Σημαντικές παρεμβάσεις έκανε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Τομεάρχης Εξωτερικών των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ, στις συνεδριάσεις που έγιναν μία το πρωί και μία το βράδυ της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων.
Η πρωινή συνεδρίαση είχε ως αντικείμενο την ακρόαση του νέου Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα κ. Κυριάκου Λουκάκη, ο οποίος και ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής σχετικά με την εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων αλλά και το ρόλο της κάθε χώρας ξεχωριστά στη συγκεκριμένη...
περιοχή με τα μεγάλα γεωπολιτικά συμφέροντα.
Ο Τέρενς Κουίκ ζήτησε να έχει ενημέρωση για το κατά πόσο ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερτογάν εξακολουθεί κατά την άποψη του ελληνικού ΥΠΕΞ να παίζει δεσπόζοντα ρόλο στο διεθνές πολιτικό στερέωμα, όταν εμφανίζεται να συμπιέζεται και από τις Ηνωμένες Πολιτείες και από το Ισραήλ και από τη Ρωσία, αλλά και από τις δράσεις που αναπτύσσονται στη Συρία, όπως επίσης και στις περιοχές κουρδικού ενδιαφέροντος της Τουρκίας και του Ιράκ.
Ο Πρέσβης κ. Λουκάκης απαντώντας συνολικά στις ερωτήσεις που του τέθηκαν εκ μέρους των Βουλευτών της Επιτροπής δεν έδωσε εξειδικευμένη απάντηση, αλλά επεσήμανε τα τεράστια οικονομικά άλματα της Τουρκίας επί της πρωθυπουργίας Ταγίπ Ερτογάν, ο οποίος, όπως χαρακτηριστικά είπε, είναι ο ισχυρός άνδρας του τουρκικού κοινοβουλίου με περιορισμένη ανταγωνιστικότητα εκ μέρους των άλλων κομμάτων.
Σημειώνεται ότι ο Πρέσβης κ. Λουκάκης μετατίθεται στην Άγκυρα από ένα άλλο ευαίσθητο διπλωματικό πόστο, την ελληνική πρεσβεία στο Ισραήλ.
Στη βραδινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων συζητήθηκαν τρεις διευρυμένες συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την Νότιο Αφρική, την Κοινότητα των χωρών των Άνδεων (Βολιβία, Κολομβία, Ισημερινός, Περού, Βενεζουέλα) και το Σαλβαδόρ. Συμφωνίες κυρίως στα επίπεδα εμπορίου, μεταφορών, αντιτρομοκρατικής συνεργασίας, λαθρομετανάστευσης, κλπ.
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ έκανε τις εξής επισημάνσεις:
1.Οι συμφωνίες, κυρίως από την κοινότητα των χωρών των Άνδεων, προβλέπει την ελεύθερη εισαγωγή προϊόντων στην ΕΕ, άρα και στην Ελλάδα, υπενθυμίζοντας ότι τόσο το ελληνικό εμπόριο, όσο και ο πρωτογενής μας τομέας, έχουν χτυπηθεί από την υπογραφή που έβαλε το 2002 ως Υπουργός Εξωτερικών ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, επιτρέποντας την εισβολή πάσης φύσεως προϊόντων και κυρίως αγροτικών, από τις τρίτες χώρες.
«Σε εποχές που μαστίζεται ο Έλληνας παραγωγός και επιχειρηματίας, με αυτή τη συμφωνία θα εισπράξει άλλο ένα τσουνάμι εισαγόμενων προϊόντων» δήλωσε ο Τέρενς Κουίκ.
Επίσης, έθεσε και το θέμα της μη προκαταβολικά συμφωνημένης προώθησης των συμφερόντων της ευρωπαϊκής εμπορικής ναυτιλίας με την κοινότητα των χωρών των Άνδεων, αλλά και τη Νότια Αφρική, όπου βεβαίως τη δεσπόζουσα θέση θα είχαν τα συμφέροντα της ευρωπαϊκής ναυτιλιακής ναυαρχίδας που είναι η Ελλάδα.
«Ειδικότερα με τη Νότιο Αφρική η συμφωνία προβλέπει ότι ΜΕΤΑ την οριστική κύρωση θα γίνουν οι σχετικές διαπραγματεύσεις για τον ευρωπαϊκό εμπορικό στόλο και κατά συνέπεια για τον υπερέχοντα ελληνικό. Για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται η σύγχρονη πολιτική της ΕΕ που δεν είναι και τόσο «ζεστή» με ζητήματα ναυτιλιακού ενδιαφέροντος».