Αρχείο

26 Ιουνίου 2014

Περι φωτογραφιών και νέων... κατηγοριών

Τις προηγούμενες ημέρες η μοναδική "πολιτική επικαιρότητα" της χώρας αυτής, ήταν η δημοσιοποίηση φωτογραφιών με ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής, όπως ο Ν. Μιχαλολιάκος και ο Χ. Παππάς αλλά και ο Ηλίας Κασιδιάρης να "ποζάρουν" στον φακό με σβάστικες.Η κυκλοφορία τους έγινε από την "Εφημερίδα των Συντακτών" και σύμφωνα με όσα μαθαίνουμε δεν αποτελούσαν κάποιο καινούριο "ντοκουμέντο", κάποια "αποκάλυψη" αλλά αποτελούσαν μέρος της δικογραφίας, καθώς κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για...

φωτογραφίες που έχουν βρεθεί στους υπολογιστές των κατηγορουμένων για την υπόθεση της "εγκληματικής οργάνωσης". Η δε δημοσιοποιησή τους αυτή, κατά πάσα πιθανότητα μπορεί να αναχθεί στην πολιτική πλευρά της υπόθεσης, με την ανά καιρούς διαρροή στοιχείων της δικογραφίας, προκειμένου να συντηρούνται πηχιαίοι τίτλοι και να διατηρείται ένα "αντιφασιστικό" ήθος που θα επιτρέπει στην κυβέρνηση Σαμαρά να έχει το παγκόσμιο ρεκόρ του να κρατά φυλακισμένο τον αρχηγό του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος της χώρας μαζί με έξι ακόμη βουλευτές του, την ίδια στιγμή που το υπόλοιπο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας αναμένει να μάθει την... τύχη του, σχετικά με το εάν θα προφυλακιστεί ή όχι. Και εάν όχι τι είδους βαρύτατους περιοριστικούς όρους θα έχουν. Για να μπορεί να το κάνει αυτό η Ελληνική Δικαιοσύνη, θα πρέπει να έχει όχι μόνον την κάλυψη της Πολιτείας και των αρμοδίων υπουργών, αλλά και ένα σημαντικό κομμάτι "κοινωνικής συναίνεσης", ή έστω αδιαφορίας. Με την δημοσιοποίηση τέτοιου είδους στοιχείων, ίσως επιτυγχάνεται ακριβώς αυτό το δεύτερο κομμάτι, αφού μέσω των μήντια – και όχι της ανακριτικής διαδικασίας πολύ δε περισσότερο της δικαστικής – καλλιεργείται η "ενοχοποίηση" των στελεχών της Χρυσής Αυγής.

"Κατάλυση του Πολιτεύματος";

Αυτό είναι το ένα ενδεχόμενο. Το δεύτερο ενδεχόμενο είναι η δημοσιοποίηση των στοιχείων να προετοιμάζει το έδαφος – σε συνδυασμό με άλλες μαρτυρίες που είδαν το φώς της δημοσιότητας, όπως αυτή του πρώην επιστημονικού συμβούλου της ΧΑ στο κοινοβούλιο – για μία νέα δίωξη κατά των στελεχών της Χρυσής Αυγής. Αυτής στην οποία έχουμε αναφερθεί ξανά στο παρελθόν, της απόπειρας "ανατροπής/κατάλυσης του πολιτεύματος". Δεν μπορούμε να είμαστε μέσα στο μυαλό δικαστικών, profilers, υπουργών και όποιου άλλου ασχολείται με την ποινική υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης ή της ευρύτερης πολιτικής και κοινωνικής αντιμετώπισης της Χρυσής Αυγής. Είναι πολύ πιθανόν δε να συμβαίνουν και τα δύο παραπάνω. Τόσο να προετοιμάζεται το έδαφος για την κατηγορία την οποία αναφέρουμε όσο και να καλλιεργείται η "ενοχοποίηση" των χρυσαυγιτών για τα... εγκλήματα πολέμου της Γερμανίας κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Βέβαια θα είναι δύσκολο να σταθεί κάτι τέτοιο εντός μιας ανεπηρέαστης αίθουσας της δικαιοσύνης, καθώς οι μόνες χώρες που απαγορεύουν κόμματα λόγω... φασισμού είναι η Γερμανία και η Ιταλία, οι οποίες έχουν ένα πολύ συγκεκριμένο παρελθόν, αλλά και -ομολογουμένως – αναγκάστηκαν από τους νικητές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου να ενσωματώσουν στο ποινικό και συνταγματικό τους σύστημα απαγορεύσεις για κόμματα και οργανώσεις που προωθούν την "ανασύσταση του φασιστικού κόμματος" (στην Ιταλία) ή απειλούν το καθεστώς της κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας στην Γερμανία. Στις υπόλοιπες χώρες τα μοναδικά κόμματα που είναι "απαγορευμένα" είναι τα κομμουνιστικά σε κάποιες από τις χώρες του πρώην ανατολικού μπλόκ που υπέφεραν ιδιαίτερα από την "σοβιετιοποίηση" της πατρίδας τους.

