Αρχείο

19 Νοεμβρίου 2012

ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης - 39η Επέτειος της εξέγερσης του πολυτεχνείου. Μια μέρα μετά..


Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες για την επέτειο του Πολυτεχνείου, η ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης αναφέρει:
"39η Επέτειος της εξέγερσης του πολυτεχνείου. Μια μέρα μετά..
17 Νοεμβρίου 2012. Τριάντα εννέα χρόνια από την ιστορική εκείνη μέρα και νύχτα της εξέγερσης του πολυτεχνείου. Τριάντα εννέα χρόνια από την πιο πρόσφατη νίκη της δημοκρατίας και της ελευθερίας στη σύγχρονη ιστορία της χώρας μας.
Η αιματηρή εξέγερση του πολυτεχνείου σήμανε την αρχή του τέλους  για το παράνομο, άδικο και σκληρό καθεστώς του Γεώργιου Παπαδόπουλου. Αποτέλεσε παράδειγμα ενότητας και ομοψυχίας...


όλων των «ελεύθερων» νέων της εποχής.
Αριστεροί, δεξιοί ,βασιλόφρονες ενώθηκαν και έδωσαν κοινό αγώνα ενάντια στο σκοταδισμό, την καταπίεση, τη φίμωση της ελεύθερης έκφρασης και διακίνησης ιδεών. Έναν αγώνα που δε βασίστηκε στις πολιτικές καταβολές και τις προσωπικές φιλοδοξίες του καθενός, αλλά σε διαχρονικές και θεμελιώδεις αξίες και ιδανικά της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Αυτοί αποτέλεσαν τη λεγόμενη γενιά του πολυτεχνείου.
Τριάντα εννέα χρόνια και μια μέρα μετά  κάνοντας μια αποτίμηση καταλήγουμε στα ίδια συμπεράσματα. Η έννοια της επετείου της εξέγερσης του πολυτεχνείου έχει εκφυλλιστεί πλήρως.
Η αριστερά που θεωρεί το πολυτεχνείο δικό της, βρίσκει ακόμα μια φορά την ευκαιρία να «σουλατσάρει» στους δρόμους και να διατυμπανίσει τον αγώνα για δημοκρατία που ΜΟΝΟ αυτή έκανε, ξεχνώντας όμως το αμαρτωλό παρελθόν της στα χρόνια του εμφυλίου.
Οι «γνωστοί άγνωστοι» αποδίδουν και αυτοί το δικό τους φόρο τιμής για την επέτειο, καταστρέφοντας τη δημόσια περιουσία και βεβηλώνοντας τους χώρους ελεύθερης έκφρασης και διακίνησης ιδεών που δήθεν προασπίζονται.
Οι μαθητές καταγράφουν ακόμα μια ημέρα αργίας στο πρόγραμμά τους.
Το  σαθρό κομμάτι της γενιάς του πολυτεχνείου που εκμεταλλεύτηκε καταστάσεις και εξαργύρωσε τους αγώνες για δημοκρατία για να αποκτήσει φήμη, δόξα, πλούτο, χρήμα, επιχειρεί να εξιλεωθεί διδάσκοντας ήθος και σεβασμό με δηλώσεις εντυπωσιασμού, άνευ ουσίας.
Οι προσπάθειες οικειοποίησης της εξέγερσης του πολυτεχνείου από ορισμένους πολιτικούς φορείς και συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες έχει καταντήσει πλέον κουραστική. Οι ομιλίες και οι δηλώσεις εντυπωσιασμού από αυτούς που έσυραν τη χώρα στο γκρεμό και οδήγησαν την κοινωνία σε «αποσύνθεση» περνούνε πλέον απαρατήρητες. Η αδιαφορία από μερικούς  για την πραγματική σημασία της επετείου είναι εξοργιστική.
 Χιλιάδες κόσμου χωρίς λάβαρα και σημαιάκια, χωρίς κομματικές ιαχές τίμησαν εχθές τους αγωνιστές του πολυτεχνείου. Χιλιάδες κόσμου βροντοφώναξαν ένα ηχηρό ΟΧΙ στην αδιαφορία, το ψέμα και την υποκρισία. ΝΑΙ στην αλληλεγγύη, την ενότητα, ΝΑΙ στην ΕΛΛΑΔΑ.
Για εμάς το Πολυτεχνείο δεν αποτελεί άλλη μια παραταξιακή εκδήλωση. Για εμάς το πολυτεχνείο είναι ένα σύμβολο ελευθερίας, αντίστασης, ενότητας, ευθύνης. Για εμάς το πολυτεχνείο γιορτάζει κάθε μέρα και δεν το χαρίζουμε σε κανένα".