Αρχείο

8 Οκτωβρίου 2012

Στυλιανίδης: Χρειάζεται περισσότερη Ευρώπη


Πηγή: athina984.gr

«Αν μέσα απ' αυτή την κρίση θέλουμε να βγούμε δυνατότεροι, ένας μόνο πρέπει να είναι ο κοινός μας στόχος: πώς θα επιτύχουμε άμεσα περισσότερη Ευρώπη», υπογράμμισε ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης, μιλώντας στη Λευκωσία στο συνέδριο του Economist με θέμα «Στρατηγική ηγεσίας για σταθερότητα, πρόοδο και ευημερία στην Ευρώπη».
Στην ομιλία του, ο Έλληνας υπουργός...


υπογράμμισε και την κρίσιμη διάσταση του θέματος που συνδέεται με την ασφάλεια και τη δημοκρατία στην Ευρώπη. «Ο πλανήτης μας είναι αναστατωμένος. Η "Αραβική άνοιξη" στο Νότο, οι αναταραχές στη Συρία και στο Ιράν, οι πόλεμοι στην Ασία δημιουργούν ένα εκρηκτικό κλίμα στα ανατολικά μας. Γιγαντώνεται το κύμα παράνομων μεταναστών από την Ανατολή. Το 90% επιδιώκει να διέλθει μέσα από την Ελλάδα, με προορισμό τη βόρεια και κεντρική Ευρώπη», δήλωσε.
Επισήμανε ότι η Ελλάδα σηκώνει, απόλυτα, το βάρος φύλαξης των ευρωπαϊκών συνόρων. «Σκεφθείτε, λοιπόν, τι θα σημαίνει για την Ευρώπη, για την ασφάλεια, τη σταθερότητα, τη δημοκρατία και την ανάπτυξή της, να καταρρεύσει η Ελλάδα», τόνισε.
Για να πετύχουμε, άμεσα, περισσότερη Ευρώπη, θα πρέπει να μετατραπούν τα μειονεκτήματα σε συγκριτικά πλεονεκτήματα, είπε ο κ. Στυλιανίδης, ο οποίος επισήμανε ότι :
- η αρχή της Ευρωπαϊκής Αλληλεγγύης δεν πρέπει να κλονιστεί από τους εθνικούς εγωισμούς που γεννά η οικονομική κρίση, γιατί είναι αυτή που αθροίζει δυνάμεις και πολλαπλασιάζει αποτελέσματα.
- η εμβάθυνση της Δημοκρατίας, με απευθείας εκλογή ενός τουλάχιστον κορυφαίου εκτελεστικού ευρωπαϊκού οργάνου απ' ευθείας από τους λαούς, όπως ο πρόεδρος της ΕΕ, όσο και αν περιορίζει την εξουσία των εθνικών κυβερνήσεων, ενισχύει την προσέγγιση των Ευρωπαίων πολιτών, ανεξαρτήτως εθνικότητας.
- η αρχή της Επικουρικότητας επαναφέρει σημαντικές αποφάσεις που αφορούν τους πολίτες και την καθημερινότητά τους κοντύτερα σε αυτούς.
Ο Έλληνας υπουργός τόνισε ότι σημαντικό ρόλο καλείται να διαδραματίσει ο ευρωπαϊκός Νότος και ιδιαίτερα η Ελλάδα και η Κύπρος. Απαρίθμησε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πραγματικής οικονομίας Ελλάδας- Κύπρου, υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι:
- οι δύο χώρες είναι μοναδικοί, παγκόσμιοι τουριστικοί προορισμοί, για όλο τον χρόνο και για κάθε μορφής εναλλακτικό τουρισμό.
η Ελλάδα είναι- και σήμερα- η πρώτη παγκόσμια δύναμη στη ναυτιλία και, μαζί με την Κύπρο, θα μπορούσαν να μετεξελιχθούν σε σημαντικά κέντρα διαμετακομιστικού εμπορίου.