Όσο για τις ίδιες τις φωτογραφίες; Σαν "αποδεικτικά στοιχεία" στην συγκεκριμένη κατηγορία της "εγκληματικής οργάνωσης" και των παρελκόμενων οπλοφοριών και τα λοιπά, δεν έχουν επί της ουσίας ουδεμία αξία. Αποτελούν ξεκάθαρα αντικείμενο αξιολογικής κρίσης για τον κάθε πολίτη, αισθητικής αν θέλετε, αλλά σίγουρα όχι δικαστικής.

Το "μοντάζ"

Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι όμως η καταγγελία εκ μέρους του Ηλία Κασιδιάρη ως "πλαστής" της φωτογραφίας στην οποία απεικονίζεται ο ίδιος (έχω την εντύπωση μαζί με έναν από τους δολοφονημένους χρυσαυγίτες) μπροστά απο μια πολεμική σημαία του γερμανικού στρατού. Ο ίδιος έδωσε στην δημοσιότητα μία άλλη φωτογραφία, στην οποία βρίσκεται ο κέλτικος σταυρός αντί της σβάστικας. Και στην ιστοσελίδα της ΧΑ σημειώνεται: "Οι «μοντέρ» και οι κοπτοραπτούδες υπολόγιζαν ότι η αυθεντική φωτογραφία είχε χαθεί αφού κατασχέθηκε. Δεν υπολόγισαν όμως ότι αντίγραφο είχε κρατήσει συναγωνιστής στο γραφείο του ως κάδρο. Στην πραγματική εικόνα τα πρόσωπα που απεικονίζονται κρατούν ένα κέλτικο σταυρό, που προπαγανδιστικά δεν κάνει τόσο ντόρο όσο μία σβάστικα."

Εάν όντως έχει συμβεί τέτοιου είδους μοντάζ, κάτι που υποθέτουμε ότι εάν υπάρχει θέληση θα μπορέσει να αποδειχθεί, τότε αντιμετωπίζουμε μία συγκεκριμένη επίθεση εναντίον του Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος όχι μόνον βρίσκεται εκτός φυλακής, αλλά οι ανακριτές φαίνεται να "διστάζουν" προς τον παρόν να τον καλέσουν σε απολογία, καθώς από ό,τι φαίνεται δεν μπορούν να βρούν στοιχεία εναντίον του.

Έτσι όμως ο ίδιος περνά σε μια επικοινωνιακή αντεπίθεση, την ίδια στιγμή που οι δύο άλλοι εικονιζόμενοι Χ. Παππάς και Ν. Μιχαλολιάκος, χρησιμοποιούν ξανά το επιχείρημα για φωτογραφίες 30 ετών που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα της Χρυσής Αυγής σήμερα.

Η αλήθεια είναι ότι οι διώξεις κατά της Χρυσής Αυγής και η μηντιακή εκστρατεία εναντίον της δεν είχαν τα αποτελέσματα που θα ήθελε το σύστημα. Η Χρυσή Αυγή δεν "βούλιαξε", δεν την μαύρισε ο κόσμος. Ίσως από εκεί που είχε αγγίξει το 12-14% σε δημοσκοπήσεις βρέθηκε στις περασμένες ευρωεκλογές στο 10%. Και αυτό όμως αποτελεί έναν διπλασιασμό στην ουσία των ποσοστών της.

Όλα τα παραπάνω όμως πέτυχαν κάτι άλλο. Πέτυχαν στο να δημιουργήσουν ένα "υγειονομικό κορδόνι" γύρω από την ΧΑ, πέτυχαν στο να ανακόψουν μία ενδεχόμενη ροή στελεχών (απογοητευμένων και φιλόδοξων) από την ΝΔ και γενικότερα τον κεντροδεξιό χώρο στην ΧΑ, που μετά από μία ενδεχόμενη ήττα της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ πιθανόν να την καθιστούσε κυρίαρχη δύναμη στον χώρο της κεντροδεξιάς. Πέτυχαν στο να στερήσουν από την Χρυσή Αυγή τον απαραίτητο πολιτικό χρόνο που χρειαζόταν για να ωριμάσει πολιτικά. Με τόσα πολλά από τα στελέχη της στην φυλακή, με πολύ περισσότερα δυνητικά στελέχη φοβισμένα και με κομμένες τις γραμμές ανεφοδιασμού, είναι πολύ πιο δύσκολο να πραγματώσει η ΧΑ αυτή την πορεία που έφερε π.χ. στην πρώτη θέση το Εθνικό Μέτωπο στην Γαλλία.

γράφει ο Δ. Παπαγεωργίου
elkosmos.gr