Αρχείο

20 Νοεμβρίου 2012

Συνάντηση Παναγιωτόπουλου - Ashton στις Βρυξέλλες

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, είχε θερμό τετ α τετ στις Βρυξέλλες, με την Βαρόνη και αντιπρόεδρο της Ε.Ε., Catherine Ashton, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής των Υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών της Ε.Ε. Σε δηλώσεις του, ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε:
"Και σε αυτό το συμβούλιο Υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν πολλά και...


ενδιαφέροντα τα θέματα, τα οποία τέθηκαν και συζητήθηκαν.
Στη διάρκειά του είχαμε την ευκαιρία να αναδείξουμε την ανάγκη να προχωρήσουν πολύ γρήγορα οι διαδικασίες, για να μπορέσει επιτέλους η Ευρωπαϊκή Ένωση να αποκτήσει και έναν ολοκληρωμένο θεσμικό βραχίονα για την άσκηση αμυντικής πολιτικής και για την άσκηση πολιτικής ασφάλειας.
Ζητήσαμε να υπάρξει πλήρης προπαρασκευή, ώστε να πετύχει τα αποτελέσματά της η Σύνοδος Κορυφής του 2013, που όπως έχει αποφασιστεί και εξαγγελθεί θα είναι μια Σύνοδος, που θα ασχοληθεί και με θέματα ασφάλειας και με θέματα αμυντικής πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ακούσαμε με προσοχή τον Ευρωπαίο Επίτροπο για θέματα Εσωτερικής Αγοράς κ. Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος ήρθε για να ενημερώσει το συμβούλιο Υπουργών Άμυνας για θέματα αμυντικής βιομηχανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ζητήσαμε και εκεί να υπάρξει επιτέλους μια ενιαία πολιτική για μια ενιαία αμυντική και στρατιωτική βιομηχανία στην ενωμένη Ευρώπη, ώστε να μην παρατηρείται αυτός ο κατακερματισμός στα οπλικά συστήματα, που παράγονται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πέρα από αυτό, κάναμε ουσιαστική παρέμβαση, για να προχωρήσουν οι επιχειρήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κέρας της Αφρικής, Σομαλία και γειτονικές χώρες, προκειμένου να παταχθεί το φαινόμενο της πειρατείας και να προστατευθεί η ελληνικών συμφερόντων διεθνής εμπορική ναυτιλία".