για τον χειρισμό του μετανάστη να είναι η πρώτη χώρα στην οποία αυτός μπήκε μόνο και μόνο από αυτό το γεγονός. Αυτό μας επιβαρύνει στην Ελλάδα με το περίπου 90% των συνολικών παράνομων εισρροών στην Ευρώπη. Μέχρι τον Ιούνιο δεν είχαμε καταγράψει καν θεσμική διαφωνία προς το «Δουβλίνο 2». Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μια νέα πολιτική βασισμένη σε άλλα κριτήρια. Κριτήρια όπως η έκταση της χώρας, ο πληθυσμός της, το ΑΕΠ της. Ψάχνουμε ευρωπαϊκές συμμαχίες στον ευρωπαϊκό νότο, καθώς δεν γίνεται να μας κατακρίνουν διαρκώς. Τα κέντρα υποδοχής μεταναστών είναι ένας σχεδιασμός που αναθεωρούμε και βάζουμε ένα νέο action plan. Θα φτιαχτούν ακόμα 2 ή 3 τέτοια κέντρα. Δεν θα γίνει ένα ανα νομό. Θα είναι περίπου 10 σε όλη τη χώρα.
Για τη Χρυσή Αυγή και τις κοινές επιχειρήσεις με την ΕΛ.ΑΣ
Αυτό για μένα είναι παντελώς απαράδεκτο και ως φράση. Η ΕΛ.ΑΣ εκφράζει τη νομιμότητα, ενώ η Χρυσή Αυγή με τον τρόπο που δρα την παρανομία. Η ΕΛ.ΑΣ και η Χρυσή Αυγή είναι απολύτως απέναντι. Το κύριο εμπόδιο της Χ.Α. είναι η νόμιμη και επιτυχημένη και συνταγματικά ορθή δράση της ΕΛ.ΑΣ. Είναι συνταγματική υποχρέωση της ΕΛ.ΑΣ να μην ανέχεται την αυτοδικία της Χ.Α. Κάτι τέτοιο, όπως συνεργασία ΕΛ.ΑΣ και Χ.Α., δεν μου έχει αποδειχθεί ποτέ με επαρκή τρόπο, ώστε να χρειαστεί να λάβω μέτρα. Υπάρχει απόλυτη αγρύπνια σε αυτό τον τομέα.